Kto pracuje, infláciu prežije. Horšie je to s chudobnejšími, ceny za energie sa zdvojnásobia, tvrdí ekonóm

Ceny energií budú vysoké ešte tri až päť rokov. Predpokladajú to guvernéri európskych centrálnych bánk. V roku 2023 budú strmé nárasty faktúr za energie tlmené vďaka kompenzáciám štátu. „Postupne uvoľníme ceny energií na tomto horizonte a čakáme, že sa dostaneme na dvojnásobné úrovne. Možno to nebude v dvoch krokoch, ale v troch až štyroch krokoch,“ tvrdí v rozhovore pre denník Pravda viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor.

20.12.2022 13:44
Ľudovít Ódor odor Foto:
Viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.
debata (65)

Národná banka Slovenska prišla so zimnou prognózou, podľa ktorej by mohli ceny energií ostať vysoké aj nasledujúce roky. Dokedy?

V súčasnosti to vyzerá tak, že ak by sme sa s regulačným rámcom dostali na ceny, ktoré sú vo svete, tak sme potrebovali zvýšiť ceny na dvojnásobok. Ide o to, akým rýchlym tempom to spravíme. Zatiaľ sa zdá, že pre budúci rok bude tempo mierne, čo síce pomôže inflácii pre rok 2023, ale skomplikuje to život potom v ďalších rokoch. Uvažujeme, že inflácia bude vyššia na celom horizonte prognózy, ale to neznamená ako na súčasnej úrovni. Budúci rok očakávame dvojcifernú infláciu, ale ku koncu roka môžeme vidieť jednociferné hodnoty. Postupne sa budeme vracať späť k nižším hodnotám. Zatiaľ však rozťahaný cenový vývoj energií spôsobuje, že ani do roku 2025 sa nedostaneme na čísla okolo dvoch percent.

Peniaze / Euro / Čítajte viac Vplyv inflácie na domácnosti: Niektorým zoberie 200, 400 až 600 eur, ukazujú prepočty NBS

Vláda predstavila kompenzačné opatrenia pre drahé energie. Pre domácnosti to bude napríklad šesť miliárd eur na budúci rok. Ak tu s nami vysoké ceny energií ostanú tri až päť rokov, tak je možné s takými vysokými kompenzáciami počítať aj v ďalších rokoch?

Myslím si, že nie je možné a ani účelné mať dlhodobo takéto vysoké kompenzácie. Jednak je to veľmi drahé pre rozpočet a na druhej strane je to plošná pomoc. Nemotivuje to ľudí k úsporám v oblasti energií. Postupne uvoľníme ceny energií na tomto horizonte a čakáme, že sa dostaneme na dvojnásobné úrovne. Možno to nebude v dvoch krokoch, ale v troch až štyroch krokoch.

Viceguvernér NBS Ľudovít Ódor. Foto: Ľuboš Pilc
Ľudovít Ódor odor Viceguvernér NBS Ľudovít Ódor.

Môžeme pre vysokú infláciu očakávať prepad životnej úrovne aj nasledujúce roky a budú platy rásť?

Trh práce je relatívne silný aj mzdy rastú silným tempom. Značí to, že tí, ktorí sú zamestnaní, nebudú pociťovať výrazné prepady životnej úrovne. Máme aj analýzu v prognóze, že inflácia spôsobuje nerovnomerný vplyv na životnú úroveň. Hlavne nižšie príjmové domácnosti budú mať problémy, keďže aj viac míňajú na energie a potraviny. To sú položky, kde sú ceny veľmi vysoké. Najviac sú ohrozené skupiny obyvateľstva, ktoré nepracujú či osamelé matky s deťmi, kde veľa závisí od toho, aká bude sociálna pomoc kompenzovaná zo strany štátu. Do akej miery bude valorizované životné minimum a sociálne dávky. Pre pracujúcich je dobrá správa v tom, že trh práce je odolný a vidíme, že mzdy dokážu z veľkej časti kopírovať infláciu. Nečakáme budúci rok recesiu, ale mierny nárast hospodárstva.

Spomínali ste ohrozené skupiny. Mala by byť aj preto pomoc viac adresná a nie taká plošná?

Voláme po pomoci už dlhšiu dobu, ale v adresnejšej podobe. Ani naše verejné financie nie sú v takom stave, aby sme si mohli dovoliť dlhodobo veľké celoplošné opatrenia, najmä v období, keď centrálne banky dvíhajú úrokové sadzby a predražuje to verejné dlhy. Môže sa stať, že sa časom objavia aj problémy s umiestňovaním štátnych dlhov v eurozóne. Z týchto dôvodov je preto lepšie pomáhať adresne.

dôchodok, penzia, dôchodca, penzista, dôchodkyňa, penzistka, žiadosť Čítajte viac Vek odchodu do dôchodku v jednej tabuľke. Vyhľadajte si váš začiatok penzie

Ak by ste mali zo zimnej prognózy vybrať jeden pozitívny údaj či číslo, ktoré by to bolo a prečo?

Pre mňa je naozaj pozitívne to, že budúci rok očakávame hospodársky rast nad nulou. To je pri tých šokoch, ktoré sú tu už dlhší čas, to pozitívne, z čoho by sme mali čerpať. To je aj dobré vianočné číslo, že ekonomika sa môže udržať na rastovej trajektórii. Aj keď budeme mať slabší výkon motora posledný štvrťrok tohto roka a prvý štvrťrok budúceho roka, tak nevylučujeme aj poklesy. Za celý budúci rok však môžeme vykázať rast a to je to najpozitívnejšie v prognóze.

Čo bude motorom rastu hospodárstva, bude to napríklad čerpanie eurofondov z posledného operačného programu?

Na jednej strane eurofondy, na druhej strane to, že ekonomiky Nemecka či ďalšie európske sú trochu odolnejšie. Aj keď ľuďom inflácia berie z rozpočtov, tak majú ešte úspory aj z covidového obdobia a dokážu ich míňať a udržať ekonomiku nad vodou.

Riaditeľ SPP Miroslav Kulla Čítajte viac Nový šéf SPP o lacnejšom plyne pre domácnosti: Mali by ho dostať, len to treba dotiahnuť
65 debata chyba
Viac na túto tému: #NBS #Ľudovít Ódor