Lyžiari na blate. Vlekári odstavujú zjazdovky a bojujú s počasím, strediská hovoria, čo prežívajú

Zo slovenských svahov zmizol sneh. Lyžiari ho môžu nájsť len na zjazdovkách. Aj to nie na všetkých. Niektoré vleky pre nedostatok snehu boli nútené zavrieť. Umelé zasnežovanie nepomôže, pokiaľ nebudú mínusové teploty. Podnikanie im teda túto sezónu poriadne kazí počasie. Keď chýba sneh a poriadny mráz, lyžiari sú nespokojní. Nemajú na čom jazdiť.

10.01.2023 18:20
vlek Foto:
Lyžiarske stredisko Janovce.
debata (10)

VIDEO: Holé hole, ale lyžovalo sa. Vrátna dolina počas víkendu.

Video

Lyžiarske stredisko na Liptove – Malinô Brdo pre súčasné podmienky muselo úplne odstaviť zjazdovky. „Znovuotvorenie strediska bude akonáhle to snehové a poveternostné podmienky dovolia,“ uvádza na svojom webe. Aj keby dnes boli podmienky optimálne, už teraz sú v stratách.

Niektoré strediská aj napriek nepriaznivým podmienkam ostávajú otvorené. „Ľudí je málo, príliš nechodia,“ uviedla pre Pravdu inštruktorka z lyžiarskeho strediska Janovky v Zuberci. „My tiež máme málo hodín učenia. Úplne hore na kopci je samé blato,“ opisuje.

Na Orave – Kubínska hoľa, kde sa pred pár týždňami bol lyžovať aj dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽaNO), majú tiež problémy. S nedostatkom snehu bojovali do dnešného dňa (10. januára), keď im konečne Perinbaba dopriala bielu perinu. Ale bojujú aj s iným elementom, a tým je vietor. „V utorok (10. januára) bola celá horná časť strediska z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok zatvorená,“ informuje lyžiarsky rezort svojich zákazníkov.

VIDEO: Sneh bol počas víkendu akurát tak na zjazdovke. Kubínska hoľa.

Video
dôchodca, žiaci, práca, lekcia Čítajte viac Firmy bojujú s extrémnym nárastom faktúr za energie. Podľa odborníkov majú viaceré možnosti

Dážď vypol lanovky

Dobrú správu pre lyžiarov v utorok ráno oznámilo aj stredisko Telgárt. „Konečne nasnežilo, zima sa vracia, podmienky sa zlepšujú,“ opisujú z Telgártu. Majú otvorené tri zjazdovky. Večerné lyžovanie ale boli nútení zrušiť až do odvolania. Pre zlé podmienky znížili pre lyžiarov ceny skipassov. Obľúbené večerné lyžovanie na Donovaloch je zatiaľ do 12. januára tiež zrušené.

Lopušná dolina v blízkosti Svitu má stále vypnuté lanovky. „V noci pršalo a nadránom prešiel dážď konečne do mokrého sneženia, ktoré by malo pokračovať takmer celý deň. Dúfame, že sa to potvrdí a vylepšia sa tak snehové podmienky. V noci na štvrtok by sa malo ochladiť a možno aj snehuliaci trošku so svojimi zbraňami prisnežia. V tejto chvíli sa teplota pohybuje okolo 0 stupňov, je zamračené a sychravo,“ uvádzajú na svojom webe.

Pozrite si, ako vyzerá lyžovačka vo Vrátnej Doline

Svoju druhú sezónu spustilo 28. decembra lyžiarske stredisko Ski Resort Smrečiny v Liptovskej Tepličke, ktoré pred rokom otvorili po desaťročnej prestávke. „Lyžovali sme ešte do uplynulej soboty, ale už nám to podmienky celkom prekazili. Čakáme na najbližšie mrazy a sneh, ktorý by mal prísť počas týždňa, aby sme na víkend mohli znova otvoriť,“ opísal situáciu spolumajiteľ strediska pod Kráľovou hoľou Maroš Žemba.

Dočasne bolo zatvorené aj susediace stredisko Nová Lopušná dolina. Po dvojročnej prestávke ho pre lyžiarov otvorili v piatok 23. decembra. „Keďže nám ide v prvom rade o vašu bezpečnosť a kvalitu zjazdovky, musíme na krátku dobu chod strediska prerušiť,“ informovalo stredisko na sociálnej sieti.

Pozrite si, ako vyzerá lyžovačka na Orave – Kubínska Hoľa

Návštevnosť o 10 až 15 percent klesla v stredisku Snowpark Lučivná neďaleko Popradu. „Prvé večerné lyžovanie sme mali 25. decembra. Až do minulého štvrtka, keď pršalo, sme nemali výluku ani jeden deň. V daný štvrtok sme museli o 13. hodine zatvoriť, pretože lialo,“ poznamenal riaditeľ strediska Miroslav Šukola. Stredisko je podľa jeho slov zatiaľ stále v prevádzke. „So snehom je to na hrane. Čakáme na to, že prídu nejaké chladnejšie dni alebo noci, aby sme mohli dosnežiť. Čakajú nás ešte prázdniny, chceme ťahať do konca sezóny,“ avizoval.

V Tatrách zatiaľ bez problémov

Lyžiarsku sezónu spoločnosť Tatry Mountains Resorts (TMR) otvorila podľa plánov vo všetkých strediskách – 3. decembra v Jasnej, 10. decembra v Štrbskom Plese a 17. decembra v Tatranskej Lomnici, o pár dní nato aj na Jakubkovej lúke v Smokovci, uvádza hovorca siete hotelov TMR Marián Galajda.

Vladimir Putin Čítajte viac Sledujeme masívny pokles cien plynu a elektriny. Kde sa až zastaví?

„Návštevnosť na prelome rokov v horských strediskách bola veľmi slušná, strediská boli plné lyžiarov aj peších návštevníkov,“ informuje Galajda. Dodáva, že aktuálne majú na otvorených zjazdovkách priemerne pol metra snehu, v prevádzke sú dnes všetky strediská s veľmi dobrými podmienkami.

„Dnes napadlo v Jasnej 10–30 cm prírodného snehu, počas ochladenia chceme zásoby snehu ešte doplniť a pripraviť sa na obdobie prázdnin,“ uviedol. V lyžovačke pokračujú ďalej, lyžovať by chceli tradične do Veľkej noci, ak budú podmienky také ako počas posledných dvoch sezón, v najvyšších polohách môžu návštevníci lyžovať aj v máji.

Aj v Alpách majú problémy so snehom

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa slopes (@steep.slopes)

To, čo v spoločnosti vnímajú, je, že obdobia mrazivého a teplejšieho počasia sú kratšie. Preto dosť záleží práve na tom, aby stredisko dokázalo za kratší čas vyrobiť dostatok snehu na prípravu zjazdoviek. Za správne rozhodnutie považuje Galajda posilnenie zasnežovacej infraštruktúry tak, aby dokázala v čase ochladenia vytvoriť dostatočné množstvo technického snehu. Takto pripravené stredisko môže fungovať aj v súčasných podmienkach.

Strediská na nízkych kopcoch zaniknú

Súčasný druhý januárový týždeň prinesie milovníkom lyžovačiek a snehu pozitívnejšie správy. Môže spadnúť okolo 20 centimetrov nového snehu, to však bude spojené aj so silným južným vetrom, tvrdí Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Na snímke lyžiari počas lyžovania v lyžiarskom... Foto: TASR, Erika Ďurčová
SR Lyžovanie Prázdniny Zima Dolina Valčianska ZAX Na snímke lyžiari počas lyžovania v lyžiarskom stredisku vo Valčianskej doline pri Martine v piatok 30.decembra 2022.

„Nebezpečné budú hlavne severné záveterné svahy, kde predpokladáme tvorbu snehových dosiek a vankúšov. Kritické môže byť rozhranie nového a starého snehu. S množstvom nového snehu bude nebezpečenstvo rásť,“ upozorňuje Krajčí s tým, že veľké samovoľné lavíny neočakávajú.

Na sociálnych sieťach ľudia zdieľajú lyžovačky na blate

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jakob Ertl (@ertljaki)

Od západu podľa Krajčího postúpi do karpatskej oblasti zvlnený studený front, ktorý prinesie zmenu v počasí. Na viacerých miestach bude dážď alebo prehánky, vo vysokých, neskôr aj v stredných polohách sneženie. Vo vysokých polohách vietor dosiahne rýchlosť 18 až 25 metrov za sekundu, popoludní zoslabne. Krajčí dodal, že hranica súvislej snehovej pokrývky je približne 1 300 metrov nad morom.

Bratislava, bývanie, byty, domy, ceny Čítajte viac Ceny bývania sa definitívne zlomili. Byty klesajú už na celom Slovensku (prehľad cien)

Z dlhodobého hľadiska nemajú dobré správy ani analytici Inštitútu environmentálnej politiky. „Turizmus v zimnom období je bezprostredne ovplyvnený zmenou klímy a jeho udržateľnosť na Slovensku je čoraz viac ohrozená. Už dnes zažívame teplejšie zimy, ktoré sa budú stupňovať aj po roku 2030, čo sa prejaví v ďalšom zhoršovaní podmienok na lyžovanie,“ píšu analytici Simona Hrobárová, Katarína Nánásiová a Martin Gális.

Priemerný počet dní schopných prevádzky za... Foto: Inštitút enviromentálnej politiky
Priemerný počet dní schopných prevádzky za desaťročie Priemerný počet dní schopných prevádzky za desaťročie.

Ku koncu tohto storočia budú podľa nich udržateľné iba vysoko položené lyžiarske strediská. „Stavba a rozvoj lyžiarskych stredísk pod 1¤700 metrov nad morom by sa preto mali v súvislosti s týmito zmenami zvážiť a národné parky a iné chránené územia by sa mali strategicky orientovať na mäkké formy turizmu,“ prognózujú. Hlavným negatívnym dôvodom sú stúpajúce teploty.

Počet lyžiarskych stredísk na Slovensku podľa... Foto: Inštitút enviromentálnej politiky
Počet lyžiarskych stredísk na Slovensku podľa počtu dní schopných prevádzky Počet lyžiarskych stredísk na Slovensku podľa počtu dní schopných prevádzky.

U nás sa nachádza 107 lyžiarskych stredísk a svahov, z čoho je približne 47 významných (TMR, 2021) a 16 sa nachádza na území národných parkov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatry #sneh #zjazdovky #vleky