Západné sankcie fungujú. Cenové stropy Kremeľ pripravujú o 160 miliónov eur za deň, ešte väčšia rana príde o pár týždňov

Cenové stropy na ropu a plyn z Ruska výrazne znižujú príjem Ruska z fosílnych palív.

13.01.2023 05:00
Rusko / ropa / Foto: ,
Rusko tlačia k zemi cenové stropy na ropu.
debata (411)

Toto obmedzenie znižuje príjmy Ruska až o 160 miliónov eur denne. Vyplýva to z analýzy Centra pre výskum energie a čistoty vzduchu (CREA).

Desiatky miliónov strát denne

Skupina siedmich najvyspelejších krajín sveta G7 zaviedla od 5. decembra cenový strop na ruskú ropu vo výške 60 dolárov za barel. Obmedzenie objemu dodávok a zníženie cien spôsobuje, že príjmy režimu Vladimira Putina sa znížili o 180 miliónov eur denne. Rusko ale dokáže získať dvadsať miliónov eur denne zvýšením predaja rafinovaných ropných produktov. Denne tak Rusko prichádza práve o 160 miliónov eur. V decembri sa tak ruské príjmy z exportu nerastných surovín znížili o sedemnásť percent.

Bratislava, Slovakia Čítajte viac Byty zlacneli o tisícky eur. Nové čísla cien bývania potvrdili zmenu trendu na trhu s bývaním

V období od septembra do novembra minulého roku získalo Rusko z predaja fosílnych palív 795 miliónov eur denne. Opatrenia, ktoré už platia, znižujú príjem režimu Vladimira Putina zhruba na 640 miliónov eur denne. Pokles objemu dovážanej ropy prispieva k zníženiu príjmov o sumu 49 miliónov denne, výraznejší efekt má samotný pokles ceny, ktorý pre Rusko znamená pokles o 97 miliónov eur denne. Zastropovanie spočíva v tom, že spoločnosti zabezpečujúce vývoz ruskej ropy a ropných produktov musia vyvážať za nižšiu cenu, ako je strop, v prípade ropy ide o šesťdesiat dolárov za barel. V opačnom prípade nebudú mať prístup k západným službám, napríklad k poisteniu tankerov,“ hovorí Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Trinity Bank.

To môže byť pre režim v Kremli problém. Rusko je totiž vzhľadom na rozpútanie vojny na Ukrajine v medzinárodnej izolácii. „Sankcie a náklady na inváziu na Ukrajinu sa podpisujú na stave ruskej ekonomiky. Krajina je viac závislá od príjmov z exportu fosílnych palív,“ upozorňujú analytici CREA.

Situácia Ruska by sa mohla ďalej zhoršovať. Už 5. februára by mali byť účinné ďalšie obmedzenia. Od 5. februára chce koalícia G7 zaviesť cenové stropy aj na ruské ropné produkty, ako je nafta, petrolej a vykurovací olej. Po 5. februári by sa tak príjmy Ruska z exportu ropy mohli znížiť na 543 miliónov eur denne.

Západný svet môže ďalej znižovať cenový strop. Ak by sa znížil na 25 až 35 dolárov za barel, príjmy Ruska by sa znížili minimálne o sto miliónov eur denne. CREA očakáva, že medzinárodná komunita by aj neskôr mohla ďalej sprísňovať obmedzenia.

Analytici odhadujú, že zníženie stropu na 30 dolárov za barel by z príjmov Ruska odkrojilo 101 miliónov eur denne. V kombinácii s ďalšími opatreniami by príjmy Ruska podľa odhadov analytikov mohli klesnúť až na 320 miliónov eur denne.

Rekordný deficit

Kovanda upozorňuje na to, že už teraz cenové stropy zásadne poškodzujú ruský režim. „Zastropovanie vážne poškodzuje ruské verejné financie. Už v decembri prispelo k tomu, že Rusko vykázalo historický rozpočtový deficit,“ dopĺňa Kovanda. Podľa jeho slov už Rusko musí pristúpiť ku škrtom v oblasti výdavkov, ktoré nesúvisia s vojnou. Ruský deficit sa v decembri vyšplhal na 3,9 bilióna rubľov. Za celý rok 2022 sa rozpočtová diera v Rusku vyšplhala na 3,3 bilióna rubľov, teda viac ako 45 miliárd eur. Rusko napriek tomu oficiálne tvrdí, že vplyv cenových stropov doteraz nepocítilo. Vyhlásil to v stredu na brífingu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Správu priniesli agentúry Bloomberg a Reuters. „Pokiaľ ide o straty, nikto ešte nevidel uplatnenie špeciálnych limitov,“ povedal novinárom Peskov.

Obnova rodinných domov, bývanie, rodina, rekonštrukcia Čítajte viac ÚRSO finálne zverejnil ceny elektriny na rok 2023. Koľko si priplatí domácnosť?

EÚ je stále najväčším trhom, kam smeruje ruská ropa a zemný plyn. V decembri sa do EÚ doviezla ruská ropa v hodnote viac ako štyri miliardy eur. V prípade plynu sa hodnota importu vyšplhala nad hodnotu dvoch miliárd eur.

Slovenská stopa

Aj Slovensko prispieva k tomu, že Rusko má príjmy z exportu. Sme totiž jednou z krajín, ktorých závislosť od ruského plynu patrí k najvyšším. Slovensko bolo v decembri podľa CREA číslo osem v rebríčku najväčších importérov zemného plynu.

Celkovo sme z Ruska od začiatku vojny na Ukrajine doviezli nerastné suroviny, ktorých hodnota sa podľa CREA pohybuje okolo hranice štyroch miliárd eur.

© Autorské práva vyhradené

411 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #príjmy #export #fosílne palivá #vojna na Ukrajine