Slováci prišli o 800 miliónov v investíciách, ale netreba panikáriť

Rok strát. Taký bol vlaňajšok z pohľadu investícií v podielových fondoch. V roku 2022 klesol čistý objem peňazí v podielových fondoch skoro o 806 miliónov eur. Dokopy sa tak celkový objem znížil približne z 12 a pol miliardy na 11,7 miliardy eur. Pre ilustračné zjednodušenie, je to ako keby každý občan Slovenska prišiel takmer o 150 eur. Za posledných vyše dvadsať rokov sa tak vlaňajšok zapíše do histórie ako tretí rok, v ktorom hodnota investícií klesla.

05.01.2023 09:00
peniaze, mince Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

Najviac sa nedarilo akciovým investíciám. Priemerne a po zohľadnení váženého objemu investícií klesli o 17 percent. Zmiešané fondy stratili vyše 11 percent, dlhopisové fondy viac ako desať percent.

Na druhej strane, v ťažkom roku sa darilo realitným fondom. Za rok zarobili viac ako štyri percentá. Alternatívne investície si pripísali priemerne tri percentá. Pri všetkých typoch investícií ide o priemernú výkonnosť, pričom medzi jednotlivými typmi fondov existujú obrovské rozdiely. Našli sa aj akciové, dlhopisové či zmiešané fondy, ktoré vedeli priniesť výnosy.

dôchodcovia, dôchodok druhý pilier, úspory, penzia Čítajte viac Pozrite sa, aký výkonný bol váš fond. Dôchodkové úspory sa zmenšili

Rok 2022 prekvapil aj odborníkov na financie. „Priznám sa, nečakal som, že situácia bude v roku 2022 taká komplikovaná a nepriaznivá pre kapitálové trhy,“ hovorí Roman Vlček, výkonný riaditeľ a člen predstavenstva Slovenskej asociácie správcovských spoločností, do ktorej patria veľké finančné skupiny spravujúce podielové fondy na Slovensku. „Na druhej strane, po tom, čo v priebehu roka Rusi napadli Ukrajinu, začali nekontrolovateľne rásť ceny energií a inflácia, tak potom ma už neprekvapilo nič a ten rok dopadol ešte relatívne dobre,“ pokračuje Vlček.

Video
Inflácia, nedostuposť bývania, pád trhov. Negatívny rok je za nami - dokedy ešte budeme musieť šetriť? Odpovedá Marián Búlik zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko. Premiéra 28. 12. 2022.

Svojsky sa na situáciu pozerá Pavel Škriniar, investičný odborník Swiss Life Select a pedagóg na Katedre podnikových financií Ekonomickej univerzity. „Pohľadom na výnosy a nie na ich dôvody nejde o zlý rok. Investícia nie je záruka iba pozitívnych výnosov. Investícia garantuje, že nič nie je isté. Krátkodobé poklesy sú prirodzené a dajú sa využiť na mimoriadne vklady v prípade, že jej plánovaný koniec je ešte pár rokov vzdialený. V horizonte desiatok rokov sú prepady eliminované rastom finančných trhov, no najbližšie roky sú vždy veľkou neznámou,“ vysvetľuje Škriniar.

bývanie, úspory, energie, dobré bývanie, Čítajte viac Domácnostiam sa účty za elektrinu a plyn zvýšia. ÚRSO prepočítal, koľko si priplatia

Napriek tomu, že rok 2022 bol sumárne stratový, odborníci radia: investovať treba na dlhý čas a netreba panikáriť. Práve naopak, v čase prepadov, keď akcie lebo dlhopisy stratia na cene, treba svoje voľné peniaze investovať.

Rok 2008 bol oveľa horší

Od roku 2001 boli len tri roky, keď objem majetku vo fondoch klesol. Boli to roky 2008, 2011 a minulý rok, vysvetľuje Vlček. Najväčší pokles investícií bol v roku 2008, teda v čase globálnej finančnej krízy – až o 28,5 percenta. O tri roky neskôr klesol objem investícií v podielových fondoch o 16 percent. Minulý rok je tak oproti týmto dvom rokom ešte mierny, keď objem zainvestovaných peňazí klesol o 6,5 percenta. Počas ostatných rokov majetok iba rástol.

Vlček napriek tomu hovorí, že aj keď investíciám sa nedarilo, ľudia stále investovali. Dokopy sa čisté predaje zvýšili o 465 miliónov eur. Na porovnanie, v rokoch 2008 a 2011 ľudia viac vyberali svoje peniaze ako investovali.

Škriniar vníma pozitívne tiež to, že nenastala panika, skôr nespokojnosť. „Akcioví investori sú na prepady pripravení, nespokojní boli predovšetkým konzervatívne zameraní investori. Prekvapil ma záujem niektorých investorov o ruské cenné papiere a akcie zbrojárskych podnikov. Jedni očakávali rýchle vyriešenie embarga, druhí zase zvýšenie záujmu o ich produkty,“ bilancuje vlaňajšok.

Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš z roku 2004. Čítajte viac V Česku sú dôchodky dvojnásobné a platy 2,5-násobné. Ako je na tom Slovensko po 30 rokoch?

Maroš Ovčarik z Partners Investments hovorí, že akciové trhy prepli v závere roka do zvláštneho režimu: investorov desili všetky dobré správy. „Teda tie, ktoré by za iných okolností ostatní považovali za dobré. Príkladom môže byť pokles inflácie, nižší počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti, vyššie ako očakávané tempo rastu ekonomiky. Prečo je to tak? Pretože ešte nie je tak zle, aby mohlo byť už len lepšie,“ myslí si Ovčarik.

Pre akciovo-dlhopisového investora išlo o jeden z najhorších rokov v histórii, tvrdí Dominik Hapl, analytik spoločnosti Across Private Investments. „V roku 2022 išli akcie a dlhopisy rovnakým smerom – do červených čísel. Už sme pre jeden či druhý typ aktíva zaznamenali aj väčšie poklesy v priebehu roka, no v tejto kombinácii ide o jeden z najhorších rokov. To ale netreba brať tragicky, keďže po zlých rokoch až v 80 percentách prípadov prichádzajú roky rastové,“ tvrdí Hapl.

Vzhľadom na to, čo sa dialo v roku 2022 – teda invázia Ruska na Ukrajinu a nečakaný príchod vysokého rastu cien – považuje Hapl tento rok za výnimočný. „Nielen mňa, ale celý západný svet prekvapili udalosti, ktoré sa udiali,“ tvrdí Hapl a pokračuje, že „rok 2022 nebol niečím, čo sme tu ešte nemali“.

Stále je však optimista. „Aj v minulosti sme sa museli vyrovnať s vojnovými konfliktmi a napriek tomu pokrok ľudstva pokračoval. Rovnako to bude aj teraz. Preto paradoxne pokles trhov môže byť pre Slovákov dobrou príležitosťou na doinvestovanie alebo štart s investovaním, ak tak ešte neurobili, lebo kupujú spomínané aktíva v zľave,“ myslí si Hapl.

Radoslav Kasík zo spoločnosti Finax tvrdí, že v minulom roku ho prekvapilo viacero vecí. „Myslím si, že keby ste mi na začiatku roka povedali, čo všetko nás čaká, osobne by som predpokladal väčšie straty,“ tvrdí odborník na financie. Ani on nečakal vpád Ruska na Ukrajinu. „Na začiatku roka som neveril, že by bolo niečo podobné v súčasnej dobe možné. Určite som ani neočakával, že sa inflácia vyštverá na obdobné úrovne a zostane tak dlho taká vysoká, čo ale, samozrejme, súvisí aj so spomínaným neočakávaním vojny. Preto som ani nepredpokladal také prudké zvyšovanie úrokov. Pre mňa z tohto pohľadu zostáva do určitej miery prekvapujúci aj vývoj akciových trhov, ktoré podľa môjho názoru celkom slušne obstáli v tomto prostredí,“ hodnotí Kasík.

Straty mali aj obchodníci s cennými papiermi

Straty zapisovali aj obchodníci s cennými papiermi, ktorých čísla však Slovenská asociácia správcovských spoločností neeviduje. „Akciová ESG investičná stratégia zložená z akciových ETF fondov zaznamenala za posledný rok pokles 13,03 percenta. Konzervatívna stratégia, zložená primárne z dlhopisových ETF fondov zaznamenala pokles 12,78 percenta,“ prezrádza pre Pravdu Ovčarik. Naopak, Partnerts fond realitných investícií, ktorý investuje primárne do realít, mal výkonnosť za minulý rok plus 3,98 percenta.

Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti. Čítajte viac Regulátor rozhodol o konečnej cene elektriny. Nárasty sú minimálne, vysoké ceny energií nás dobehnú

Vo Finaxe za celý rok celkový objem spravovaných aktív narástol o 90 miliónov eur, čo predstavuje nárast o 30 percent. Za uplynulých 12 mesiacov tiež ľudia u nich zainvestovali okolo 136 miliónov eur. „Samotné portfóliá stratili okolo 15 percent. Výkonnosť všetkých portfólií bez ohľadu na ich rizikovosť sa pohybovala okolo tejto hodnoty,“ komentuje výkony svojich fondov Kasík. Aj Ovčarik, aj Kasík považujú výkony vo svojich spoločnostiach vzhľadom na okolnosti za dobré.

Rok 2023: Všetko záleží od inflácie

Otázne je, ako sa budú vyvíjať trhy a investície v tomto roku. „Predpokladám, že sa situácia na kapitálových trhoch stabilizuje. Postupne začnú byť atraktívne aj dlhopisové investície a akcie sú už dosť vystresované, takže tam tiež vidím určitú nádej na pozitívnu korekciu. Ešte nikdy sa v histórii Slovenskej asociácie správcovských spoločností nestalo, že by nám dva roky po sebe klesal majetok vo fondoch. Takže dúfam, že to tak nebude ani tentoraz,“ zamýšľa sa výkonný riaditeľ asociácie Vlček.

Ovčarik tvrdí, že v tomto roku sa bude sledovať najmä vývoj inflácie. Ak by sa vrátila k normálu okolo dvoch percent, centrálne banky by mohli prestať v zdražovaní peňazí – teda vo zvyšovaní úrokov. Ak by opäť zlacneli peniaze, úvery by sa brali ľahšie, čo by podporilo firmy investovať a vytvárať viac pracovných miest, čím by sa kolesá ekonomiky opäť roztočili a to by malo pozitívne vplyvy na finančné trhy.

„Na stole je dokonca optimistický scenár, že USA by sa mohli svojmu inflačnému cieľu priblížiť pred letom 2023. V EÚ sa však situácia upokojí pravdepodobne najskôr v roku 2024. Je vysoko pravdepodobné, že trhy budú aj naďalej kolísať oboma smermi. História naznačuje, že práve toto sú príležitosti, ktoré by bolo pre dlhodobých investorov chybou prehliadať,“ dodáva Ovčarik.

Pavel Škriniar zase hovorí, že netreba predpovedať iba na rok 2023. Človek, ktorý investuje, by sa mal pozerať na dlhšie obdobie dopredu. „Aj po minuloročnom prepade sú dvojročné investície v zisku, nehovoriac o investíciách s dlhším trvaním, v ktorých je obsiahnutý aj pandemický prepad o 34 percent. Odporúčaním je zotrvať v investícii a nerealizovať stratu, investovať pravidelne a v investícii vidieť jeden z cieľov dlhodobého finančného plánu,“ zakončil Škriniar.

V Across Private Investments očakávajú, že prvá polovica roka môže byť ešte pre akcie a dlhopisy náročná, lebo bude kulminovať rast úrokových sadzieb. „V druhej polovici roka však už bude jasné, či recesia bude plytká, alebo hlboká a či sa centrálnym bankám podarilo skrotiť infláciu. Ak by boli výsledky priaznivé, trhy by sa mohli začať viac zotavovať, čo by sa malo premietnuť aj do rastu ich cien,“ prognózuje Hapl.

„Keby sme len videli do budúcnosti a vedeli,“ zamyslel sa nad otázkou, aký bude rok 2023, Radoslav Kasík. Predpovedanie budúcnosti je ťažké, skoro nemožné. „Nepovedal by som, že prím bude hrať vojna, ale môže, pokiaľ by nejakým spôsobom eskalovala. Opraty od vývoja v tomto roku drží skôr inflácia a centrálne banky. Veľmi bude závisieť od tempa jej spomaľovania a tvrdosti Fedu a ECB. Centrálni bankári nateraz vyzerajú odhodlaní zraziť infláciu, čo si vyberie svoju daň na ekonomike,“ skúša predpovedať Kasík. Ak sa inflácia spomalí, na finančné trhy a domácnosti by to mohlo mať pozitívny vplyv.

„Osobne si myslím, že sa trhy ešte v úvode roka môžu pozrieť nižšie, no zásadnejší obrat v jeho priebehu a ukončenie roka v zelených číslach ma vôbec neprekvapia,“ uzavrel Kasík.

Akciové trhy zažívali obrovské prepady

Wall Street meraná indexom S&P 500 (500 najväčších amerických firiem – pozn. red.) zaknihovala najväčšie straty od krízového roka 2008 s poklesom o vyše 19 percent, pričom sa dostala do medvedieho trhu, keď miestami strácala vyše 20 percent z historických maxím. Ide o siedmy najhorší výsledok amerických akcií v histórii, hodnotí uplynulý rok analytik J&T banky Stanislav Pánis. Celková globálna trhová kapitalizácia sa znížila o necelých 23 biliónov dolárov. Rovnako si stratu zapísali aj dlhopisy. „Dlhopisové trhy dosiahli v roku 2022 najväčší pokles za ostatných vyše 100 rokov s celkovou absolútnou stratou takmer desať biliónov dolárov, keď vysoká inflácia na multidekádnych či v prípade eurozóny historických maximách prinútila centrálne banky pomerne rýchlo a synchronizovane sprísňovať menovú politiku cez ukončovanie kvantitatívneho uvoľňovania, zvyšovanie základných úrokových sadzieb,“ tvrdí Pánis.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #peniaze #podielové fondy