Ceny bývania sa definitívne zlomili. Byty klesajú už na celom Slovensku (prehľad cien)

Trh s nehnuteľnosťami ďalej oslabuje. V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom ceny nehnuteľností na Slovensku klesajú v podstate plošne.

09.01.2023 14:29
Bratislava, bývanie, byty, domy, ceny Foto:
Ilustračné foto.
debata (21)

Ceny bytov medziročne síce stále stúpajú, to ale súvisí s tým, že ešte v polovici minulého roka ceny bytov prudko stúpali. Ochladenie na trhu trvá zatiaľ len niekoľko mesiacov a odhaľuje ho práve medzikvartálne porovnanie.

„Na konci roku 2022 priemerná cena bytov na Slovensku už druhý štvrťrok poklesla vo všetkých regiónoch. Napriek niektorým prognózam je však pokles všade len v jednotkách percent a vo väčšine okresov sa k cenám z roku 2021 zďaleka nepriblížil,“ upozorňujú analytici portálu Nehnuteľnosti.sk.

bývanie, panelák, hypotéka Čítajte viac Hypotekárny trh chladne. Úvery sú čoraz drahšie, záujem o ne prudko klesá

Postupný pokles, rok 2008 sa neopakuje

Upozorňujú napríklad na vývoj cien dvojizbových bytov=2&status[]=P]. Z údajov portálu Nehnuteľnosti.sk vyplýva, že pokles priemernej ceny sa v tomto prípade pohybuje medzi hodnotami 0 až sedem percent. Z tohto intervalu vybočuje len Banská Bystrica, kde sa ceny menších bytov kvartálne znížili až o 12,09 percenta. Naopak rast si trh udržuje v Nitre, tam ceny dvojizbových bytov stúpli o 7,25 percenta medziročne sú dokonca vyššie o 26,5 percenta.

Video
Ide o peniaze: Čo urobili úroky na hypotékach s realitným trhom v roku 2022? V relácii Ide o peniaze, odpovedá Matej Dobiš, výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný Kompas. Premiéra 15. 12. 2022.

Trh s nehnuteľnosťami sa tak dostal do paradoxnej situácie keď sa trh ochladzuje napriek tomu, že medziročne stále rastie dvojciferným tempom. Aj tento signál hovorí o tom, že situácia na trhu je dnes iná ako bola napríklad v roku 2008, keď praskla realitná bublina. Z poklesu, ktorý vtedy nastal sa trh zotavoval dlhé roky, teraz sa nič podobné nedeje.

„Napriek zjavnému trendu poklesu cien nehnuteľností treba poznamenať, že priemerné ceny bytov sa znižujú len v jednotkách percent, niekde sa to dá nazvať skôr štatistickou korekciou. Pokles teda nie je taký intenzívny, ako mnohí predpovedali,“ hovorí Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľnosti.sk.

Podobná je situácia aj na trhu s trojizbovými bytmi. Tam tiež ceny, klesajú, najvýraznejšie v okresoch Bratislava II a Bratislava III. Naopak najlukratívnejšieho centra mesta sa pokles stále nedotkol. V centre hlavného mesta ceny trojizbových bytov medziročne stúpli takmer o štvrtinu. „Táto odchýlka od zvyšku regiónov je spôsobená tým, že v hlavnom meste sa stále dostávajú na trh rezidenčné novostavby, ktoré sú najluxusnejšie a vďaka lokalite sa ponúkajú za najvyššie ceny,“ vysvetľuje Michal Pružinský.

Drahšie hypotéky brzdia trh

Plošné oslabenie trhu s nehnuteľnosťami súvisí s tým, že záujemcovia o kúpu bývania majú jednoducho k dispozícii menej peňazí. Obdobie mimoriadne lacných hypoték sa Slovensku skončilo a banky v súčasnosti môžu klientom požičať relatívne menej.

Hypotekárne úvery na Slovensku naďalej rýchlo zdražujú. Priemerná úroková sadzba nových poskytnutých úverov sa v novembri minulého roka dostala na 2,91 percenta.

Vyplýva to z údajov Národnej banky Slovenska (NBS). Na podobnej úrovni boli ceny nových hypoték naposledy v novembri 2015. V priebehu niekoľkých mesiacov sa tak trh v podstate vrátil späť o sedem rokov. Pre porovnanie v novembri 2021 sa priemerná sadzba nových hypoték pohybovala na úrovni 0,87 percenta.

Pri rovnakej výške splátky tak banky požičajú klientom omnoho menej. Trh s nehnuteľnosťami tak stratil jeden z významných rastových impulzov.

Zdražovanie hypoték sa začalo už vo februári minulého roka a klienti zareagovali tým, že v bankách čerpali rekordný objem úverov, aby využili ešte stále výhodné ponuky. Vo februári minulého roku tak čerpali úvery v objeme viac ako dvoch miliárd eur a v marci dokonca objem čerpaných hypotekárnych úverov presiahol hranicu troch miliárd eur. Väčšinu z týchto úverov tvorili refinančné úvery.

Aktivita na hypotekárnom trhu v porovnaní s týmito maximami výrazne oslabila. V novembri minulého roka sa objem novoposkytnutých úverov vyšplhal len na necelých 962 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #nehnuteľnosti #cena nehnuteľností