Parlament definitívne schválil Matovičov balíček. Prešiel zásadnými zmenami, 200 eur na dieťa nedostane každý

Najskôr to mal byť nástroj na zvyšovanie pôrodnosti na Slovensku, neskôr bol prezentovaný ako protiinflačné opatrenie. Reč je o rodinnom balíku dielne Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý bol predstavený ešte vlani na jeseň. V utorok poslanci schválili jeho druhú časť - daňový bonus. Od januára 2023 by tak mali rodičia detí do 18 rokov dostať 140 eur a na staršie dieťa stúpne na 50 eur a prídavky na deti 60 eur. Tretia časť, takzvané „krúžkovné“, sa vypúšťa.

06.12.2022 12:34 , aktualizované: 16:06
Matovič Foto: ,
Minister financií Igor Matovič
debata (98)

Ako o „Matovičových deťoch“ by sa mohlo hovoriť o tých deťoch, ktoré sa narodia vďaka balíčku. Povedal to ešte v máji tohto roka šéf agrorezortu Samuel Vlčan (OĽaNO) a narážal tým na fenomén „Husákove deti“, ktoré sa narodili v čase normalizácie, keď v roku 1969 zaviedli opatrenia na podporu populačnej politiky.

Viacerí odborníci však upozorňovali, že Matovičov balík nenaplní sľubované demografické ciele a namiesto protiinflačného cieľa rast cien ešte viac podporí.

Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti. Čítajte viac Ceny elektriny, plynu a tepla v roku 2023: Pozrite si prepočty na jednotlivé domácnosti (Príklady)

Od svojho pôvodného návrhu prešiel balíček zemetrasením. Pôvodne sa počítalo s príspevkami na dieťa v sume 40 eur, daňovým bonusom v rozmedzí 50 až 100 eur podľa veku dieťaťa a takzvaným krúžkovným pre deti v sume 60 eur.

Po novom sa krúžkovné posúva až na rok 2025. Prídavky na deti a daňový bonus sa zvýšia. „Tieto zmeny majú zachovať možnosť mať 200 eur na dieťa na všetky deti od 0 do 18 rokov,“ bránil Matovič zmeny v balíku. Do 140 eur by bolo z daňového bonusu a 60 z prídavkov na dieťa. Sľubovaných 200 eur na dieťa však nedostanú všetky rodiny.

Novinky v Matovičovom rodinnom balíku schválilo 76 poslancov zo 136 prítomných. Proti boli traja poslanci a zdržalo sa 57 poslancov. Zmeny boli súčasťou novely zákona o dani z príjmov.

Celý daňový bonus dostanú bohatší

Poslanci v utorok schválili zmenu, ktorá umožní zvýšiť daňový bonus na spomínaných 140 eur. Či rodičia dostanú plnú sumu 200 eur na dieťa, teda 60 eur prídavok a 140 eur daňový bonus, bude závisieť predovšetkým od toho, akú dosiahnu výšku práve daňového bonusu. A tá zase závisí na tom ako dobre rodičia zarábajú.

Krajniak Čítajte viac Prichádzajú 14. dôchodky. Kedy presne dorazia, čo treba spraviť a aká bude ich výška?

Exminister práce za SaS a daňový expert Jozef Mihál upozorňuje, že na plnú sumu daňového bonusu nedosiahne každý. Zároveň prepočítal, koľko musia rodičia zarobiť, aby dostali plný daňový bonus na nezaopatrené deti. Ako ukázal Mihál, najviac dostanú ľudia s najvyššími mzdami. Napríklad človek, ktorý zarába 700 eur v hrubom a má jedno dieťa, dostane iba 121 eur. Ak chce pracujúci rodič získať plnú výšku daňového bonusu, tak jeho mzda musí byť aspoň 850 eur v hrubom.

Zvýšenie daňového bonusu bude znamenať, že samosprávy prídu o peniaze. Zvýšením daňového bonusu sa totiž zníži príjem dane z príjmu fyzických osôb, ktorá putuje na účet práve obciam a mestám. Boli to pritom samosprávy, ktoré počas pandémie zohrali dôležitú rolu či už pri Matovičovej „atómovke“ plošného testovania, organizovaní očkovania či pomáhaní zvládať nápor utečencov z Ukrajiny a ako odmenu sa im navrhuje krátenie rozpočtu do budúcnosti.

V dôsledku zvyšovania daňového bonusu budú samosprávy v budúcom roku chudobnejšie o skoro 800 miliónov eur. Budú tak nútené k obmedzovaniu základných verejných služieb, čo sa zákonite premietne aj do nižšej kvality života našich občanov.

Prosby starostov a primátorov koalícia čiastočne koalícia vypočula. Preto poslanci schválili tiež pozmeňujúci návrh zákona, ktorý by kompenzoval samosprávam stratu príjmov. Výpadok príjmov kvôli zvýšeniu daňového bonusu na dieťa vláda samosprávam vykompenzuje sumou vyše 300 miliónov eur v budúcom roku. Príjem obcí v roku 2023 navýši o 228 miliónov eur a príjem vyšších územných celkov o 97 miliónov eur. V roku 2024 to bude pre obce 236 miliónov eur a pre vyššie územné celky o 101 miliónov eur viac, avizuje rezort financií.

Starosta bratislavskej mestskej časti Ružinov Martin Chren upozorňuje, že 140 eur vláda neplatí z vlastného, ale z peňazí samospráv. „Daňový bonus, ktorý pomôže rodinám, je kompletne financovaný z peňazí, za ktoré platíme prevádzku škôlok, autobusy v MHD, kosenie, upratovanie, opravy detských ihrísk, domovy dôchodcov, dotácie na šport a všetko ostatné. Rodiny získajú, mestá a obce nebudú mať za čo otvoriť škôlky,“ tvrdí. Podľa neho tak starostovia či primátori na celom Slovensku budú musieť zdražiť poplatky v škôlkach, v družinách a ceny za obedy.

Prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček na margo kompenzácií povedal, že im táto pomoc pomôže prežiť, ale neznamená, že samospráva nebude zvyšovať dane a poplatky pre svojich obyvateľov.

krajniak milan Čítajte viac Schválili veľkú reformu dôchodkov. Pozrite si najväčšie zmeny (prehľad)

Prídavky na deti výrazne narastú

Asi najvýraznejšie zmeny nastanú v prídavkoch na deti. Pripomeňme, že od 1. júla 2022 sa prídavok na dieťa zvýšil z 25,88 eura na 30 eur mesačne na každé nezaopatrené dieťa. Od januára 2023 dostane rodina na jedno dieťa mesačne prídavok vo výške 60 eur. Vyplýva to novely zákona o prídavku na dieťa, ktorú schválili na minulej schôdzi parlamentu.

Zmeny nastanú aj pri jednorazovom zvýšení prídavku v sume 110 eur pre deti, ktoré prvýkrát nastúpili do prvého ročníka základnej školy. Poskytovanie tejto dávky rodičom prvákov na základnej škole pritom od začiatku budúceho roka zrušil parlament schválením „prorodinného“ balíčka Igora Matoviča.

Expert Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník si myslí, že podpora rodiny by v prvom rade mala byť formou dobrých služieb pre rodičov a deti či dostupnosťou prepojenia rodinného a pracovného života. „Musia byť dostupné škôlky a jasle (nie sú), kvalitné a bezpečné školy umožňujúce kvalitné štúdium všetkých detí (aj Rómov aj detí so zdravotnými problémami), dobrá hromadná doprava (čo závisí od samosprávy ktorej vláda seká financie z podielových daní), dobré a dostupné zdravotníctvo,“ vymenúva pre denník Pravda.

Ako ďalej uvádza, tak by mala by tiež existovať možnosť čiastkových úväzkov (čo nie je ani vo verejnom sektore) či dôsledná ochrana pracovných práv. „Tieto podmienky nie sú splnené, dokonca sa posledné roky zhoršujú,“ tvrdí s tým, že rozdávanie finančných prostriedkov vo forme peňazí čisto strednej triede je najhoršie možné riešenie.

Krúžkovné sa vypúšťa

Podľa zákona o financovaní voľného času dieťaťa mali rodičia dostávať od januára 60 eur na krúžky pre deti. Krúžkovné, ktoré mala pôvodne riadiť navrhnutá aplikácia a aparát až 500 nových úradníkov, sa nakoniec presúva o dva roky.

Cieľom tejto podpory malo byť to, aby deti mohli vo väčšej miere navštevovať rôzne krúžky, doučovania, ale aj galérie či fitnesscentrá. Systém bol predstavený tak, že peniaze by sa mali posielať na kartu. Pôjde teda o účelovo viazané peniaze, kde si dieťa môže čerpať peniaze z karty na rôzne služby. Takáto karta by mohla vyzerať ako jednoduchá aplikácia, do ktorej sa môžu prihlásiť tak rodičia, ako aj poskytovatelia služieb. „Bude to fungovať na princípe virtuálneho trhu, kde budú mať poskytovatelia vlastné hodnotenie,“ priblížil vlani spôsob fungovania aplikácie Matovič.

Odborníci namietali, ako sa budú v takomto systéme orientovať rodičia vo vylúčených komunitách či v zabudnutých regiónoch a hladových dolinách, kde nie je kanalizácia či pitná voda, nieto ešte prístup na internet.

Niektoré časti Matovičovho balíka napadla prezidentka Zuzana Čaputová a aktuálne sa čaká, ako rozhodne Ústavný súd SR. Ten by mal rozhodnúť do konca tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #prorodinný balíček