Novinky v štátnom rozpočte: 11 vecí, na ktorých sa Heger so Sulíkom dohodli (prehľad zmien)

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) a šéf SaS Richard Sulík oznámili na spoločnej tlačovej konferencii dohodu na budúcoročnom štátnom rozpočte. Podporiť by ho mali okrem SaS či OĽaNO aj strana Za ľudí či Sme rodina.

20.12.2022 20:52
Sulík Foto: ,
Na snímke predseda SaS Richard Sulík počas tlačovej konferencie k rokovaniu o rozpočte 20. decembra 2022 v Bratislave.
debata (59)

Vláda by tak nemusela začať rok 2023 v rozpočtovom provizóriu, čo by mohlo ohroziť kompenzácie drahých energií pre domácností, firmy a verejný sektor. Rozpočet by mal parlament schváliť vo štvrtok predpoludním (22.12.). Ešte predtým by mali poslanci schváliť niekoľko kľúčových zmien. Ak niektoré z týchto vecí neprejdú, tak za rozpočet hlasovať nebudeme, dodal Sulík.

VIDEO: Sulíkove podmienky – aby SaS podporila rozpočet.

Video

Prehľad zmien:

  1. V rozpočte by mali byť po novom zahrnuté aj výdavkové limity. Je to jeden z míľnikov plánu obnovy, ktorý vláda síce formálne schválila, ale nezaviedla ho do rozpočtu. Eurokomisia nám pohrozila stopnutím stámiliónov z plánu obnovy, ak nezavedieme výdavkové limity do rozpočtu.
  2. Zdanenie nadziskov z ruskej ropy bude na úrovni 55 percent. Bude len jednorázové na tento rok. Zamerané je na bratislavskú rafinériu Slovnaft.
  3. Zavedenie špeciálnej dane z potrubia. Ide o takzvanú „daň z rúry“, teda zdanenie prepravnej spoločnosti Eustream, ktorá má na starosti prepravu plynu na území Slovenska.
  4. Daň z liehu. Podľa slov Richarda Sulíka narastie o valorizáciu, ktorá dlho nebola.
  5. Daň z hazardu
  6. Znížená DPH pre gastro sektor, bude natrvalo na úrovni 10 percent. Pôvodne sa počítalo so znížením dane len na prvé tri mesiace v roku 2023.
  7. Zníženie DPH na 10 percent pre na športoviská, vrátane vlekov
  8. Zrušenie koncesionárskych poplatkov. „K tomu som organizoval referendum. Slovenská televízia bude financovaná z rozpočtu,“ povedal Sulík.
  9. Znížanie registračnej dane pre nízkoemisné automobily.
  10. v roku 2023 sa do kapitoly zdravotníctva presunie spolu 820 miliónov
  11. V roku 2024 sa odvod za poistencov štátu zvýši na 4,5 %.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny rozpočet 2023