Ústavný súd rozhodol o Matovičovom balíčku. Dostanú nakoniec rodičia desiatky eur od januára 2023?

Za protiústavné označil v utorok Ústavný súd (ÚS) SR časti tzv. prorodinného balíčka, ktorý Národná rada (NR) SR v júni opätovne schválila po vetovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Rozhodnutie pléna ÚS v utorok oznámil predseda súdu Ivan Fiačan.

13.12.2022 14:16 , aktualizované: 17:25
Igor Matovič Foto: ,
Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič (vpravo)
debata (43)

Prezidentka na ÚS napadla sporné časti balíčka z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) v rámci zákona o financovaní voľného času dieťaťa. Ide o tzv. krúžkovné, ktoré sa nakoniec aj tak odkladá minimálne do roku 2025.

Pozrite si vyhlásenie Ústavného súdu

Argumentovala, že balíček bol prijatý v skrátenom legislatívnom konaní, na ktoré zjavne nebol splnený žiadny zákonný dôvod. Obsahom zákona sa pritom mali porušiť ústavné pravidlá rozpočtovej zodpovednosti a transparentnosti.

Zároveň prezidentka upozornila, že zníženie prídavku na dieťa a príplatku k prídavku na polovicu v čase, keď namiesto rodiča prijíma tieto dávky osobitný príjemca, je v rozpore s Dohovorom o právach dieťaťa. NR SR v tejto časti už zákon zmenila.

Matovič Čítajte viac Parlament definitívne schválil Matovičov balíček. Prešiel zásadnými zmenami, 200 eur na dieťa nedostane každý

Prezidentka deklarovala, že návrh podala nie preto, že je proti pomoci rodinám, ale preto, aby rodiny dostávali adresnú, včasnú a dostatočne účinnú pomoc.

Daňový bonus v maximálnej výške 140 eur na dieťa do 18 rokov a 50 eur nad 18 rokov a 60 eur v prídavkoch na dieťa do 18 rokov, by mali od 1. januára 2023 rodičia dostať.

OĽaNO rozhodnutie rešpektuje

Hnutie OĽANO rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu o tzv. prorodinnom balíčku. Predseda Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Milan Vetrák (OĽANO) to uviedol v reakcii pre TASR. Dodal, že historická pomoc rodinám je definitívne doručená bez ohľadu na utorkové rozhodnutie.

„Rozhodnutie Ústavného súdu, samozrejme, rešpektujeme a upravíme podľa neho rokovací poriadok parlamentu. Aj keď nás mrzí, že súd zmenil svoju judikatúru práve pri rozhodovaní o rodinách s deťmi, hoci mal na to v minulosti niekoľko príležitostí. Nespravil to napríklad pri schvaľovaní tzv. kilečka, volebného moratória a podobne,“ komentoval Vetrák.

Rodiny s deťmi sú podľa poslanca „v bezpečí“ vzhľadom na schválenie zvýšenia prídavku na dieťa na 60 eur a daňového bonusu na 140 eur mesačne na dieťa na minulej schôdzi.

Prezidentka: Rozhodnutie ÚS je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu

Rozhodnutie Ústavného súdu o tzv. prorodinnom balíčku je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu. Do budúcna to bude ústavným mantinelom pre vládnucu väčšinu, ktorá by chcela opäť zneužiť skrátené legislatívne konanie. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová na sociálnej sieti.

„Rozhodnutie Ústavného súdu v konaní, ktoré sa začalo na môj návrh, je dôležitým príspevkom k posilneniu právneho štátu, a to predovšetkým v zmysle ochrany ústavných princípov legislatívneho procesu,“ spresnila.

Riaditeľ odboru legislatívno-právneho z prezidentskej kancelárie Tomáš Hubinák v reakcii pre novinárov zdôraznil, že rozhodnutie ÚS bude vyhlásené v zbierke zákonov, čím sa stane všeobecne záväzným. „Tým pádom vznikne ústavný mantinel pre vládnucu parlamentnú väčšinu, a tým aj pre ochranu práv občanov a občianskej spoločnosti na prístup k tvorbe práva, na kontrolu legislatívnej tvorby vládnucej väčšiny a rovnako aj pre ochranu práv parlamentnej menšiny pred povestným parlamentným legislatívnym bagrom,“ uviedol. Vyzdvihol aj to, že ÚS uznal princíp rozpočtovej zodpovednosti ako ústavnú hodnotu. „Rovnako aj táto hodnota v procese tvorby práva bude týmto rozhodnutím chránená,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #Ústavný súd SR #Zuzana Čaputová #prorodinný balíček