Finančný odborník: Ten, kto zarábal 1000 eur pred rokom, dnes zarába o 15 percent menej

Aký bol rok 2022 z pohľadu financovania a na čo sa máme pripraviť, alebo čoho sa báť v ďalšom roku, vysvetľuje v rozhovore Ide o peniaze Marián Búlik zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko.

29.12.2022 05:00
Marián Búlik, Ide o peniaze Foto:
Marián Bulík, zo spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko.
debata (20)

Aký bol rok 2022 z pohľadu osobných financií?

Predovšetkým bol ťažký a náročný. Dokonca by sa dalo povedať, že až negatívny, pretože sme zažili veľký nárast inflácie, veľké zdražovanie, ktoré vyplývalo z oživenia ekonomiky po pandémii. Ale aj tým, že bolo veľa nových peňazí na trhu. Takisto aj problémy v dodávateľských reťazcoch. Inflácia v eurozóne vystúpila až na 10 percent. Na Slovensku až na 15,4 percenta za posledného pol roka. To ovplyvnilo takzvanú dostupnosť bývania. Čo znamená, že dnes sa ľudia omnoho ťažšie dostanú k vlastnému bývaniu. Aj preto, že je drahšie, ale aj vinou nárastu úroku na hypotékach. Investície nám v tomto roku klesali. Čiže ľudia, ktorí investovali, zažili poklesy. Je to však aj dobrá príležitosť pre tých, čo ešte neinvestovali.

Viac na túto tému si môžete pozrieť tu v relácii Ide o peniaze

Poďme si to rozobrať bližšie. Už pred rokom sme žili s infláciou. Ale asi málokto by si pomyslel, že na Slovensku stúpne na 15 percent. V čom je najväčšie nebezpečenstvo inflácie pre ľudí?

Inflácia najviac vplýva na dve zložky finančného toku, a to je príjem a úspory. Ten, kto zarábal 1000 eur pred rokom a zarába tak aj dnes, vlastne zarába o 15 percent menej. O 15 percent sme v podstate všetci schudobneli. Ešte väčší dosah to má na úspory. Tie nám v podstate inflácia zožerie zaživa. Keď si zoberieme, že v eurozóne je cielená inflácia 2 percentá a dnes ju násobne prekračuje, tak nám za 30 rokov zožerie až polovicu našich úspor. Najväčšie nebezpečenstvo inflácie je, že nedovolí Slovákom mať väčší dôchodok.

Najväčším strašiakom pre ľudí by mali byť energie. Vláda urobila opatrenia, že to ľudia až tak nepocítia. Myslíte si, že toto rozhodnutie bolo správne a nedonúti ľudí šetriť?

Myslím si, že principiálne je zlé umelo držať ceny. Vidíme to na príklade Maďarska. Je tam kolaps na čerpacích staniciach. Mali sme energie mať drahšie, ako to nakoniec vyriešila vláda. V podstate to ľudí nebude motivovať, aby sporili, zatepľovali domy, riešili zelené zdroje energií. Pomoc v takomto prípade mala byť omnoho viac cielená, odstupňovaná a hlavne určená pre tých, ktorí ju naozaj potrebujú. Pre sociálne slabších alebo pre ľudí s nízkymi príjmami.

Môže sa stať, že ceny energií o rok aj tak rapídne zdražejú?

Určite áno, nás toto nezmenenie cien bude stáť šesť miliárd ročne. Buď to v budúcnosti zaplatíme my a naše deti, alebo budú ceny musieť predsa len vzrásť. Pretože takto rastúci dlh pre Slovensko je do budúcnosti neúnosný.

Matovič Čítajte viac Schválili rozpočet na rok 2023. Matovič končí

Spomínali ste, že vysoká inflácia sa dá dobehnúť správnym investovaním, ale aj trhy vo svete klesli. Ako sa vyvíjali trhy a čo to urobilo s našimi peniazmi?

Finančné dlhy klesli, a to dlhopisové aj akciové. Veľký vplyv na to mala rastúca inflácia a zvyšovanie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky či amerického Fedu. Videli sme pokles technologických akciových titulov až o 26 percent. Tak isto aj 500 najväčších amerických firiem kleslo o 20 percent na burzách. V každom prípade, my hovoríme ľuďom, že v podstate je najlepšie pred aktuálnym dianím zavrieť oči a pokračovať v investovaní ďalej. Aby nemenili svoju stratégiu, pretože tá by mala vychádzať z ich pohľadu na investície. Čo sa týka výhľadu, očakávame, že dlhopisy začnú zarábať, a to aj dlhopisové garantované fondy až vtedy, keď sa zastaví rast úrokov. Nevieme ale, kedy presne to bude. Akcie tiež v tom momente začnú zarábať. Všetko však závisí od inflácie, keď tá začne stagnovať, začnú sa spomaľovať alebo aj klesať úrokové sadzby.

Foto: Pravda
Marián Búlik, Ide o peniaze

Veľkou témou v roku 2022 boli hypotéky. Ľudia zvyknutí na úrokové sadzby pod 1 percentom a teraz vidia, že sa úroky zdvihli až na 4 percentá. Čo to urobilo so schopnosťou ľudí splácať splátky? Ako by sa mali zachovať a správať tí, ktorým sa aktuálne končí fixácia a z úroku 0,8 alebo 1,2 % sa im zvýši na 4 %?

Videli sme veľký boom refinancovania alebo úpravy podmienok v marci, keď začalo byť jasné, že úrokové sadzby začnú rásť. Trend sa otočil. Odvtedy však objem úverov iba klesá. Scvrkol sa o 60 percent. Čo znamená, že ľudia si uvedomili, že takéto úrokové sadzby sú pre nich už príliš drahé. To, že v praxi ešte nevidíme, že by nové splátky boli pre ľudí príliš vysoké, je len vďaka tomu, že približne polovica dlžníkov túto zmenu ešte len zažije. Fixácie sa skončia v najbližšom roku, dvoch.

Marián Búlik, Ide o peniaze Čítajte viac Finančník Búlik: Vkladné knižky boli rizikom aj pri praní špinavých peňazí, stále ich majú tisícky ľudí

Teraz radíme ľuďom, ktorí majú koniec fixácie do pol roka odteraz, aby sa snažili zmeniť si a opätovne naštartovať fixáciu na ďalšie obdobie. Síce nabehnú už na vyššie úrokové sadzby, ale je to pravdepodobne lepšia cesta, ako nechať to tak a o pol roka zažiť vyššie zvýšenie úrokov. Ľudia, ktorí majú zrušenie fixácie do roka alebo do roka a pol odteraz, tam je už dôležité prepočítať výhodnosť, či si už teraz majú dať zmeniť fixáciu na novú aj s novými úrokmi. Je to veľká téma, pri ktorej ide rádovo o stovky eur mesačne. Je veľmi dôležité, aby si ľudia v tomto prípade dali poradiť od odborníka.

Ako veľmi ovplyvňujú vyššie úroky na hypotékach realitný trh? Ešte na začiatku roku 2022 reality rástli veľmi vysoko, ale potom sa to zmenilo.

To, že úrokové sadzby vzrástli, je pre ľudí signálom, že zvažujú kúpu investičných bytov, respektíve s tým úplne prestali a možno odkladajú kúpu vlastného bývania. Určite to bude mať vplyv na ceny. Doteraz realizačné ceny nehnuteľností podľa Štatistického úradu SR – ceny, za ktoré sa reálne predajú nehnuteľnosti – narástli za posledný rok o 14,5 percenta, čo je veľký nárast. Predpokladáme však, že prudké nárasty sú za nami. Môžeme očakávať, že napríklad staršie byty budú stagnovať alebo ich ceny budú klesať.

Pri novostavbách nemôžeme očakávať, že by ceny klesli, pretože tie musia do svojej ceny premietnuť rastúce ceny nákladov za materiál, prácu a tak ďalej. Môžu však pridávať k tomu rôzne bonusy. Napríklad k novému bytu parkovacie miesto zdarma alebo novú kuchynskú linku. Ale nemôžeme čakať na plošné zníženie cien s tým, že až vtedy si budem riešiť vlastné bývanie. Ľuďom, ktorí potrebujú vlastný byt, radíme, aby to riešili čo najskôr. Úrokové sadzby majú rásť. V budúcom roku pokojne aj cez 5 percent. A ceny novostavieb rozhodne klesať nebudú.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #bývanie #úver #hypotéka #financie #úrok