Tesne pred hlasovaním má koalícia ďalší hlas k rozpočtu. Podľa Fica Sulíka vydierajú

Nezaradený poslanec Národnej rady Tomáš Valášek krátko pred hlasovaním o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok avizoval, že ho podporí.

22.12.2022 11:14 , aktualizované: 11:49
Tomáš Valášek Foto: ,
Nezaradený poslanec Tomáš Valášek
debata (27)

Návrh podľa neho nie je hrozný, ale ani skvelý. Domnieva sa, že niektoré zmeny, ako napríklad zrušenie koncesionárskych poplatkov, ho viac pokazili ako vylepšili. Keďže však má koalícia podporu opozičnej SaS, nie je už podľa neho vôľa niečo meniť.

Karel Hirman Čítajte viac Prekážka k rozpočtu a lacným energiám? Hirman tesne pred hlasovaním kritizuje koalíciu

„Za týchto okolností mám na výber medzi nie dobrým, ale o niečo vylepšeným rozpočtom na jednej strane a zamietnutím pomoci ľuďom s cenami energií či gastro sektoru na strane druhej. Volím si cestu pomoci ľuďom a zahlasujem za rozpočet,“ doplnil Valášek.

Podpredseda mimoparlamentného Progresívneho Slovenska zároveň avizoval, že jeho strana v budúcnosti určite nepôjde cestou nesystémových a nikým nekonzultovaných zásahov do daní „päť minút pred dvanástou“. Tiež nesúhlasí s pozmeňovacími návrhmi za potenciálne desiatky miliónov eur bez vyčíslenia nákladov.

Fico: Matovič a Lipšic vydierajú Sulíka

Líder SaS Richard Sulík nebude o návrhu štátneho rozpočtu hlasovať slobodne, je politicky vydieraný. Vyhlásil to predseda opozičného Smeru Robert Fico. Argumentuje zadržaním a obvinením viacerých osôb pre ekonomickú trestnú činnosť, pričom hovorí o ich obchodných prepojeniach na podnikateľov v pozadí SaS. Fico za tým vidí kroky lídra OĽANO Igora Matoviča a špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

„Matovič s Lipšicom sa po štvrtku (15. 12.) rozhodli, keďže Sulík nebol jasný okolo rozpočtu, poslať mu odkaz, že buď bude poslúchať a podporí rozpočet, alebo päť ľudí blízkych najpodstatnejším ľuďom z pozadia SaS po zadržaní a obvinení bude vzatých do väzby a budú rozprávať príhody deda Jahodu,“ povedal Fico. Je to podľa neho ďalší dôkaz o využívaní metódy vydierania v rámci súčasnej koalície. Líder Smeru-SD pripomenul aj nedávne odmietavé výroky Sulíka k rozpočtu a upozornil na aktuálnu situáciu, keď sa SaS rozpočet chystá podporiť.

Hlas sa zdrží

Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho sa na hlasovaní o rozpočte zúčastnia, no nepodporia ho. Predseda Hlasu Pellegrini to povedal pred štvrtkovým hlasovaním.

„Na hlasovaní sa zúčastníme, ale rozpočet ako taký nepodporíme,“ povedal Pellegrini. Poslanci však zahlasujú za zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastro na desať percent a tiež plánujú podporiť presun financií zo všeobecnej pokladničnej správy do kapitol rezortov zdravotníctva a spravodlivosti.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Progresívne Slovensko