Novembrová inflácia vyskočila na 15,4 percenta. Nahor ju potiahli potraviny, ktoré sú o skoro tretinu drahšie

Ceny tovarov a služieb vzrástli v novembri medziročne o 15,4 percenta. Je to podľa Štatistického úradu SR stále najvyššia úroveň za posledných viac ako 22 rokov.

14.12.2022 09:52
Supermarket / Potraviny / Foto: ,
debata (7)

Najväčší vplyv na celkovú infláciu majú podľa úradu dlhodobo dramaticky rastúce ceny potravín a nákladov na bývanie vrátane elektriny, plynu a ostatných palív. Ide o dve najvýznamnejšie položky vo výdavkoch domácností, súhrne tvoria takmer polovicu výdavkov.

Ceny potravín nepretržite rastú od júna minulého roka a aktuálne boli medziročne drahšie o takmer 29 percent. Zvýšenie cien o viac ako štvrtinu sa prejavilo až v 6 z 9 skupín potravín. Najväčší vplyv na výdavky domácností mal medziročný rast cien chleba a obilnín o takmer 28 %, mäsa o 30 % a súčasne mlieka, syrov a vajec o tretinu.

starý muž, papiere Čítajte viac Ako neprísť o 100 eur a čo všetko treba stihnúť do konca roka 2022. Pozrite si prehľad

V odbore bývanie a energie majú dlhodobý vplyv na infláciu zmeny cien elektriny a plynu zo začiatku roka, ktoré sa prejavujú nasledujúcich 12 mesiacov. Medziročný rast sa postupne stabilizoval nad úrovňou 16 %. Počas celého roka v tomto odbore však nepretržite rastú ceny pevných palív, aktuálne sú o 45 % vyššie ako pred rokom, a ceny tepelnej energie, ktoré sú vyššie o 19,3 %. Dlhodobý vplyv rastu cien stavebných materiálov sa prejavuje v imputovanom nájomnom a opravách a údržbe obydlí už len mierne, medziročne má imputované nájomné aktuálne nárast približne o 18 % a údržba a opravy o 20 %.

Infláciu v novembri potiahli tiež vyššie ceny za alkoholické nápoje. Rast cien v odbore doprava na medziročnej úrovni sa v novembri znovu znížil najmä preto, že pokračovalo zlacňovanie pohonných hmôt v porovnaní s cenami z prvých šiestich mesiacov tohto roka. Za pohonné hmoty platili spotrebitelia medziročne vyššie sumy o takmer 17 %, čo je výrazne menej ako rasty nad úrovňou 40 % dosahované v júni tohto roka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #inflácia #2022