Inflácia v Rusku klesá, je najnižšia od začiatku invázie

Medziročná miera inflácie dosiahla v novembri 11,98 %, zatiaľ čo v októbri predstavovala 12,63 %. To je najnižšia úroveň inflácie v Rusku od februára

10.12.2022 14:23
moskva, rusko, kontrola, cervene namestie Foto: ,
V novembri sa zmiernil rast cien potravinových aj nepotravinových výrobkov.
debata (13)

Miera inflácie v Rusku sa v novembri zmiernila siedmy mesiac po sebe, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu. Rast cien sa spomalil tak v prípade potravín, ako aj v prípade nepotravinových produktov. Vyplýva to zo štatistických údajov ruského štatistického úradu Rosstat.

Medziročná miera inflácie dosiahla v novembri 11,98 %, zatiaľ čo v októbri predstavovala 12,63 %. To je najnižšia úroveň inflácie v Rusku od februára, v závere ktorého Moskva zaútočila na Ukrajinu, na čo západné štáty reagovali uvalením rozsiahlych ekonomických sankcií. Vo februári dosiahla miera inflácie v Rusku 9,2 %. Nasledovalo prudké zrýchlenie rastu cien, pričom v marci predstavovala inflácia 16,7 % a v apríli 17,8 %, čo bola najvyššia medziročná miera inflácie od roku 2002.

V novembri sa zmiernil rast cien potravinových aj nepotravinových výrobkov. V prípade potravinových produktov vzrástli ceny o 11,1 % po 12,1-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci, pričom výrazne rástli najmä ceny zeleniny a ovocia. V prípade nepotravinových produktov rast cien predstavoval 13,4 %, zatiaľ čo v októbri vzrástli o 14,1 %.

Na medzimesačnej báze sa však rast spotrebiteľských cien zrýchlil a dosiahol najvýraznejšie tempo od apríla. V novembri sa spotrebiteľské ceny zvýšili oproti októbru o 0,4 % po 0,2-percentnom raste v predchádzajúcom mesiaci. To podporuje očakávania, že centrálna banka ponechá na nasledujúcom zasadnutí 16. decembra hlavnú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #invázia #vojna na Ukrajine #ruská ekonomika #inflácia v Rusku