Za knihy, noviny alebo obaly si priplatíme. Ako sa razantné zdražovanie papiera prejaví na cenách?

Knihy, časopisy, noviny či rôzne obaly. Obľúbené darčeky z papiera budú pod stromčekom drahšie. Vlna zdražovania sa netýka len energií, neobišla ani výrobky z papiera.

24.11.2022 16:41
kniha Foto:
debata (5)

Ceny materiálov rástli už od roku 2019, hovorí prezident Zväzu polygrafie na Slovensku Peter Blubla. Na dopyt po papieri je nutné sa pozrieť zo širšieho uhla pohľadu, pokračuje, keďže dlhodobo už roky dochádza k poklesu polygrafickej výroby, a teda aj k spotrebe grafického papiera, lebo sa všetko elektronizuje.

Navyše situácia vyústila v rokoch 2019, 2020 a aj 2021 k zatváraniu papierní a ich transformácii na výrobu obalových papierov.

Zväz si dal spraviť o aktuálnej situácii aj prieskum medzi tlačiarňami. Takmer každý tretí tlačiar v ňom povedal, že papier sa podpísal pod viac ako stopercentné zdraženie novín. Zhruba 26 percent tlačiarov tvrdí, že papier im zdražel o viac ako 50 percent, o viac ako 200 percent papier zdražel pri deviatich percentách tlačiarov.

potraviny Čítajte viac Syr drahší o tri eurá, saláma o viac než dve. Pozrite si, ktoré potraviny zdraželi najviac (+ tabuľka)

Podobné to je aj s nárastmi cien papiera pri tlačení kníh. Skoro každý tretí vydavateľ hovorí o náraste cene papiera o viac ako 50 percent, každý štvrtý zaregistroval až vyše 100-percentný nárast cien papiera na tlačenie kníh.

Každé vydavateľstvo rieši zdražovanie po svojom

Eva Pauliaková z Asociácia tlačených a digitálnych médií hovorí, že zdraženie papiera je celoeurópska záležitosť, nie iba slovenský problém. Každé vydavateľstvo sa s ním musí popasovať po svojom.

Asociácia sa podľa Pauliakovej slov spolu s európskymi kolegami združenými v stavovských asociáciách ENPA a EMMA obrátila na Európsku komisiu so žiadosťou o preverenie, či nedochádza k porušeniu protikartelových pravidiel a reštriktívnym obchodným praktikám v sektore dodávateľov surovín pre výrobu novinárskeho a časopiseckého papiera.

„Cena novinového papiera sa zvýšila viac ako o 100 percent, závisí od dodávateľa, druhu, gramáže a podobne. Navyše ho je nedostatok,“ hovorí pre Pravdu výrobný riaditeľ tlačiarne Petit Press, ktorá vydáva aj denník Sme, Ivan Baranovič.

Tvrdí, že zdraželi všetky materiály potrebné pri výrobe novín. A to tlačové platne približne o 40 percent, farby o 20 percent, viazací a baliaci materiál podľa druhu o 50 až 70 percent, tlačová chémia podľa druhu od 30 do 70 percent. Navyše sa ceny podľa neho stále menia. „Nárast cien vstupov sa, samozrejme, premieta do cien našich produktov,“ dodáva Baranovič.

Vydavateľ denníka Pravda OUR Media SR tvrdí, že v roku 2020 platil za tonu papiera 485 eur, neskôr dokonca len 445 eur. Nasledujúci rok síce cena narástla zhruba o 30 eur, no až v roku 2022 sa ceny papierov zmenili oveľa razantnejšie. Od jeho začiatku platilo vydavateľstvo za tonu 795 eur, pričom od apríla sa cena zvýšila až na 985 eur. Ďalšie zvýšenie cien papiera od dodávateľa prišlo od polovice októbra, a to na 1 060 eur, znamená to, že v horizonte dvoch rokov ide takmer o 240-percentný nárast.

„Takéto zvýšenie ceny papiera je potrebné zohľadniť aj v predajných cenách v stánku z dôvodu udržateľnosti kvality a rozsahu našich novín.

Verím, že hodnotný obsah udrží našu stabilnú čitateľskú základňu aj napriek nepriaznivej situácii na trhu s papierom, povedal na margo aktuálnej situácie obchodný riaditeľ a člen predstavenstva Ladislav Ollé.

Kniha drahšia o tri eurá

Matúš Mládek z vydavateľstva Aurora si myslí, že v súčasnosti témou číslo jeden sú energie. Kým minulý rok predražoval papier nedostatok suroviny – dreva, z ktorého sa vyrába, v súčasnosti sú to energetické náklady. Tie zvyšujú ceny doslova všetkého, keďže každý musí niečím kúriť, poháňať stroje a používať elektrinu.

„V tomto roku je to predovšetkým o raste cien energií, obzvlášť po napadnutí Ukrajiny, ktoré zdražovali akúkoľvek výrobu. To malo za následok spustenie inflačných tlakov, dôsledkom čoho sa zvyšujú ceny ďalších položiek, ako sú tovary a služby, nájom či cena práce. A to všetko má za následok rast cien kníh, ktoré sa na Slovensku dlhodobo držia na nízkej úrovni, a preto tohtoročné nárasty predajných cien pôsobia skokovito,“ hovorí Mládek.

Za rok podľa neho zdraželi knihy o 15 percent, čo je takmer rovnako ako celková inflácia. V eurovom vyjadrení sú to asi tri eurá, navyše za jednu knihu.

Toto zdražovanie podľa Mládeka spôsobilo, že finančný obrat na knižnom trhu sa síce zvýšil, no pravdepodobne klesá celkový počet predaných kníh „Skôr sa očakáva, že ľudia budú kupovať menej kníh, nie čakať na nižšie ceny. Na druhej strane kniha je najobľúbenejší vianočný darček – nielen pre svoju vnútornú hodnotu, ale aj pre cenovú hladinu. A toto stále platí aj napriek zvýšeným cenám kníh v tomto roku, pretože to nie sú iba knihy, ktoré zdraželi,“ dodáva Mládek.

Šéf vydavateľstva Slovart Juraj Heger hovorí, že cenu knihy netvorí iba cena papiera, ale aj honoráre pre autorov či prekladateľov, nájomné v kníhkupectvách či ceny energií. „Až do minulého roku rástli priemerné ceny kníh na Slovensku veľmi pozvoľne. Nové knihy majú tento rok väčšinou vyššie ceny, ale netreba zabúdať, že v predajniach je stále obrovská ponuka kníh, ktoré boli vydané v nedávnej minulosti a majú väčšinou pôvodné ceny. Priemerná cena predaných kníh v tomto roku zatiaľ stúpla len veľmi málo,“ vysvetľuje Heger situáciu na knižnom trhu.

Heger tvrdí, že ťažko vyjadriť vyššiu cenu kníh, je to podľa neho ako písať o výške obyvateľov Slovenska. „Iné je to s detskými knihami a inak s obrazovými publikáciami. Najdôležitejšie pre kupujúcich je to, že knihy aj v tomto roku budú predstavovať cenovo dostupné darčeky s pridanou hodnotou, ktoré si bude môcť dovoliť naozaj každý,“ pokračuje Heger.

Slovensko je malá krajina a knihy v slovenčine sa môžu predávať iba na Slovensku. „Je teda prirodzené, že z hľadiska nákladov na prípravu a výrobu kníh by ceny u nás mali byť vyššie než vo veľkých krajinách, keďže tlačíme z knihy menej kusov, čo je drahšie, náklady na preklad delíme menším počtom kusov, čo je zase drahšie,“ dodáva Heger.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #Vianoce #knihy #papier