Ďalší koaliční vzbúrenci proti Matovičovmu rozpočtu. Tentoraz u Remišovej, kladú si podmienky

Ďalšia skupinka koaličných poslancov nechce hlasovať za vládny návrh rozpočtu, ak prejde zmiernenie trestov. Pred pár dňami sa ozvala prvá skupinka poslancov OĽaNO, ktorá žiada doplnenie výdavkových limitov do návrhu rozpočtu, inak zaň nechcú zahlasovať.

30.11.2022 15:25
koalícia, Bôrik, Šeliga Foto: ,
Juraj Šeliga (Za ľudí) po rokovaní koalície v hoteli Bôrik.
debata (31)

Koalícia v súčasnosti nemá väčšinu 76 poslancov a musí hľadať podporu aj u nezaradených či opozičných poslancov.

Konkrétne v stredu popoludní napísal Juraj Šeliga status, v ktorom oznámil, že Hegerovi poslali list, aby koalícia nezmierňovali tresty v rámci zmien trestných kódexov, ktoré navrhuje nezaradený poslanec Tomáš Taraba, ktorý odišiel z klubu kotlebovcov.

„Chceme veľmi jasne a verejne odmietnuť akékoľvek podozrenia na získavanie podpory k návrhu „štátneho rozpočtu na rok 2023“, a to napríklad výmenou za podporu takých návrhov zákonov, ktoré sú v rozpore s programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky alebo výrazným spôsobom zasahujú do trestnej politiky štátu v prospech aktuálne obžalovaných osôb podozrivých z korupčnej činnosti páchanej napríklad za vlád strany Smer – SD,“ píše Šeliga v statuse.

Pod list sa podpísali Juraj Šeliga, Jana Žitňanská, Miriam Šuteková a Ján Mičovský.

„Vzhľadom na mimoriadnu vážnosť témy a rovnako preto, aby v očiach verejnosti boli rozptýlené akékoľvek podozrenia a pochybnosti, že by tu mali existovať „dohody“ pri hlasovaní o návrhu „štátneho rozpočtu na rok 2023“ spojené so zmienenými parlamentnými tlačami 1243 a 1246, požadujeme, aby sa pred hlasovaním o štátnom rozpočte hlasovalo najprv o týchto tlačiach s tým, že ich poslanci vládnej koalície neschvália. Inak, žiaľ, nevieme s čistým svedomím hlasovať za prijatie „štátneho rozpočtu na rok 2023“,“ uvádza sa v liste.

Pre pár dňami sa zase pripomenula skupinka poslancov OĽaNO, ktorá chce mať v rozpočet výdavkové limity a nápravu pre mestá a obce, ktoré majú doplatiť na vyšší daňový bonus pre deti. Výdavkové limity nie sú v rozpočte, resp. nie sú zverejnené detaily, ako by mali v praxi fungovať. Informoval o tom ako prvý Denník N.

Členmi skupinky sú koaliční poslanci Kristián Čekovský, Róbert Halák, Monika Kozelová, Anna Mierna, Anna Remiášová, Jaromír Šíbl, Tomáš Šudík, Jarmila Vaňová, Vladimír Zajačik.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Šeliga #Za ľudí