Drahota stále drancuje rodinné rozpočty. Mäso, chlieb či zelenina zdraželi o tretinu (+ zoznam potravín)

Inflácia nepoľavuje. V novembri sa celkový rast cien opäť zrýchlil. A to až na 15,4 percenta, čo je najviac za 22 rokov. Pre mladú generáciu je to vôbec po prvý raz v jej živote, čo sa s fenoménom drahoty stretáva.

14.12.2022 16:29
potraviny Foto:
Ilustračné foto.
debata (29)

Spomaliť rast cien v novembri nepomohli ani nižšie ceny pohonných hmôt na čerpacích staniciach. Infláciu potiahli nahor drahšie potraviny či nealkoholické nápoje, ktoré boli medziročne drahšie skoro o tretinu. Dosah na rodiny v hmotnej núdzi tak bude enormný. Sú to práve potraviny a náklady na bývanie, ktoré tvoria významnú časť rodinných rozpočtov.

Potraviny ukrajujú približne pätinu rozpočtu, v prípade bývania ide dokonca približne o štvrtinu celkových nákladov domácností. Aj preto sú spotrebitelia na rast cien potravín omnoho citlivejší.

„Kým v novembri 2021 urobili Slováci a Slovenky nákup potravín za 100 eur, v novembri 2022 to už bolo takmer 128 eur. Alebo ak sme vlani urobili pred Vianocami veľký nákup potravín za 200 eur, tak tento rok nás vyjde takmer na 256 eur. V košíkoch alebo vo vozíkoch pritom budeme mať tie isté druhy potravín,“ opisuje dôsledky nárastu cien analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Oleje a tuky sú medziročne drahšie o vyše 47 percent. Mlieko, syry či vajcia za rok zdraželi o tretinu. Skoro o 30 percent zdraželo aj mäso, chlieb a obilniny, ale aj zelenina.

Medziročné tempo zdražovania pod 20 percent si pritom okrem ovocia držali už len ryby, a to o 17,5 percenta. Nealkoholické nápoje zdraželi takmer o 19 percent. Káva, čaj a kakao skoro o 17 percent.

Prečo potraviny dražejú? Dôvodov je hneď niekoľko. Prvým sú drahšie energie. Ak má pekár plynovú pec, dramaticky mu rastú náklady na upečenie chleba. Rovnako aj napríklad skleníky vykurované plynom. Potravinárom rastúce účty za energie zužujú manévrovací priestor a sú tak často nútení premietať náklady do ceny koncového produktu.

Takisto drahšie pohonné hmoty spôsobujú, že preprava potravín do obchodov jednoducho stojí viac. Pri potravinách je kľúčovým faktorom aj počasie. Ak je sucho a zlá úroda, premietne sa to do cien agrokomodít na burzách a vzápätí aj do koncových cien v obchodoch. Ruská agresia je ďalším faktorom, prečo sú ceny potravín vysoké. Ukrajina je jednou z obilníc sveta kvôli jej úrodnej černozemi. Ak farmári v dôsledku vojny nedokážu na poliach zožať úrodu a časť obilia ostane v čiernomorských prístavoch, cena pšenice či obilnín vyskočí.

pekar Čítajte viac Potravinári apelujú na vládu: Rezeň už nemusí byť samozrejmosťou. Jogurty, tvaroh a syry sa môžu stať nepredajnými

Analytička Eva Sadovská tiež pripomína, že obchodníci upozorňujú zároveň aj na vyššie náklady, ktoré majú spojené so zabezpečením hygienických a bezpečnostných opatrení. „Potravinári zase vyššie náklady pociťujú aj kvôli ekologizácii výroby, zavádzaniu nových technológií či kvôli drahším obalovým materiálom,“ dodáva.

Ďalší vývoj naznačuje, že cenová hladina potravín bude s určitosťou aj naďalej rásť, upozorňuje Národná banka Slovenska. Budú sa v nej kumulovať tlaky zo všetkých nákladových položiek. To znamená vyššie ceny za energie, suroviny či mzdy.

Pripomeňme, že v parlamente prešiel opozičný návrh Smeru na zvyšovanie príplatkov za prácu cez víkend či v noci. Pekári už avizujú, že takéto zvýšené mzdové náklady budú musieť premietnuť napríklad aj do vyšších cien chleba. „Stabilizácii, respektíve až korekcii cien potravín na Slovensku však v súčasnosti najskôr bránia hneď viaceré faktory – rastúci tlak na rast miezd zdvíha náklady predajcov i miestnych predajcov potravín,“ vysvetľuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Ceny leteniek vyskočili o sto percent

Ďalšou kľúčovou položkou v spotrebnom koši domácností sú náklady na bývanie. Tie boli v novembri medziročne vyššie o 16,4 percenta. Najviac išli v tejto kategórii hore pevné palivá, ktoré za rok zdraželi až o 45 percent. Niet sa čomu čudovať, keďže množstvo domácností využíva práve drevo na kúrenie a každý sa chcel pred zimou dobre zásobiť. Na drevo sa v lete či na jeseň čakalo v poradovníkoch. O pätinu zdražela aj údržba a oprava obydlia.

Doprava má tiež svoje nezastupiteľné miesto v spotrebnom koši domácností. Najviac v tejto položke zdražela letecká doprava, ktorá šla za rok nahor až o viac ako 118 percent. Na porovnanie, železničná doprava zdražela len skoro o tri percentá.

Ceny v službách takisto pridali. „Dvojciferné dynamiky rastu si stále držia aj kaderníctva, bankové poplatky, dovolenkové zájazdy či ceny rekreačných a športových služieb, ale napríklad aj taxislužby či letecká doprava – najmä v dôsledku prenosu sekundárnych efektov vyšších cien energií a zvýšených mzdových tlakov v ekonomike, tvrdí Koršňák.

Rekordérom sú u susedov vajcia

V porovnaní s okolitými krajinami je Slovensko na tom ešte vcelku dobre. Napríklad v Maďarsku dosiahla inflácia v novembri medziročne 22,5 percenta. potraviny a energie zostali položkami s najväčšími nárastmi. Ceny potravín, ktoré rastú najrýchlejšie, sa zvýšili o 43,8 percenta. Niektoré položky sa viac ako zdvojnásobili, pričom cena vajec vzrástla o vyše 100 percent.

Maďarská vláda zareagovala a predĺžia platnosť regulovaných cien základných druhov potravín do 30. apríla 2023. Od 1. februára zaviedol maďarský kabinet regulované ceny šiestich druhov potravín. Konkrétne kryštálového cukru, pšeničnej múky, slnečnicového oleja, bravčového stehna, kuracích pŕs a kravského mlieka. Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána len prednedávnom zrušila zastropovanie cien pohonných hmôt. Tvrdo narazila na realitu, keď mnohé čerpacie stanice v Maďarsku ostali bez benzínu či nafty. Cenové stropy boli jednoducho neudržateľné.

fico Čítajte viac Orbána prefackala realita a trh. Fico chcel po ňom opakovať, doplatili by na to šoféri

Inflácia v Českej republike sa v novembri medziročne zrýchlila na 16,2 percenta, ukázali pondelkové dáta. Rekordérom je podľa českého štatistického úradu cukor, ktorý zdražel o vyše 100 percent, a takisto vajcia, ktoré za rok zdraželi o 72 percent.

Podľa predbežných údajov, ktoré zverejnila poľská štátna agentúra Statistics Poland, sa ročná inflácia v Poľsku v novembri spomalila na 17,4 percenta, zo 17,9 percenta v októbri. Ak nepočítame február, inflácia sa minulý mesiac spomalila prvýkrát od polovice roka 2021. Otázne ostáva, či poľská vláda ponechá zníženú daň z pridanej hodnoty na nule na potraviny. Hrozí, že od januára sa DPH na potraviny vráti na predchádzajúcu úroveň. Za predpokladu, že na začiatku nového roka budú zrušené niektoré protiinflačné opatrenia, mBank očakáva, že inflácia dosiahne vrchol okolo 19 až 20 percent.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #rast cien #zdražovanie #2023