Ľudia nakupujú v akciách a šetria. Vianoce budú skromnejšie. Čo sa dá nájsť v reťazcoch v zľave?

Slovensko sa chystá na skromnejšie Vianoce, než boli ľudia zvyknutí. Príčinou je zvýšenie životných nákladov počnúc potravinami, pokračujúc energiami a končiac cenami zvyčajných darčekov. Mnohé mladé rodiny si odpustia koncoročné dovolenky na horách a strávia ich s deťmi u starých rodičov. Slováci výdatne šetria, a to najmä na nákupoch potravín.

17.12.2022 05:00
slovensky vyrobok, obchod, kvalita z nasich... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (23)

Akousi predohrou k šetriacim Vianociam boli dve predchádzajúce zimy poznačené pandémiou COVID-19.

"Zásadný rozdiel medzi tohtoročnými a predchádzajúcimi vianočnými nákupmi je ten, že kým počas pandémie aj napriek neistote si spotrebitelia na Vianoce chceli dopriať všetkého dostatok a tiež vyhľadávali niečo špeciálne navyše, tak už dnes vieme povedať, že si uťahujú opasky,“ povedal Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu, ktorá zoskupuje najväčšie obchodné reťazce na Slovensku.

potraviny Čítajte viac Drahota stále drancuje rodinné rozpočty. Mäso, chlieb či zelenina zdraželi o tretinu (+ zoznam potravín)

Šetrenie sa podľa Krajčoviča prejavuje už takmer vo všetkých kategóriách tovarov kontinuálne, teda aj počas vianočného obdobia. Hoci do Vianoc zostáva najsilnejší nákupný týždeň, obchodníci sú si už takmer istí, že tento rok bude naozaj slabší ako predchádzajúce. Už minulý rok totiž priniesol zdražovanie potravín, ktoré eskalovalo po tom, čo Rusko vo februári tohto roku rozpútalo vojnu na Ukrajine.

Medziročne, ako ukázali nedávno zverejnené štatistické výsledky, zdraželi potraviny takmer o 30 percent, pričom viaceré základné potraviny, ktoré neodmysliteľne patria na vianočný stôl, ako sú povedzme vajíčka, lámu rekordy.

Jedno vajce za 30 aj 40 centov

Cena najbežnejšieho spotrebiteľského balenia obsahujúceho desať kusov sa pohybuje od 2,80 eura z najlacnejších klietkových chovov po 3,50 až 4 eurá za podstielkové, voľnovýbehové či tzv. farmárske vajcia.

Producenti vajec hovoria o 50-percentnom zdražení vajec. Ešte pred rokom predávali desať vajec do obchodných sietí po jednom eure z klietkových chovov. Teraz to isté desiatkové balenie vyjde obchod na 1,50 eura z klietkových chovov, z podstielkových je to o 20 až 30 centov viac. Zdražovanie vajec zmenilo správanie spotrebiteľov. Tí hľadajú najlacnejšie vajcia, ktoré znášajú sliepky v klietkových chovoch. To donútilo obchod objednávať lacnejšie vajíčka.

"Najnovšie pýtal jeden z veľkých reťazcov 40 paliet klietkových vajíčok a jednu paletu drahších, podstielkových vajíčok,“ opísal zmenu v dopyte po najlacnejšej živočíšnej bielkovine, bez ktorej sa nedajú pripraviť vianočné koláče ani majonézový šalát, Ladislav Birčák, riaditeľ spoločnosti Novogal, ktorá patrí k najväčším výrobcom vajec na Slovensku.

Milan Krajniak, minister práce Čítajte viac Dôchodky v roku 2023: Končí strop, vek odchodu do penzie bude vyšší. O koľko? (+ príklady)

Tlak na cenu vyúsťuje do snahy obchodu predávať najžiadanejšie produkty v akciách. Týka sa to nielen vajec, ale aj všetkých druhov mäsa, je jedno či ide o hydinové, bravčové a v menšej miere o hovädzie. Ešte v minulom roku spotreba mäsa stúpala, keď najviac konzumovaného bravčového mäsa sa v prepočte na hlavu zjedlo 39 kilogramov, takmer o dva kilogramy viac ako v roku 2020.

Lenže tohto roku stojí bravčové zadné koleno do vianočnej kapustnice 4 eurá, toľko pred rokom, dvoma stálo bravčové stehno. To je teraz o dve a pol eura drahšie. "Rastúce ceny povedú s veľkou pravdepodobnosťou k zníženiu spotreby bravčoviny a tiež k striedmejším nákupom vianočných špecialít, údených mias a klobás,“ myslí si Eva Forrai, riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa. Predaj udržiavajú nad hladinou zľavy, tie sa podľa druhu mäsa pohybujú od 20 do 33 percent, niekedy aj vyššie.

Všetci striehnu na zľavy

Draženie posilnilo trend nákupov v zľave. Striehnu na ne nielen dôchodcovia a rodiny s nižšími príjmami, ktorí sú na akcie vyložene odkázaní, ale aj tí, čo majú vyššie výplaty. Čo ušetria na potravinách, môžu povedzme investovať do nákupov darčekov. V satelitoch, ktoré vyrástli v obciach v okolí Bratislavy, žijú prevažne ľudia s vyššími príjmami, no na krku majú hypotéky, splácajú autá, ktorými dochádzajú do práce, a tí takisto čakajú, ako sa priznal jeden z obyvateľov, na akcie. "Ešte vlani som si dovolil kúpiť všetko, na čo som bol zvyknutý, teraz si počkám pri obľúbených výrobkoch na akciu.“

Igor Matovič / Eduard Heger  / Čítajte viac Bez rozpočtu nebude na drahú elektrinu a plyn. Vláda bojuje o život, dostanú rodiny sľúbené peniaze?

Na zľavách sa stále dá ušetriť. Kilogramová údená krkovička padne zo 7,90 na 5,90 eura, usporené dve eurá sa dajú využiť povedzme na kúpu dvoch kilogramov jabĺk, pravda, musia sa predávať v akcii. Nie sú to však slovenské jablká, ale poľské. Takže spotrebitelia, ktorí v prieskumoch vyhlasujú, že uprednostňujú slovenské potraviny, ak chcú ušetriť, musia kúpiť potraviny z dovozu.

Tie majú stále vrch nad slovenskými. Boj o cenu totiž vyhrávajú produktívnejší a lepšie dotovaní výrobcovia, v tomto zápase slovenskí výrobcovia ťahajú za kratší koniec. Spotrebitelia, ktorým klesajú reálne príjmy, prestávajú pozerať na pôvod produkcie, ale kľúčovou sa stáva cena. Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska hovorí, že 90 percent hydiny a hydinárskych výrobkov sa predáva v akciách. Jeden príklad za všetky: kuracie prsné rezne možno v akcii, keď klesne ich pôvodná cena zo 7,49 eura, kúpiť aj za 4,99 eura. Lenže rezne s prívlastkom farmárske stoja 8,49 eura…

Aká peňaženka, taký chlieb

Ak sa vystavujú na pult drahšie výrobky, musí ich niekto kupovať. A naozaj sa kupujú, čoho dôkazom sú niektoré pekárske výrobky.

"Základný trend typický pre tento rok je, že rastie dopyt po chlebe, ktorý medziročne stúpol o šesť percent, zato klesá dopyt po závinoch, bábovkách, vianočkách a vôbec cukrárskych výrobkoch, a to až o 20–30 percent,“ opísal situáciu Slavomír Moravčík, konateľ spoločnosti Liptovské pekárne a cukrárne. Vôbec však neklesol predaj nadštandardných kváskových chlebíkov, ktoré sú obohatené o rôzne semená. Hoci ani nie kilogramový bochník vyjde aj na 4 eurá, tieto výrobky majú svojich odberateľov.

Takisto rastie skupina spotrebiteľov s bezplepkovou diétou, medziročne o desať percent. Je to špecifická skupina zákazníkov, ktorá však hovorí o tom, že so zdravím slovenskej populácie sa niečo deje, na čo musia reagovať tak poľnohospodári ako aj potravinári.

Moravčík poukazuje na rozdielny obsah v nákupnom košíku obyvateľov mesta a vidieka, kým mesto si dopraje viac drahších výrobkov, vidiek šetrí a obmedzuje nákupy na chlieb, pečivo a vianočky. Tento trend potvrdzuje aj Juraj Oremus, pekár z Nových Zámkov.

"Všeobecne rastie dopyt po chlebe, ale je to možno aj dôsledok tohto, že v našom okolí niektorí pekári zavreli pekárne,“ povedal Oremus. Dodal, že zákazníci šetria typicky po slovensky.

"Nepôjdu na dovolenku do Tatier, ale na Vianoce si doprajú štedrejší stôl. Načo potom človek vlastne žije, keď si nedožičí viac chutného jedla aspoň počas Vianoc? Takže dva dni pred Vianocami napečieme obvyklé množstvo vianočiek,“ skonštatoval Juraj Oremus.

Med najlepšie od včelára

Medzi neodmysliteľné rituálne pochúťky Vianoc patrí med. Aj ten zdražel, aj v supermarketoch, aj u včelárov. Predseda Slovenského zväzu včelárov Milan Rusnák odhadol zdraženie medu kupovaného rovno z včelej farmy o 15 až 20 percent. Ceny medu sa pohybujú v závislosti od regiónu a jeho kúpyschopnosti od 7 do 9 eur, čo je cena kvetového, slnečnicového a pastovaného medu. Od 14 do 18 eur stojí kilogram oveľa vzácnejšieho medovicového medu.

V obchodoch si treba dať pozor na pôvod medu, najmä ak sa ponúka za nízke ceny. "Nekupoval by som med, kde v kolónke pôvod je uvedené, že pochádza z krajín mimo Európskej únie. Neraz ide o pozlievané medy z celého sveta, ktoré môžu vyvolať nečakané alergické reakcie, alebo sú to dokonalé falzifikáty medu vyrobené s veľkým podielom izoglukózy,“ varoval pred lacnými produktmi Milan Rusnák.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdražovanie