Zverejnili formulár na vyplatenie inflačnej pomoci. Dotknuté osoby už môžu o ňu požiadať

Poskytovatelia sociálnych služieb môžu žiadať o dotáciu na inflačnú pomoc. Tá je určená na pokrytie úhrad zvýšených prevádzkových nákladov v dôsledku rastu miery inflácie a s tým spojených cien energií. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR zverejnilo formulár k žiadosti o vyplatenie jednorazovej finančnej pomoci. Pre poskytovateľov sociálnych služieb je pripravený balík inflačnej pomoci vo výške takmer 20 miliónov eur. Informoval o tom tlačový odbor rezortu práce.

22.11.2022 10:37
Krajniak Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (2)

Poskytovateľ sociálnej služby musí žiadosť o dotáciu na inflačnú pomoc spolu s požadovanou prílohou doručiť ministerstvu práce do 2. decembra tohto roka. Usmernenie a vzor žiadosti k poskytnutiu dotácie sú zverejnené na webovom sídle rezortu práce.

O dotáciu na inflačnú pomoc môžu požiadať poskytovatelia sociálnych služieb ambulantnou, pobytovou alebo inou formou – verejní aj neverejní, ktorí sú zastúpení vo všetkých regiónoch, respektíve ich zriaďovatelia alebo zakladatelia. Dotácie sú určené rovnako zariadeniam s ambulantnou aj pobytovou formou poskytovanej sociálnej služby (zariadenia podmienené odkázanosťou, služby krízovej intervencie, služby na podporu rodiny s deťmi), pričom nárok na inflačnú pomoc majú aj podporné sociálne služby a sociálne služby s použitím telekomunikačných technológií.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Krajniak otvorene priznal, že vetoval zákon, ktorý mal krotiť míňanie. Brusel nám môže stopnúť stámilióny

Podmienkou na poskytnutie dotácie je, že sa sociálna služba začala poskytovať najneskôr od 1. januára 2022. Obsadenosť miest v zariadení sociálnej služby zároveň musí byť minimálne 50 % z registrovanej kapacity, čo sa preukazuje podľa druhu sociálnej služby buď čestným vyhlásením a pri sociálnych službách podmienených odkázanosťou evidenciou prijímateľov v informačnom systéme sociálnych služieb.

Dotácia je podľa MPSVR určená na konkrétne miesto v zariadení, ktoré musí byť zapísané v registri sociálnych služieb, alebo paušálne na sociálnu službu. Jej výška sa odvíja od druhu a formy poskytovanej sociálnej služby. V prípade podporných služieb, kde sa kapacita nesleduje, ide o paušál stanovený na službu.

„Rezort práce peniaze vyplatí do konca tohto roka, pričom dotáciu môžu poskytovatelia využiť na pokrytie rastúcich nákladov na prevádzku svojich zariadení za rok 2022 až do 31. marca 2023,“ priblížil tlačový odbor MPSVR.

Ministerstvo práce je balíkom inflačnej pomoci pripravené podporiť vyše 40.000 klientov v ambulantných zariadeniach a viac ako 47.000 klientov, ktorým sa poskytuje pobytová forma sociálnej služby. Treťou skupinou sú podporné sociálne služby, kam patria práčovne, jedálne, strediská osobnej hygieny. Dotácia je určená aj na podporu subjektov, ktoré poskytujú sociálne poradenstvo, rehabilitáciu a sociálne služby s využitím telekomunikačných technológií.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak