Poliakom došla s Ruskom trpezlivosť. Firma chce vyvrátiť jeden častý mýtus

Hlavný európsky výrobca kaviáru, poľská spoločnosť Antonius Caviar, chce raz a navždy ukončiť tradičné spojenie tejto lahôdky s Ruskom. Zvlášť po tom, ako Západ uvalil na Moskvu bezprecedentné sankcie po jej invázii na Ukrajinu.

24.12.2022 14:07
Loď / Rybolov / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (89)

„Pre väčšinu ľudí kaviár znamená Rusko, ale to už dávno neplatí,“ upozornila Agata Lakomiak-Winnicka, marketingová manažérka Antonius Caviar.

Spoločnosť so sídlom v dedine Rus na severovýchode Poľska je jedným z popredných svetových výrobcov tejto luxusnej pochúťky. Minulý rok vyrobila 42 ton čierneho kaviáru – viac ako ktorákoľvek firma v Taliansku alebo Francúzsku a takmer toľko ako producenti v Číne.

štátny rozpočet, Igor Matovič, Eduard Heger, parlament Čítajte viac Posledný deň Matoviča vo funkcii vyjde štát draho

„Kedysi sme získavali klientov, ktorí nevedeli nájsť Poľsko na mape. Dnes sme na úplne inej úrovni,“ povedala Lakomiak-Winnicka.

Firma exportuje prevažne do Spojených arabských emirátov, USA, Francúzska a Dánska a zásobuje aj michelinské reštaurácie po celom svete.

Maloobchodné ceny sa pohybujú od 1200 do 2400 eur za kilogram kaviáru z jesetera a do 8000 eur za albínsky druh.

Výzvou pre poľskú firmu, ako aj pre výrobcov na celom svete, je teraz boj proti mýtu, že pravý kaviár pochádza z Ruska. „Vezmite si akúkoľvek škatuľu kaviáru s nápisom Ruská tradícia alebo Ruská metóda a uvidíte, že na 99 % v skutočnosti nepochádza z Ruska,“ povedala Lakomiak-Winnicka.

Mad1 Čítajte viac Drahé potraviny? Pozrite sa, čo sa deje v Maďarsku

Tradične sa kaviár vyrábal z ikier divých jeseterov v Kaspickom a Čiernom mori u najznámejších producentov v Rusku a Iráne. Roky nadmerného rybolovu a znečistenia však spôsobili, že jeseterovi hrozí vyhynutie a teraz je chráneným druhom. Väčšina kaviáru tak v súčasnosti pochádza z rybích fariem a nemá nič spoločné s Ruskom. Spotrebitelia si však túto lahôdku stále spájajú s Ruskom, pričom mnohí zo solidarity s Ukrajinou už nechcú kupovať ruský kaviár.

„Klienti sa pre vojnu pýtajú na pôvod kaviáru,“ potvrdila Wiktoria Jerystova-Rostkowska, ktorá vlastní ruský obchod na okraji Varšavy. „Chcú dobrý kaviár, ale nemôže byť ruský,“ povedala a dodala, že ten jej pochádza z Nemecka.

Európska únia a USA zakázali ruský kaviár v rámci sankcií proti Moskve, no už predtým bolo prakticky nemožné ho kúpiť pre obmedzenia na ochranu divých jeseterov.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Rusko