Bežná rodina zaplatí na budúci rok o 220 eur viac. Mestá rozbehli zvyšovanie daní a poplatkov

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) v Banskej Bystrici schválilo v utorok vyrovnaný rozpočet na budúci rok vo výške takmer 120 miliónov eur. Samospráva musela pristúpiť k zvýšeniu miestnych daní a poplatkov.

13.12.2022 15:34
Úrad BBSK, Banskobystrická župa, Banská Bystrica Foto: ,
Ilustračné foto Banskej Bystrice.
debata (48)

Ako na zasadnutí odznelo, ustanovenia kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre rok 2023, daňový bonus, zvýšenie cien plynu a tepla, ako aj ceny za tovary a služby v rámci zmluvných dodávateľských vzťahov znamenajú pre Banskú Bystricu navýšenie celkových výdavkov bežného rozpočtu zhruba o 13,4 milióna eur.

Igor Matovič Čítajte viac Ústavný súd rozhodol o Matovičovom balíčku. Dostanú nakoniec rodičia desiatky eur od januára 2023?

Banskobystričanov preto v budúcom roku čaká 20-percentné zvýšenie dane z nehnuteľnosti pri záhradách, zastavaných plochách a nádvoriach, pri lesných pozemkoch, na ktorých sú hospodárske lesy či pri priemyselných stavbách alebo stavbách na podnikanie, čo je vo finančnom vyjadrení šesť eur za meter štvorcový plochy oproti súčasným piatim. Pri stavebných pozemkoch ide o 60-percentné zvýšenie, o stopercentné pri bytoch, z 50 centov za meter štvorcový podlahovej plochy na jedno euro. Zvýši sa aj sadzba dane za ubytovanie na osobu a prenocovanie z jedného eura na dve. Pri dani za predajné automaty z 54 eur za jeden na sto. Správca dane zvýšil aj sadzbu paušálneho poplatku za komunálny odpad z 10 centov na osobu a deň na 13 centov.

Ako konštatoval najpočetnejší Klub nezávislých poslancov, ktorý hlasoval za rozpočet, zvyšovanie daní pre obyvateľov a podnikateľov bola pre nich úplne posledná možnosť hľadania financií do rozpočtu. „Nekoncepčné opatrenia vlády a prijatej legislatívy a s nimi súvisiace výpadky príjmov, inflácia, nárast cien energií, zvyšovanie platov, vyplývajúce z vyššej kolektívnej zmluvy, sa podpísali v Banskej Bystrici k nárastu výdavkov,“ reagoval klub.

Matovič Čítajte viac Parlament definitívne schválil Matovičov balíček. Prešiel zásadnými zmenami, 200 eur na dieťa nedostane každý

„Mesto deklarovalo úsporu vo výške štyri milióny eur, napriek tomu sa nepodarilo výpadok príjmov bez zdvihnutia daní vyrovnať. Kombinácia úspor v mestskom rozpočte a nevyhnutného zvýšenia daní je jediná cesta predísť rozpočtovému provizóriu,“ zdôraznil klub.

Poslaneckému klubu Bystrica má na viac, ktorý bol proti zvyšovaniu daní a poplatkov, chýbala najmä dôkladná analýza.

„Jedna bežná rodina zaplatí na budúci rok zhruba o 220 eur viac. Ešte viac to bude, ak sú deti školopovinné. Hoci prichádza vládny daňový bonus, ktorý pridá občanom a uberie samosprávam, nárast výdavkov obyvateľstva bude enormný a je dôvod nezvyšovať dane ľuďom, ale šetriť vo výdavkoch,“ dodal Martin Turčan z poslaneckého klubu Bystričania, ktorý bol proti zvyšovaniu daní. Magistrát údajne doteraz nepredstavil úsporné opatrenia na chode mesta.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Banská Bystrica #ZMOS