Novinky v stravovaní zamestnancov od januára 2023: Vyššia suma či elektronická karta

Minimálna suma 5,1 eura či nové elektronické karty. Od 1. januára 2023 pribudnú novinky v oblasti stravovania zamesntnacov. Okrem toho, že minimálna suma gastro lístka stúpne, sa stravné poukážky budú v prevažnej miere vydávať na elektronických kartách. Papierové stravenky nekončia. Prechod z papiera na digitál bude postupný.

22.11.2022 13:44
pracovný obed, podnikatelia, večera, priatelia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Stále platí, že od marca minulého roka novela Zákonníka práce umožňuje zamestnancom vybrať si medzi gastrolístkami či gastrokartami alebo finančným príspevkom na stravovanie, ak zamestnávateľ nezabezpečil stravovanie vo svojej alebo dohodnutej kantíne.

Cord Blood center, pr Čítajte viac Desať najväčších noviniek v Zákonníku práce. Od novembra sa mení viacero vecí pre zamestnancov

Po novom už nebude potrebné uzatvárať so zamestnancami dohodu o zrážke zo mzdy v prípadoch ako sú nevyúčtované preddavky na príspevok zamestnávateľa na stravovanie alebo na účelovo viazaný finančný príspevok na stravovanie.

Zvýšením stravného na pracovné cesty rezort práce reaguje na vývoj indexov cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní. Stravné na pracovné cesty sa naposledy upravovalo opatrením o sumách stravného od 1. septembra.

V auguste 2022 dosiahol mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v SR hodnotu 105, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5 percentuálnych bodov. Za základňu sa považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného.

Zvyšovanie stravného je pre Slovákov podstatné. Viac ako deväť z desiatich dopytovaných (92 %) považuje za dôležité, aby sa stravné priebežne zvyšovalo. Malá skupina to nepovažuje za prioritu (7,6 %). Zvyšovanie stravného je pre dve tretiny (66 %) Slovákov zároveň motiváciou na zvýšenie frekvencie stravovania v reštauráciách, ktoré ponúkajú menu. Informovala o tom asociácia na základe online prieskumu, ktorý dopytovaním realizovala prieskumná agentúra Dicio Marketing na vzorke 1086 respondentov vo veku 25 až 65 rokov v celej SR od 3. do 15. júna tohto roku.

Ako sa určuje výška gastro lístka

  • Podľa Zákonníka práce má zamestnávateľ zabezpečiť zamestnancovi jedno teplé jedlo, ak odpracuje viac ako 4 hodiny denne.
  • Môže tak urobiť formou vlastnej kantíny, využitia kantíny iného zamestnávateľa či donášky jedál. Ak nie je možné zabezpečiť stravovanie týmito formami, veľa firiem využíva služby emitentov stravných poukážok či elektronických kariet.
  • Minimálna hodnota stravného lístka by mala od Nového roka stúpnuť na 5,10 eura. Doteraz je 4,8 eura.
  • Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce 75 % stravného na pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Pri sume stravného 6,80 eura je minimálna hodnota stravovacej poukážky 5,10 eura.
  • Od 1. januára 2023 nadobudne účinnosť ďalšia časť novely Zákonníka práce, podľa ktorej sa stravné poukážky budú v prevažnej miere vydávať na elektronických kartách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdražovanie #gastrolístky #obed #gastro