Zmeny v rozpočte prinesú aj vyššie dane. Koho sa dotknú? (prehľad noviniek)

Hrozba rozpočtového provízia je zrejme zažehnaná. Strana SaS prišla s vlastnými podmienkami, za akých je ochotná rozpočet na budúci rok podporiť.

21.12.2022 17:37
SR NRSR 78. schôdza Heger Sulík rozpočet23... Foto: ,
Na snímke zľava predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a predseda SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie k rokovaniu o rozpočte 20. decembra 2022 v Bratislave.
debata (24)

Ak sa niektoré dane zvýšia, niektoré sa musia znížiť. To je základný princíp 11 bodov, na ktorých sa premiér Eduard Heger (OĽaNO) a šéf SaS Richard Sulík dohodli. Novinky v rozpočte oznámili na spoločnej tlačovej konferencii. Podporiť legislatívne zmeny by mali okrem strany SaS či hnutia OĽaNO aj strana Za ľudí či hnutie Sme rodina.

„Urobím všetko preto, aby bol rozpočet schválený do Vianoc,“ vyhlásil v relácii Ide o Pravdu predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Rozprava k rozpočtu v parlamente sa začala v stredu popoludní, v rámci nej pribudli aj pozmeňovacie zákony, na ktorých sa Heger so Sulíkom dohodli. „Ak niektoré z týchto vecí neprejdú, tak za rozpočet hlasovať nebudeme," dodal Sulík. Rozpočet by mal parlament schváliť vo štvrtok predpoludním.

Richard Sulík o podmienkach dohody hlasovania o rozpočte:

Video

Ak sa podarí schváliť zákon roka, vláda by tak nemusela začať rok 2023 v rozpočtovom provizóriu, čo by mohlo ohroziť kompenzácie drahých energií pre domácností, firmy a verejný sektor. Šéf rezortu hospodárstva Karel Hirman svoje obavy pred neschválením rozpočtu vyjadril jasne. Ak neprejde rozpočet, štát bude mať peniaze len na kompenzácie na teplo. Vyčlenené prostriedky by už nestačili na kompenzácie pre dodávateľov plynu.

Karel Hirman Čítajte viac Hirman informoval o nových cenách energií a memorande so Slovenskými elektrárňami

Denník Pravda pripravil súhrn najdôležitejších bodov, ktoré má upravený rozpočet obsahovať.

1. Výdavkové limity v rozpočte

V rozpočte by mali byť po novom zahrnuté aj výdavkové limity. Je to jeden z míľnikov plánu obnovy, ktorý vláda síce formálne schválila, ale nezaviedla ho do rozpočtu. Eurokomisia nám pohrozila stopnutím stámiliónov z plánu obnovy, ak nezavedieme výdavkové limity do rozpočtu.

Výdavkové limity sú zjednodušene nástroj, ktorý má obmedziť ministrov v rozšafnom míňaní verejných zdrojov. Šéf SaS Richard Sulík tento nástroj dokonca nazval „kazajkou na ministrov“. Po novom síce výdavkové limity v rozpočte budú zahrnuté, ale vláda ich nebude musieť dodržiavať. Umožňovať to má klauzula, ktorá pozastavuje dodržiavanie výdavkových limitov v čase, keď sú pozastavené európske rozpočtové pravidlá. Teda aj v roku 2023.

2. Na Slovnaft sa uvalí špeciálna daň

Zdanenie bratislavskej rafinérie Slovnaft bude zrejme nakoniec nižšie a jednorazové. Pôvodný návrh zákona hovoril, že štát zdaní nadmerné zisky rafinérie 70 percentami. Pozmeňovacím návrhom nakoniec znížili sadzbu na 55 percent. Oproti pôvodnému návrhu, keď mal odvod platiť od júna tohto roku do roku 2025, poslanci cez pozmeňovací zákon schválili zdaniť rafinériu iba na rok 2022.

Poslanec Peter Kremský (OĽaNO) ostro kritizuje ústupky, ktoré museli urobiť pri zákone o solidárnom príspevku, teda zdanenie nadmerného zisku Slovnaftu. „Fascinuje ma, že strana SaS za takúto firmu bojuje ako o život, zasadzuje sa za to, aby nedostala také zdanenie, aké by dostať mala,“ vyhlásil v pléne Kremský. „Nevidíme žiadne náznaky, že by sa vojna či sankcie mali skončiť, a teda že Slovnaft už nebude mať naďalej nadmerné zisky,“ dodal poslanec.

3. Zavedenie špeciálnej dane z potrubia

Ide o daň z osobitnej stavby, ktorá je zameraná na zdanenie prepravnej spoločnosti Eustream, ktorá má na starosti prepravu plynu na území Slovenska. Tá by mala platiť za každý kilometer plynovodu, ktorý je na území Slovenska. V dôvodovej správe sa píše, že zákon bude mať pozitívny vplyv na rozpočet. V tomto roku môže do kasy pritiecť vyše 92 miliónov eur a v rokoch 2023 až 2025 až viac ako 126 miliónov eur.

Pološtátny Eustream tvrdo proti takzvanej „dani z rúry“ vystúpil. Daň je zameraná iba na jednu konkrétnu spoločnosť, ktorá navyše zo súčasnej energetickej krízy neprofituje, ale je ňou, naopak, zasiahnutá, píše firma v stanovisku.

4. Daň z liehu

Vyššie dane po novom budú asi platiť aj liehovarníci či prevádzkovatelia hazardných hier. Podľa slov Richarda Sulíka narastie daň z liehu o valorizáciu, ktorá dlho nebola realizovaná.

5. Daň z hazardu

Od 1. februára 2023 sa zvýši sadzba odvodu z výťažku internetových hazardných hier. Predpokladaný nárast príjmov pri zvýšení sadzby z 22 na 27 percent je približne 32 miliónov eur ročne. Pre prevádzkovateľov hazardných hier bude mať novinka negatívny vplyv z pohľadu výšky ich zisku.

6. Znížená DPH pre gastrosektor

Zmeny majú nastať aj pri dani z pridanej hodnoty (DPH). Pôvodne mala byť DPH pre gastrosektor znížená na 10 percent len na prvé tri mesiace budúceho roka. Po novom by to malo byť už natrvalo. Bol to práve gastrosektor, ktorý bol počas pandémie najviac zasiahnutý. Po znížení DPH volali majitelia reštaurácií, kaviarní či hotelov už dlho. DPH na stravovanie sa tak na Slovensku konečne od 1. januára dostane na rovnakú úroveň ako napríklad v Česku či Taliansku. Na porovnanie, v Rakúsku majú DPH na stravovanie na úrovni päť percent, v Maďarsku rovnako na päť percent a v Poľsku na úrovni osem percent.

Novinku privítala aj iniciatíva Zachráňme gastro!, ktorá združuje viac ako 700 slovenských reštauračných zariadení. „Desaťpercentná DPH v reštauráciách výrazne pomôže státisícom zamestnancov a stovkám slovenských malých a stredných podnikateľov, ktorí sa dnes trápia s klesajúcimi tržbami pre strach ľudí z budúcnosti a takmer neexistujúci cestovný ruch,“ napísali vo svojom stanovisku.

7. Znížená DPH pre športoviská

Zníženie DPH na 10 percent bude platiť aj pre na športoviská, plavárne, golfové ihriská, fitnescentrá či vleky.

8. Zrušenie koncesionárskych poplatkov

Strana SaS chcela zrušiť koncesionárke poplatky dlhodobo. Dokonca kvôli tomu organizovala aj referendum. „Toto máme v programe už 12 rokov a konečne sa nám to podarilo docieliť,“ povedal Sulík. Teraz sú liberáli k zrušeniu poplatkov zrejme najbližšie. Podľa Sulíka sú koncesionárske poplatky prežitok minulého storočia a verejná televízia by sa mohla po novom financovať priamo zo štátneho rozpočtu. „Dokonca sme sa dohodli, že zavedieme mechanizmus, napríklad 0,15 percenta HDP, to bude rozpočet televízie,“ vysvetlil Sulík.

Podľa generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja je to veľmi nešťastné rozhodnutie a očakáva odbornú diskusiu. „Je preto veľmi dôležité, aby po takomto rozhodnutí nasledovala odborná diskusia a príprava legislatívy, ktorá by garantovala riešenie dlhodobého podfinancovania RTVS a jej nezávislosť od politických záujmov,“ píše v stanovisku.

Kažimír Čítajte viac Kompenzácie sú neudržateľné, tvrdí NBS. Tri scenáre, ako sa budú vyvíjať ceny energií

9. Zníženie registračnej dane pre nízkoemisné automobily

Registračná daň sa pohybuje od 33 eur a môže sa vyšplhať až na vyše 3 000 eur. Registračná daň na auto sa platí pri zápise držiteľa motorového vozidla. Zníženie registračnej dane má za cieľ podporiť ekologickejšiu dopravu. Podľa Sulíka by sa mal citeľne znížiť poplatok pre autá s nízkymi emisiami.

10. Financie do zdravotníctva

Rezort zdravotníctva sa po zmenách môže tešiť z prílevu nových peňazí. V roku 2023 sa do kapitoly zdravotníctva presunie spolu 820 miliónov.

11. Vyšší odvod za poistencov

Druhá časť zmeny hovorí o tom, že v roku 2024 sa odvod za poistencov štátu zvýši na 4,5 percenta.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #rozpočet #poplatky #2023