Gastrolístky, gastrokarty alebo finančná hotovosť. Aké novinky v stravovaní prichádzajú v roku 2023?

Zabudnite na gastrolístky, ako ich poznáte. Zamestnanec by mal v novom roku namiesto listovej formy dostávať elektronickú kartičku. Prechod by však mal byť postupný, a preto zamestnávatelia posledné zbohom ešte gastrolístkom úplne nedávajú. Zároveň sa zvyšuje aj ich nominálna hodnota. Minimálna hodnota z aktuálnych 4,80 eura stúpne na 5,10 eura.

05.01.2023 17:00
reštaurácia, obed, mladý pár, gastronómia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Forma elektronických stravných lístkov – teda gastrokarta, je od 1. januára 2023 zatiaľ len odporúčaná. Čo však úplne neznamená, že zamestnávateľ sa môže rozhodnúť, či zvolí balíček papierových „gastráčov“ alebo zamestnancom bude dobíjať každý mesiac kartičku.

Podľa najaktuálnejšej verzie Zákonníka práce „zamestnávateľ poskytuje stravovaciu poukážku v elektronickej forme; to neplatí, ak použitie stravovacej poukážky v elektronickej forme zamestnancom počas pracovnej zmeny na pracovisku alebo v jeho blízkosti nie je možné“.

Vybrať sa dá, ale s podmienkou

Asociácia moderných benefitov (AMOBE), ktorá zastrešuje firmy ponúkajúce gastrokarty, vysvetľuje, čo to v skutočnosti znamená. „Znamená to, že forma papierových stravovacích poukážok (gastrolístkov) by sa mala využívať prakticky len v odôvodnených prípadoch. Teda tam, kde sa blízko pracoviska nenachádza stravovacie zariadenie, ktoré akceptuje stravovacie karty.“ Ďalej uvádzajú, že v ostatných prípadoch, ktorých je väčšina, majú zamestnávatelia svojim zamestnancom ponúkať stravovacie karty, pričom ako alternatíva stále zostáva stravovanie v podnikovej kantíne prípadne príspevok vo forme finančnej hotovosti.

Sumy stravného pre časové pásma

  • 6,80 eura pre časové pásmo 5 až 12 hodín
  • 10,10 eura pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín,
  • 5,30 eura pre časové pásmo nad 18 hodín.

Zdroj: (Ministerstvo práce, soc. vecí a rodiny SR)

Súčasná digitalizácia gastrolístkov z pohľadu AMOBE je krokom dopredu. „Zamestnancovi poskytujú výhody navyše, či už vecné alebo finančné, bolo by preto z jeho hľadiska aj neracionálne žiadať papierové gastrolístky,“ uvádza asociácia.

Asociácia tvrdí, že používanie stravovacej karty je vecou elementárneho zvyku a možno ho prirovnať k používaniu bankovej karty namiesto vyberania hotovosti pri okienku v banke. Pripomína tiež, že množstvo zamestnávateľov aj doteraz, teda pred platnosťou nového ustanovenia Zákonníka práce, vydávalo zamestnancom stravovacie karty a podľa nich sú skúsenosti pozitívne.

strava, kolegovia, radosť, jedlo, desiata Čítajte viac Gastrolístky sa dočkali zvýšenia sumy. Aký je o ne záujem aj po zmenách?

Okrem toho stále platí, že od marca 2021 umožňuje novela Zákonníka práce zamestnancom vybrať si medzi gastrolístkami, gastrokartami alebo finančným príspevkom na stravovanie. To len v prípade, ak zamestnávateľ nezabezpečil stravovanie vo svojej alebo dohodnutej kantíne.

Suma stravného sa zvýši

Stravné sa v roku 2022 menilo dvakrát. Prvý raz v máji, druhý raz v septembri. Od Nového roka výška lístkov znova narástla – z 4,8 eura na 5,10 eura.

Výrazný rast cien potravín, energií a pohonných hmôt trápi celé Slovensko. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR preto pristúpilo k zvýšeniu sumy gastrolístkov. Je prirodzené, že reštauračné zariadenia a kaviarne poznačené pandemickou situáciou a rastúcimi cenami surovín, energií a mzdami zamestnancov sú nútené zvyšovať ceny.

Ministerstvo teda zvýšilo stravné od Nového roka v najnižšom pásme – od 5 do 12 hodín trvania pracovnej cesty – na 6,80 eura. Z toho je odvodená minimálna hodnota stravovacej poukážky: podľa Zákonníka práce je to 75 percent uvedeného stravného, takže aktuálne vychádza na 5,10 eura.

jedáleň, obed Čítajte viac Od mája štartuje vyššie stravné. Gastrolístky budú najmenej 4,5 eura

„Z hľadiska súčasnej elektronickej formy to znamená, že zamestnávateľ vloží zamestnancovi na stravovaciu kartu na začiatku príslušného obdobia obvykle mesačne sumu, zodpovedajúcu počtu pracovných dní, ktorým je vynásobená cena jednej stravovacej poukážky,“ vysvetľuje AMOBE.

Asociácia moderných benefitov v budúcnosti predpokladá ešte ďalšie postupné zvyšovanie ceny stravného lístka, čo je aj podľa nich aj veľmi želateľné. Spoločnosť sa sama snaží angažovať v tomto procese tým, že komunikuje s verejnosťou a vyvíja tlak na tvorcov politiky v tomto smere.

Aj zvýšenú sumu však Asociácia kritizuje. „Stanovená hodnota gastrolístka je nedostatočná, nedrží krok s infláciou a zvyšovaním cien v gastrosektore.“ Ani za novo stanovenú minimálnu cenu stravného lístka 5,10 eura sa nedá dostať obed vo väčšine gastroprevádzok na Slovensku, najmä v mestách. Väčšie zreálnenie ceny stravnej jednotky by bolo prínosom pre zamestnancov, ale aj zamestnávateľov, pokiaľ chcú byť k svojim zamestnancom ústretoví, dodáva.

Ako sa určuje výška lístka?

Podľa Zákonníka práce má zamestnávateľ zabezpečiť zamestnancovi jedno teplé jedlo, ak odpracuje viac ako štyri hodiny denne. Má na výber. Môže tak urobiť formou vlastnej kantíny, využitia kantíny iného zamestnávateľa či donášky jedál. Ak nie je možné zabezpečiť stravovanie týmito formami, veľa firiem využíva služby emitentov stravných poukážok či elektronických kariet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky #gastrokarty