Diaľničné známky zdražejú. Jeden trik však umožní vodičom jazdiť rok za staré ceny

Vláda schválila nárast cien diaľničných známok o 20 percent. Dôvodom sú rastúce náklady na údržbu diaľnic a rýchlostných cien. Faktom tiež je to, že cena sa nemenila od roku 2011 a odvtedy pribudli stovky kilometrov nových ciest. Diaľničné prepojenie na Slovensku z Bratislavy do Košíc však stále chýba.

15.12.2022 15:14
Doležal Foto: ,
Minister dopravy Andrej Doležal
debata (10)

Po novom si motoristi pri ročných a 365-dňových známkach priplatia 10 eur. Namiesto 50 eur tak zaplatia 60 eur. V prípade diaľničnej známky s 30-dňovou platnosťou pôjde o zvýšenie o tri eurá. Nová cena tak bude 17 eur.

Známka s desaťdňovou platnosťou zdražie o dve eurá na 12 eur. Nové ceny vstúpia do platnosti od 1. januára 2023. Aj napriek tomu, že si vodiči budú musieť siahnuť hlbšie do vrecka, existuje spôsob, ako jazdiť jeden rok lacnejšie.

potraviny Čítajte viac Drahota stále drancuje rodinné rozpočty. Mäso, chlieb či zelenina zdraželi o tretinu (+ zoznam potravín)

Minister Andrej Doležal (nom. Sme rodina) chcel ceny diaľničných známok zdvihnúť už vlani. Vtedy mu to nevyšlo. Tento rok už jeho zámer vláda schválila. „Je to nepopulárne opatrenie, ale musíme sa naučiť prijímať aj komunikovať nepopulárne, ale správne opatrenia,“ povedal na margo nových cien.

Diaľničiari vyzbierajú milióny navyše

Ministerstvo argumentuje, že za 11 rokov, odkedy sa naposledy ceny diaľničných známok zvyšovali, pribudlo 300 kilometrov nových diaľničných úsekov či rýchlostných ciest. Okrem toho aj výrazne zdraželi náklady na údržbu ciest. Napríklad ceny pohonných hmôt boli v novembri medziročne vyššie takmer o 17 percent. Od ich vrcholu v lete, kedy stál liter skoro dve eurá, išli výrazne nadol.

Diaľničná spoločnosť predpokladá, že na poplatkoch vyberie ročne o 17 miliónov eur viac. „Výnos z predaja elektronických diaľničných známok putuje do opráv a údržby rýchlostných ciest, diaľnic či mostov v našej správe,“ tvrdí pre Pravdu hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková. Peniaze použije NDS napríklad na údržbu ciest, teda napríklad na vymieňanie asfaltu, posyp ciest v zimných mesiacoch či zabezpečenie ochranných zvodidiel, aby jazda bola bezpečná.

Predsa len existuje jeden trik, ktorý umožní motoristom ešte rok jazdiť za staré ceny. Ako je to možné? Ak chcete ušetriť a končí vám ročná diaľničná známka, tak tú novú, teda 365-dňovú, si kúpte do konca tohto roka. Dostanete ju za starú cenu a celý rok 2023 budete jazdiť za doterajšiu cenu, teda za 50 eur. Od kúpy bude platiť 365 dní. Ak si ju teda kúpite na Silvestra, jazdiť za starú cenu môžete prakticky celý budúci rok.

Ročná známka sa utlmí

Predaj ročnej diaľničnej známky sa na budúci rok utlmí. Vodiči totiž mali problém rozoznať ročnú a 365-dňovú známku. Minister Doležal v stredu po rokovaní vlády vyhlásil, že predaj ročnej diaľničnej známky sa teda utlmí a zostane 365-dňová. Ročná pritom platí od 1. januára až do konca januára nasledujúceho roka. „Zostane v ponuke len klasická 365-dňová, ktorá de facto nahradí tú ročnú, aby už nedochádzalo k nedorozumeniam," dodal minister.

Vodiči majú možnosť kupovať 365-dňovú diaľničnú známku od 1. februára 2020. Novinkou spred dvoch rokov získali hlavne vodiči, ktorí nekupovali ročnú diaľničnú známku hneď na začiatku roku. Získali tak spravodlivú možnosť využívať spoplatnenú cestnú sieť plných 12 mesiacov, za ktoré zaplatia. Ceny ročných diaľničných známok u susedov sa výrazne líšia. Novou cenou slovenskej ročnej známky za 60 eur sa približujeme k Česku, kde stojí v prepočte takmer 62 eur. V susednom Rakúsku stojí ročná diaľničná známka 96,40 eura.

Motoristi si najviac priplatia v Maďarsku, kde za ročnú známku zaplatia 181,51 eura. Treba však prízvukovať, že takáto cena je len v prípade, ak vodiči platia eurami. V prípade, že vodiči zaplatia v maďarských forintoch, môžu ušetriť až desiatky eur. Ročná diaľničná známka v Maďarsku stojí 181,51 eura, ukazuje portál oficiálneho predajcu autovignet.hu.

Ak sa však na situáciu pozrieme v národnej mene, rozdiel je markantný. Oficiálna cena v maďarských forintoch je pre rok 2023 na úrovni 49 190 forintov. To je v prepočte zhruba 122 eur. Dôvodom je slabý kurz forintu, ktorý zlacňuje aj diaľničnú známku. Vodiči tak môžu ušetriť nemalú sumu, ak maďarskú diaľničnú známku budú kupovať v lokálnej mene, teda vo forintoch.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #diaľničné známky #2023