30 rokov samostatnosti Slovenska. Tak dobre, ako teraz, sme sa nikdy nemali, ale Česi sú na tom lepšie

Aj po 30 rokoch stále za susedmi z Česka. Aspoň čo sa týka ekonomickej výkonnosti. „Slovenská ekonomika dosahuje v súčasnosti asi 81% výkonnosti európskeho bloku, čo je približne o desať percentuálnych bodov menej než Česká republika,“ prepočítali analytici Slovenskej sporiteľne.

14.12.2022 15:29
Heger, Fiala Foto: ,
Slovenský premiér Eeduar Heger s českým predsedom vlády Petrom Fialom - ilustračné foto.
debata (72)

Ekonómovia sa obhliadli pri príležitosti 30 rokov samostatnosti za tým, ako sa Slovensku darí v porovnaní so štátmi Európskej únie (EÚ) a najmä našim najbližším susedom z Česka. Analýzu priniesla Slovenská sporiteľňa.

starý muž, papiere Čítajte viac Ako neprísť o 100 eur a čo všetko treba stihnúť do konca roka 2022. Pozrite si prehľad

Na začiatku tretieho milénia sa Slovensko tešilo lacnej pracovnej sile, reformám druhej Dzurindovej vlády a vstupu do EÚ či eurozóny, ktoré k nám prichádzali. Odvtedy platy rástli a krajine sa darilo dobiehať vyspelý Západ, bilancujú analytici.

To prinieslo citeľné zlepšenie životnej úrovne. „Kvalita života na Slovensku citeľne narástla. Výkonom ekonomiky sa krajina zaradila medzi tie najvyspelejšie na svete,“ tvrdia ekonómovia Mária Valachyová a Matej Horňák.

psa trnava, auto, automobilka Čítajte viac Slovenský automobilový tiger sa môže stať bezzubým kocúrom zabudnutým v kúte

Ale za posledné roky sa situácia otočila. „Posledné roky sa konvergencia (ekonomické dobiehanie – pozn. red.) prakticky zastavila a model založený na nižších mzdách a kopírovaní technológií je takpovediac vyčerpaný,“ tvrdí dvojica ekonómov.

Riešenie je investovať do vzdelania. Druhým riešením je otvoriť hranice pre imigrantov, ktorí by mali nahradiť domácu starnúcu pracovnú silu. „Z toho dôvodu je nutné otvoriť slovenský trh práce zahraničným pracovníkom a zjednodušiť procesy získavania povolení na ubytovanie či prácu, a to najmä pre nedostatkové profesie,“ bilancujú ekonómovia.

Čo sa týka porovnania s Českom, naša ekonomika po rozdelení na oveľa nižších úrovniach. „Hoci doteraz zostávame za úrovňou českej ekonomiky, spravili sme väčší progres,“ tvrdia ekonómovia. Slovensko bolo v parite kúpnej sily v 90-tych rokoch zhruba na polovici bohatstva zoskupenia krajín EÚ, teraz sme na približne 80 %. Teraz je Česko zhruba na úrovni 90 % priemeru EÚ.

Vývoj ekonomík SR a ČR. Foto: Slovenská sporiteľňa
Vývoj ekonomík SR a ČR. Vývoj ekonomík SR a ČR.

„V absolútnych hodnotách sa vyrobí u nás takmer 20 tisíc eur ročne na hlavu, kým v Čechách asi 25 tisíc eur, čiže produktivita českej ekonomiky je asi o štvrtinu vyššia,“ tvrdia analytici sporiteľne.

Automobilový tiger

Štruktúra ekonomík je stále veľmi podobná, obe krajiny vytvárajú veľkú časť pridanej hodnoty v priemysle (25–28 %), zvyšok tvoria predovšetkým služby.

Na Slovensku začal hrať prím automobilový priemysel. „Slovensko sa v priebehu rokov stalo domovom štyroch automobiliek (s piatou na ceste) a zaraďuje sa medzi krajiny s najvyšším počtom vyrobených automobilov na počet obyvateľov. Slovensko v rokoch 2018–2019 vyprodukovalo viac než milión automobilov, v rokoch 2020 a 2021 tento počet v dôsledku pandemickej krízy poklesol. Nárast však bol markantný – ešte v roku 2010 sme vyrobili asi 476 tisíc osobných automobilov,“ konštatujú analytici.

Hlavné zistenie analýzy

  • Kľúčovým prvkom úspechu Slovenska je naše zapojenie do medzinárodného obchodu (export a import voči HDP za rok 2019 dosahuje viac než 184%), v prípade Česka je toto percento nižšie (142%).
  • Priemerná dĺžka života pri narodení dosiahla v roku 2021 takmer 75 rokov (v roku 1990 to bolo necelých 71 rokov).
  • Predlžujú sa však aj roky dožité v zdraví, čo svedčí aj o kvalite zdravotnej starostlivosti, ale aj rozvoji ekonomiky, keďže v bohatších krajinách majú ľudia väčší priestor venovať sa svojmu zdraviu.
  • V ďalšom rozvoji nám bráni nízky podiel výdavkov na výskum a vývoj voči HDP, ktorý patrí medzi najnižšie spomedzi všetkých krajín EÚ.
  • Dlhodobý vývoj ukazuje postupný pokles kvality vzdelávania (meraný cez výsledky žiakov v testovaní PISA), ale aj slabší výkon univerzitného stupňa, kde sa v medzinárodných rebríčkoch slovenské vysoké školy umiestňujú výrazne horšie než univerzity v Českej republike.
  • Slovenský trh práce je do veľkej miery klieštený vysokou mierou dlhodobej nezamestnanosti, častokrát trvajúcej niekoľko rokov, čo spôsobuje problémy pri opätovnom zaraďovaní týchto uchádzačov o zamestnanie na trh, keďže strácajú pracovné návyky, zručnosti a napokon aj motiváciu pracovať či si vôbec prácu hľadať.**
  • Slovensko čelí starnutiu populácie najviac spomedzi krajín Únie. Zatiaľ čo v roku 2021 pripadá na 100 pracujúcich asi 27 ľudí vo veku nad 65 rokov, v roku 2050 to bude podľa odhadov Svetovej banky až 50 ľudí.

ZDROJ: Slovenská sporiteľňa

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko