Pokračovanie článku: Prichádzajú 14. dôchodky. Kedy presne dorazia, čo treba spraviť a aká bude ich výška?

Kedy bude dôchodok vyplatený?

Štrnásta penzia bude vyplatená seniorovi k dôchodku a nemusí o ňu nikde žiadať. V štandardnom termíne od 2. decembra do 24. decembra. Ak termín výplaty padá na sobotu, dôchodca zvýšenú penziu dostane v piatok. Pozor však na to, komu chodí dôchodok zo zahraničia, má povinnosť jeho ostatnú mesačnú sumu oznámiť Sociálnej poisťovni, aby mu mohla vyrátať mimoriadnu dávku. Ak tak nespraví, príde o peniaze.

Dôchodok z cudziny musíte oznámiť

„Ak dôchodca poberá dôchodok nielen od Sociálnej poisťovne, ale aj od zahraničného platiteľa dôchodku, musí sumu tohto dôchodku Sociálnej poisťovni oznámiť do 4. novembra tohto roka. Elektronický formulár je dôležité vyplniť a odoslať do tohto termínu tiež preto, aby tzv. 14. dôchodok nebol vyplatený vo vyššej sume, ako stanovuje zákon. Poberateľ dôchodku, ktorému by sa vyplatil vo vyššej sume, je zo zákona povinný vrátiť sumu, ktorá nemala byť vyplatená,“ upozorňuje hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

E-formulár pre oznamovanie dôchodku z cudziny

Postup na oznámenie sumy dôchodku z cudziny je pohodlný, bez potreby osobnej návštevy pracoviska Sociálnej poisťovne.

„Je potrebné použiť už známy eFormulár, ktorý je už v súčasnosti dostupný na webovom sídle Sociálnej poisťovne. Jeho použitie je jednoduché. Po zapísaní základných identifikačných údajov dôchodcu do príslušných častí treba uviesť údaje o dôchodku z cudziny a eFormulár odoslať Sociálnej poisťovni,“ dodal Kontúr.

S akoukoľvek otázkou týkajúcou sa vyplnenia alebo odoslania e-formulára je možné obrátiť sa na Sociálnu poisťovňu telefonicky alebo e-mailom (cez Formulár pre otázky). Telefonicky možno kontaktovať Informačno-poradenské centrum Sociálnej poisťovne – zo zahraničia volajte na telefónne čísla +421 906 171 965, +421 2 3247 1965 alebo +421 906 171 020 a zo Slovenskej republiky na bezplatné telefónne čísla 0800 123 123 alebo 0800 500 599.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #Slovensko #Vianoce #14. dôchodok