Ženy ako podnikateľky zaostávajú, vlastnia len necelú pätinu firiem

Na Slovensku je registrovaných takmer 323.000 akciových spoločností a spoločností s ručením obmedzeným. Ženy z tohto počtu ovládajú 58.500 z nich, čo je približne 18 %, zatiaľ čo muži majú majoritný vlastnícky podiel vo viac ako 185.000 kapitálových spoločnostiach. Zvyšok tvorí zmiešaná majiteľská základňa, vyplýva z analýzy poradenskej spoločnosti Dun&Bradstreet.

18.12.2022 09:56
laptop, žena, práca z domu, homeoffice, dieťa, Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Vplyv žien na domáce podnikateľské prostredie je v porovnaní s mužmi stále nižší. Treba však podotknúť, že počet firiem, v ktorých vlastnia majoritu ženy, sa z roka na rok zvyšuje,“ uviedla analytička Dun&Bradstreet Petra Štěpánová. Od roku 2017 sa podľa nej počet firiem ovládaných ženami zvýšil približne o 10.000.

Ženy sú majiteľkami prioritne v malých firmách. Až 22 % spoločností na Slovensku, ktoré vlastní žena, majú maximálne troch až štyroch zamestnancov, 16 % má maximálne deväť ľudí a približne 13 % percent nemá viac ako 19 zamestnancov. Iba 1,74 % spoločností majoritne ovládaných ženou zamestnáva viac ako 500 ľudí.

deti, matka, rozhovor, debata, lavička, debata, výchova Čítajte viac Pokuta za materstvo a nižšie platy. Materská je mizerná, človek si musí pomôcť, vraví Simona

V drvivej väčšine sa ženy ako majiteľky nachádzajú v subjektoch s ročným obratom do 100.000 eur. V tejto kategórii sa pritom nachádza až 70 % všetkých spoločností majoritne ovládaných ženami. „Najčastejšie pritom podnikajú v oblasti profesijnej, vedeckej a technickej činnosti (12.800 firiem), veľkoobchodu, maloobchodu, opráv a údržby (9500) a administratívnych a podporných činnostiach (7700),“ spresnila Štěpánová.

V porovnaní so susednými krajinami na tom Slovenky nie sú najhoršie. Napriek tomu, že český trh je väčší a vyznačuje sa väčšou podnikateľskou dynamikou, majoritu majú v Česku ženy iba v 15 % spoločností. Naopak, v Poľsku podľa analýzy ovládajú ženy až 30 % všetkých kapitálových firiem.

debata chyba
Viac na túto tému: #podnikanie #ženy #ženy - podnikateľky