Pozrite sa, aký výkonný bol váš fond. Dôchodkové úspory sa zmenšili

Sporitelia v druhom pilieri majú za sebou komplikovaný rok. Ich výnosy sa v minulom roku prepadli do straty, z ktorej sa do konca decembra nedostali. V roku 2022 boli v strate všetci sporitelia bez ohľadu na to, v akom fonde sa nachádzali. Dôvodom je, že sporitelia v druhom pilieri sú v podstate investori a nadol ich tlačila napätá situácia na finančných trhoch.

03.01.2023 05:00
dôchodcovia, dôchodok druhý pilier, úspory, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Preto aj garantované fondy, teda konzervatívnejšie, garantovali iba stratu. Od začiatku roku do 23. decembra 2022 stratili od 3,95 do 9,73 percenta. Výrazne horšie sú na tom sporitelia v negarantovaných fondoch. Ich straty sa pohybovali na úrovni od 10,63 percenta do 27,6 percenta.

Krajniak Čítajte viac Najväčšie zmeny v dôchodkoch a dávkach v roku 2023. Pozrite si prehľad

Situáciu sporiteľov zhoršoval najmä útok Ruska na Ukrajinu. Agresivita režimu Vladimira Putina spôsobila obrovskú neistotu na finančných trhoch a vyvolala aj energetickú krízu. Toto napätie sa prenieslo do celej ekonomiky a pre sporiteľov znamenalo straty. K 18. februáru minulého roku sa straty v negarantovaných fondoch od začiatku roka pohybovali na úrovni od 4,33 percenta do 16,56 percenta. Straty v garantovaných fondoch k 18. februáru nepresiahli 2,5 percenta. Útok na Ukrajinu sa začal 24. februára 2022 a výsledky fondov sa následne výrazne zhoršili. Aj výkonnosť pred začiatkom útoku však už bola ovplyvnená blížiacou sa vojnou.

V garantovaných fondoch bolo k 23. decembru 6,94 miliardy eur. V negarantovaných fondoch mali sporitelia necelých 4,84 miliardy eur. Dokopy tak 1,75 milióna ľudí zhodnocuje takmer 12 miliárd eur. Na porovnanie, na konci roka 2021 tam mali ľudia nasporených o 180 miliónov me­nej.

Väčšina ľudí je stále v garantovaných fondoch

Ďalším faktorom, ktorý nominálne zhoršuje výsledky negarantovaných fondoch v druhom pilieri, je ten, že rok 2021 bol pre negarantované fondy mimoriadne úspešný. V strate bol v roku 2021 iba jeden fond, všetky ostatné dosiahli zhodnotenie na úrovni od 7,56 percenta do 28,73 percenta. Trhom pomáhala záplava lacných peňazí zo strany centrálnych bánk, ktorá v roku 2021 pomáhala negarantovaným fondom a tlačila do straty garantované fondy, keďže dlhopisové fondy dlhodobo v čase nízkych úrokových sadzieb neprinášali kladné zhodnotenie.

Marián Búlik, Ide o peniaze Čítajte viac Finančný odborník: Ten, kto zarábal 1000 eur pred rokom, dnes zarába o 15 percent menej

V roku 2022 centrálne banky vo veľkých západných ekonomikách začali dvíhať úrokové sadzby. Akciové trhy teda stratili rastový impulz, na ktorý sa dlhé roky spoliehali. Centrálne banky sa týmto spôsobom snažia bojovať s vysokou mierou inflácie.

Koniec obdobia záporných úrokových sadzieb prispeje k tomu, že dlhopisové fondy v budúcnosti budú na tom o čosi lepšie. V roku 2022 však boli najkonzervatív­nejšie fondy aj tak v strate.

Skutočnú výšku strát obmedzovalo rozloženie prostriedkov v sporiacich dôchodkových fondoch. Väčšina peňazí v druhom pilieri sa stále nachádza v garantovaných fondoch. Z dlhodobého hľadiska je to chyba, pretože v garantovaných fondoch druhého piliera sa nachádzajú aj sporitelia, ktorí by v týchto fondoch byť vôbec nemali. Ide najmä o mladých sporiteľov, ktorí budú na trhu práce desiatky rokov a majú dostatok času na to, aby zmazali prípadné straty. Príliš opatrným rozložením úspor sa títo sporitelia oberajú o potenciál lepšieho zhodnotenia úspor. Aj keď negarantované fondy zaznamenali v minulom roku výrazne vyššie straty ako garantované fondy, z dlhodobého hľadiska sú výkonnejšie.

Druhý pilier čakajú zmeny

Druhý pilier prejde niekoľkými veľkými zmenami. Jednou z nich sú aj garancie. Do začiatku roku 2023 totiž platilo, že garancie sa vzťahovali na obdobie desiatich rokov. Od roku 2023 platia pre sporiteľov takzvané individuálne garancie. Klienti správcovských spoločností tak na konci sporenia nemôžu z garantovaných fondov dostať menej, ako do nich vložili.

Výrazná zmena sa dotkne poplatkov, ktoré sporitelia platia správcovským spoločnostiam. Ruší sa poplatok za zhodnotenie a tiež poplatok za vedenie účtu. Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) tak budú mať nárok len na poplatok za správu. Jeho výška od januára 2023 stúpa z predchádzajúceho maxima 0,3 percenta na 0,45 percenta. Postupne počas dvoch rokov bude klesať na hodnotu 0,4 percenta. Poslanci novelou zákona o starobnom dôchodkovom sporení spomalili tempo, akým sa zvyšujú príspevky do druhého piliera. V rokoch 2023 a 2024 sa výška príspevkov nezmení a zostane na výške 5,5 percenta z vymeriavacieho základu. V nasledujúcich dvoch rokoch to bude 5,75 percenta a v roku 2027 sa výška príspevkov dostane na cieľových šesť percent.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Fico obral ľudí o miliardy, Krajniak to ide opraviť. Škodlivosti ale v dôchodkovom systéme nechal

„Oslabovanie váhy druhého piliera znamená zvýšenie budúcej záťaže na priebežný dôchodkový systém,“ zhodnotil zmenu v októbri minulého roku Miroslav Kotov, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností.

Spoločnosť 365.life odchádza z trhu

Spoločnosť 365.bank odchádza z trhu druhého piliera. Stopercentným vlastníkom 365.life, d. s. s., sa stala spoločnosť Kooperativa. Podiel 365.life na trhu bol približne päť percent a spravuje majetok v hodnote zhruba pol miliardy eur. Nadobudnutie 100 percent akcií 365.life spoločnosťou Kooperativa nebude mať vplyv na správu, riadenie a organizačnú štruktúru dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Pre jej klientov sa z hľadiska ich doterajších úspor na starobnom dôchodkovom sporení nič nemení.

Ďalšou dôležitou úpravou je zavedenie predvolenej investičnej stratégie. Tá je založená na tom, že do veku päťdesiat rokov by mali klienti mať všetky úspory v indexovom fonde, teda v akciových investíciách. Následne sa pomerné zastúpenie indexového fondu znižuje o štyri percentá ročne. Táto zmena by mala znamenať, že sporitelia budú dlhodobo zhodnocovať svoje prostriedky lepšie.

Môže to tiež znamenať, že vznikne nový fond. Spoločnosť Allianz totiž aktuálne indexový fond klientom neponúka. „V predvolenej investičnej stratégii je povinný indexový akciový fond. Naša spoločnosť aktuálne analyzuje, či akciový fond Progres pretransformuje na indexový fond, alebo založí nový – tretí – fond,“ hovorí spoločnosť Allianz.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Dôchodky v roku 2023: Končí strop, vek odchodu do penzie bude vyšší. O koľko? (+ príklady)

Automatický sa stane aj vstup do druhého piliera. Do sporiaceho systému sa dostane každý, kto vstúpi na trh práce po 1. máji 2023. Účasť v druhom pilieri nie je povinná, do dvoch rokov bude možné z druhého piliera vystúpiť.

„Spiaci“ sporitelia budú presunutí

Okrem toho v roku 2023 sa začne presun takzvaných spiacich sporiteľov do rizikovejších fondov. „Principiálne ide o presuny takzvaných spiacich sporiteľov, čiže tých, ktorí po presune do dlhopisových fondov v roku 2013 neurobili žiadne rozhodnutie o svojich úsporách. Ak je sporiteľ vo veku 54 rokov a viac, budú sa presúvať iba jeho povinné príspevky. Ak je však sporiteľ mladší ako 54 rokov, presúvajú sa jeho úspory aj príspevky,“ upozorňuje spoločnosť Allianz – Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť.

krajniak Čítajte viac Dôchodok vyšší o stovky eur a bez zdanenia? Ako sa budú vyplácať penzie po novom?

Ľudí, ktorí nie sú pasívni a urobili rozhodnutie o rozmiestnení svojich úspor, sa táto zmena netýka. „Sú takí, ktorí sa pri akcii návratka v roku 2013 vyviazali z presunu do garantovaného fondu, alebo zmenili fond či DSS po zákonnom presune v roku 2013, alebo do druhého piliera vstúpili po roku 2013. Táto skupina do automatického presunu zahrnutá nie je, ale môže sa aktívnym rozhodnutím k tomuto presunu pripojiť,“ dopĺňa spoločnosť Allianz.

Proces presunu sa začne v júli 2023 a bude trvať v základnom režime do konca roku 2025. DSS však môže požiadať o predĺženie do konca roku 2027. Práve toto je kľúčová zmena, ktorá znamená, že sporitelia budú mať vhodnejšie rozložené úspory.

Ďalšie zmeny sú na pláne od roku 2024. Práve od tohto roku novela zákona zmení vyplácanie dôchodkov z druhého piliera. „Od roku 2024 si sporiteľ po splnení podmienok referenčnej sumy pre dôchodok bude môcť vybrať polovicu svojich úspor v druhom pilieri zrýchleným spôsobom. Druhá polovica bude určená na anuitu, ktorú si zakúpi po ukončení obdobia programového výberu. Ak by sporiteľ medzitým zomrel, úspory sú súčasťou dedičského konania,“ hovorí spoločnosť Allianz.

Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Čítajte viac Expert z plánu obnovy: Zmeny v dôchodkoch sú dobré, som zvedavý na emócie z rodičovského bonusu

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier