Matovič zacielil na bohaté firmy. Plánuje ich zdaniť a peniaze prerozdeliť, návrh je už v parlamente

Štátu vznikajú v dôsledku nepredvídateľných okolností spôsobených pandémiou koronavírusu a vojnovým konfliktom na Ukrajine značné hospodárske škody. Vláda tiež schválila rôzne sociálne balíky, na ktoré teraz musí hľadať peniaze. Preto v koalícii vymysleli novú daň.

04.12.2022 14:43
Igor Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (26)

Koaličný poslanec Milan Vetrák (OĽaNO) predložil do parlamentu návrh zákona, v ktorom takmer trojnásobne stúpne už v praxi zavedený osobitný odvod firiem v regulovaných odvetviach. Rozširuje tiež okruh firiem, ktorých sa má odvod týkať.

Medzi zasiahnuté spoločnosti patria napríklad lízingové či farmaceutické spoločnosti, finanční sprostredkovatelia, obchodníci s cennými papiermi, ale aj kuriéri, energetici, telekomunikační operátori či médiá, ktoré dosahujú celoročný zisk nad úrovňou troch miliónov eur. Poslanec chce týmto spôsobom získať peniaze aj napríklad na vyše miliardový rodinný balíček z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Štát na osobitnom odvode môže v budúcom roku získať zhruba 117 miliónov eur, upozorňujú zamestnávateľské zväzy.

„Nemôžete len rozdávať miliardy ľuďom, ale musíte mať aj nejaký príjem. Nemôžeme rozdávať a naše deti a vnúčatá to budú splácať. Niekoľko sto bohatých firiem bude musieť prispieť do spoločného, aby sme mohli pomáhať ľuďom v čase núdze,“ odôvodňoval návrh šéf rezortu financií Igor Matovič.

Eduard Heger a Igor Matovič predstavujú pomoc v energokríze pre domácnosti. Čítajte viac ANKETA: Vláda sa rozhodla prejesť miliardy. Opatrenie je pre bohatých Slovákov výbornou správou

Poslanec Vetrák svoj návrh bráni a podľa neho v ťažkých časoch je zodpovedné zdaniť nadmerné zisky bohatých firiem. „V súčasných ťažkých časoch, keď zažívame niekoľko kríz, považujeme za zodpovedné zdaniť nadmerné zisky mimoriadne bohatých firiem a prostriedky použiť na pomoc ľuďom,“ vyhlásil v reakcii na kritiku zamestnávateľov Vetrák. „Je to správny a hlavne solidárny krok, ktorý urobili alebo plánujú urobiť aj iné krajiny, ako napríklad Nemecko či Veľká Británia. Napokon na obdobné opatrenia vyzývajú aj významné medzinárodné organizácie,“ dodal poslanec.

Vetrák na finančnom výbore priblížil, že by mal byť predložený pozmeňovací návrh, na základe ktorého by mali byť z okruhu subjektov dotknutých týmto odvodom vylúčené médiá. Otáznik visí napríklad nad kuriérskymi službami, ktoré do regulovaných subjektov môžu spadnúť. Keďže ide o poslanecký návrh, vyhne sa tak odbornej diskusii v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Banky si vydýchli

Donedávna visel otáznik aj nad zdanením bánk. Začlenenie bánk do novely zákona o osobitnom odvode odmieta aj Slovenská banková asociácia (SBA). Vo svojom stanovisku uviedla, že pozitívny vplyv zavedenia osobitného odvodu na štátne príjmy bude len krátkodobý a neporovnateľný s negatívnym dôsledkom na rozvoj našej ekonomiky, ktoré jeho znovuzavedenie bude mať.

Bankový odvod už bol v minulosti zavedený. Matovičova vláda ho zrušila roku 2020 na základe Memoranda o porozumení. V ňom sa členovia SBA zaviazali, že budú každý rok posilňovať vlastné zdroje nevyplatením dividend či navýšením úverovania firiem, ako aj obyvateľstva.

Minister financií v piatok na tlačovej besede však uviedol, že bankový odvod nebude. „Bankový odvod určite nebude zavedený,“ vyhlásil Matovič s tým, že dali záväzok bankám.

Proti návrhu sa zdvihla vlna kritiky. Odborníci varujú, že spoločnosti odvod prenesú do cien, a tak v konečnom dôsledku na to doplatia ľudia. Ak zákon prejde, hrozí, že domácnosti budú musieť odvod v časoch extrémnej inflačnej krízy znášať v podobe zvýšených cien za služby.

Sociálne balíčky musí niekto zaplatiť

Vláda schváli sociálne balíčky a následne na ne hľadá peniaze. „Snaží sa hľadať tak, aby to vyvolalo čo najmenší odpor občanov. Povedzme si na rovinu, regulované podniky, teda telekomunikácie či poisťovne, nie sú tie, pre ktoré by išli ľudia protestovať do ulíc. Boli prvé na rane a takto to na nich spadlo,“ povedal na margo osobitného odvodu pre TA3 Martin Vlachynský z inštitútu INESS. Na novinku môžu podľa neho doplatiť spotrebitelia. Spoločnosti môžu odvod preniesť do konečných cien produktov či služieb, na čo v konečnom dôsledku doplatia spotrebitelia.

Vedúci poradenských činnosti v spoločnosti Kreston Július Činčala to porovnáva s bankovým odvodom, ktorý sa rýchlo pretransformoval na nové poplatky prenesené na spotrebiteľa. „Nie som a priori proti zavedeniu akýchkoľvek osobitných odvodov vo vzťahu k oligopolom, monopolom či regulovaným subjektom, ale v tomto momente tu absentuje akákoľvek diskusia,“ povedal s tým, že mu chýbajú opatrenia, ktoré zabránia tomu, aby bol odvod prenesený na spotrebiteľa.

Firmy sú proti

Zamestnávateľský sektor ostro kritizuje zámer koaličných poslancov zo strany OĽaNO na osobitné zdanenie vybraných podnikov. Podľa nich namiesto podpory v krízovom období vláda tlačí zamestnávateľov do kúta ďalšou záťažou a daňami.

Zamestnávatelia upozorňujú, že návrh na osobitné zdanenie vybraných podnikov je výrazne diskriminačný a v súvislosti s energetickou krízou môže byť pre mnohé podniky aj likvidačný. „Návrh zákona na zvýšenie osobitného odvodu pre vybrané subjekty považujeme za nebezpečný precedens – tentoraz ide o niekoľko desiatok vybraných podnikov, ktoré predkladateľom padli vhod,“ zdôrazňujú zamestnávatelia v spoločnom stanovisku.

Podľa nich o niekoľko týždňov môže ísť o ďalšie stovky spoločností, ktoré budú musieť zaplatiť daň za to, že túto krajinu držia nad vodou, zamestnávajú ľudí, platia svoje záväzky a dane načas a jednotlivé krízy, ktoré nás zasiahli, prežili bez nutnosti žiadať o výraznú pomoc od štátu.

Nižšia DPH, Matovičov balíček aj rozpočet

Parlament bude o štátnom rozpočte na rok 2023 hlasovať v utorok 13. decembra. O daňovom trojbalíčku – teda vyššom daňovom bonuse na deti, zníženej dani z pridanej hodnoty pre vlekárov a skenovaní bločkov – sa bude hlasovať v utorok 6. decembra. Zhodli sa na tom poslanci. Otázka je, či zmeny prejdú, lebo koalícia nemá v pléne väčšinu.

Poslanci tiež budú hlasovať o návrhu novely Zákonníka práce od opozičného Smeru, ktorý počíta s opätovným nadviazaním príplatkov za prácu na minimálnu mzdu. Zamestnanci by sa dočkali vyšších príplatkov za prácu v noci či cez víkendy. Vyššie by boli aj stupne minimálnej mzdy. Novela je aktuálne v druhom čítaní. Hlasovať o návrhu by sa mohlo v stredu 7. decembra.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #banky #osobitný odvod #odvod