Krajniak po reforme dôchodkov: Ak má niekto plat od 900 eur vyššie, nech ide do II. piliera, oplatí sa mu to

Len o jeden hlas prešli navrhované zmeny v II. pilieri z dielne ministerstva práce. Milan Krajniak (Sme rodina) chce svojimi krokmi zvýšiť dôchodky až o dve tretiny. Tí, čo boli v roku 2013 bez oznámenia presunutí do garantovaných fondov, znovu štát presunie do viac rizikových. „Keď má niekto 18 rokov, akurát ide pracovať, má priemernú mzdu alebo aj vyššiu, tak mu s kľudným svedomím poviem, choď do druhého piliera, na 99 percent sa ti to oplatí,“ hovorí minister práce.

19.11.2022 05:00
debata (18)

VIDEO: Milan Krajniak v relácii Ide o pravdu vysvetľuje zmeny v dôchodkoch.

Video

Hovoríme o reforme dôchodkového systému v II. pilieri. Sú to naozaj veľké zmeny. Nemala by sa taká reforma prijímať po celospoločenskej dohode s drvivou väčšinou poslaneckých hlasov? A nie teda s rozdielom jedného hlasu a s podporou nedemokratickej strany?

Presne tak to prebehlo. Vyše roka sme debatovali úplne so všetkými, kto prejavil záujem. Vrátane záujmových združení zamestnávateľov, s kýmkoľvek. Po prvom dni, keď to prešlo do druhého čítania, som zvolal na ministerstvo veľkú poradu. Zavolal som tam každého poslanca, ktorý sa k téme vyjadruje alebo prejavil k nej záujem. Aj sa zúčastnili viacerí poslanci, a to aj opoziční aj koaliční. Plus boli tam zástupcovia Národnej banky Slovenska, ministerstva financií, Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Práve na tom rokovaní, to, čo som sľúbil, som aj dodržal, že sa našiel najväčší spoločný menovateľ toho, aby sa našla najväčšia spoločná vôľa. To bol poslanecký návrh pani poslankyni Anny Andrejuvovej, ktorý v parlamente predložila. A aj prešiel, pomerne veľkou väčšinou. Neskôr do toho vstúpila politika. Naša vláda je menšinová a niektoré opozičné strany si chceli vyvzdorovať svoje návrhy, ktoré išli nad rámec toho všeobecne dohodnutého tým, že povedia, že vytiahnu karty, čiže zablokujú hlasovanie. Nepodarilo sa im to a nakoniec to prešlo. Ja som však do poslednej chvíle, ešte v ten deň, keď v parlamente sa odhlasovalo, hovoril prakticky zo všetkých klubov s poslancami.

Prečo som sa stretol úplne s každým? Pretože v II. pilieri máme 1,7 milióna ľudí a veľká väčšina z nich nezarábala, to znamená, že ich úspory sa zhodnocovali horšie, ako to objektívne mohlo byť. Spoločný konsenzus úplne všetkých zainteresovaných organizácii a politikov je v tom, že takto vieme zvýšiť budúce dôchodky tích, ktorí sa slobodne rozhodnú ísť do II. piliera alebo už v ňom sú o 64 %. A toto je to kľúčové, čo sa podarilo presadiť.

krajniak Čítajte viac Dôchodok vyšší o stovky eur a bez zdanenia? Ako sa budú vyplácať penzie po novom?

Ak dovolíte, ešte by som povedal tri spôsoby ako to chceme urobiť. Po prvé rušíme poplatky, takým spôsobom, že v budúcom roku budú sporitelia platiť svojim dôchodcovským správcovským spoločnostiam o 5 miliónov menej, v ďalšom o 36 miliónov menej, v 2025 o 45 m­iliónov menej. Do roku 2030 zaplatia sporitelia o 400 miliónov eur menej na poplatkoch. Týmto opatrením sa ich výnosy zvýšia o 12 percent.

Ráta sa aj to, že momentálne sú príspevky do II. piliera zmrazené?

Nie sú. Oni postupne stúpajú každý rok. To skončí na 6 percentách v roku 2027 myslím, ale to nijako neovplyvňuje peniaze, ktoré tam sporitelia majú. Podstatné je, že im nezapočítajú poplatky, čiže ostanú na účte. Ďalším viac ako 50 percent sa to zdvihne tým, že sme zadefinovali predvolenú investičnú stratégiu. Skúmali sme z variant toho, ako tú stratégiu nastaviť a po dohode všetkých sa dohodli na tom variante, ktorý je v zákone. To sa týka sporiteľov do 54 rokov. Takýmto spôsobom vieme o dve tretiny zdvihnúť dôchodky.

VIDEO: Pozrite si reláciu Ide o peniaze s Pavlom Škriniarom.

Dvakrát ste povedali, že ste diskutovali so všetkými, ale stále som tam nepočul sporiteľov samotných. Rozhodli ste o väčšom počte ľudí. Sú tam rozhodnutia, ktoré menia napríklad aj nastavenia investičnej stratégie. Áno, boli v konzervatívnych fondoch, ale to bolo ich rozhodnutie. Vy ste rozhodli za nich.

To je omyl. Ja som nerozhodol za nich. My sme urobili úplne férovú vec. Pred 10 rokmi v roku 2013 zákonom bez rozhodnutia sporiteľov, ktorí neurobili žiadne rozhodnutie, boli presunutí do fondov, kde im to nezarába. Iba tí, ktorí boli bez vlastnej vôle presunutí, budú vrátení nazad. Nikoho iného sme sa nedotkli. Celkovo tak bude presunutých 567-tisíc sporiteľov a jedná sa približne o 3 miliardy.

To rozhodnutie neurobili ani vtedy, ani teraz. To môže mať dva dôvody, buď s ním súhlasili alebo sa vôbec nezaujímajú.

Presne tak. Povedzme si otvorene: väčšina sporiteľov sa nezaujíma o to, čo sa v II. pilieri deje. My ako štát po dohode všetkých zainteresovaných analytikov, ministerstiev, rady pre rozpočtovú zodpovednosť, keď chceme, aby mali lepšie dôchodky. Dnes vieme, že keby sme tím 576-tisícom sporiteľom nezmenili investičnú stratégiu, vieme, že by na dôchodkoch nezarobili. Takýmto spôsobom chceme ich dôchodky zvýšiť až o dve tretiny. Pričom stále platí, že sa nikto nesmie peňazí dotknúť a len vy môžete rozhodnúť o tom, čo s nimi bude. Môžete ich presúvať kedykoľvek, ako chcete, žiadna zo zmien sa vás nedotkne. Platí ale to, že ak to sporiteľ nechá ísť samospádom, že sa toho nedotkne, tak chápte to, že 567-tisíc je veľká skupina ľudí a budem rád, ak ich dôchodky budú vyššie.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Fico obral ľudí o miliardy, Krajniak to ide opraviť. Škodlivosti ale v dôchodkovom systéme nechal

Na druhej strane pre trh je suma tri miliardy naozaj veľmi zaujímavá a vy ju vlastne z dlhopisových, väčšinou štátnych fondov, presúvate do iných fondov.

Práve preto sme zaviedli ďalšiu vec, takzvanú individuálnu garanciu. To znamená, že to čo máte zarobené, začne od 50 roku života sporiteľa po 4 percentách prechádzať do garantovaných fondov. To, čo tam vbehne, vám musí garantovať, že sa vám to vyplatí. To tu teraz nebolo. My sme výrazne zvýšili pravdepodobnosť vyššieho dôchodku. A výrazne sme znížili nejaké zakývanie na trhu. Čo znamená, že ak si sporiteľ nasporí počas svojho života 15-tisíc eur a vyplatených má 12 tisíc, pretože napríklad včera padla burza, tak toto sa nebude môcť stať.

Pozrite si reláciu Ide o pravdu s Jozefom Mihálom o dôchodkoch.

A akceptovateľného rizika?

Áno. Riziko je znížené dvomi vecami. Individuálnou garanciou a tým, že od 50 roku života postupne budú 4 percentá prevádzané do bezpečnejších garantovaných fondov.

Myslíte si, že mladým ľuďom sa bude páčiť, ak si nebudú môcť vybrať, či vstúpiť alebo nevstúpiť do II. piliera. Tam je momentálna povinnosť, že musia.

Nie, môžu si stále vybrať. Akurát my ich zaradíme do II. piliera a budú mať dva roky, na to sa rozhodnúť, či chcú vystúpiť alebo nie. Ak celá stratégia, je založená na tom, že do 50. rokov života fungujete na akciových trhoch, kde máte vyšší výnos ale aj vyššie riziko. A práve preto, aby ste dokázali bez ohľadu na výkyvy burzy dosiahli, čo najväčší výnos, musíte byť nejaké obdobie v akciových. Ak niekto teda spraví rozhodnutie, chcem byť v druhom pilieri, ale nechcem sa o to starať, tak je lepšie, aby tam išiel, čo najskôr. Každý, kto urobí rozhodnutie, že tam nechce byť, tam nemusí byť.

Dobre, najprv tam bude a potom spraví rozhodnutie, že ide preč.

Pozrite sa, je to takto. Vy si myslíte, že keby sme mali to, že si slobodne môžeme rozhodovať od 18. rokov, či si budeme sporiť na dôchodok, bez toho, aby sme mali DSS, koľko ľudí, by si sporilo niečo na dôchodok?

Otázka je skôr to, či aj ten systém nemá na to nejaký vplyv. Ja si viem predstaviť aj jednoduchší.

Tiež si viem predstaviť jednoduchší systém. Ale v medziach toho systému, ktorý existuje sa viem plne postaviť za to, že tieto zmeny v II. pilieri, sú k lepšiemu a výrazným spôsobom pomáhajú k zvýšeniu dôchodkov a výrazným spôsobom bezpečnostné prvky tohto systému. Čiže viem sa za to postaviť plnou váhou svojho presvedčenia. Napriek tomu, že II. pilier ako systém kritizujem, ale rešpektujem právo ľudí. Tí, ktorí chcú, nech do neho idú. Nech sa páči.

Prestavte si teda seba, že máte 18 či 19 rokov a niekto vám káže: tu vám zoberieme peniaze a určime vám investičnú stratégiu.

Neurčíme. Napríklad, keď dovŕšite 18 rokov a začnete pracovať, štát vám nariadi, že musíte platiť dane a súčasne platíte odvody do sociálnej poisťovne. To musí robiť úplne každý. Štát povie, my ti rozložíme tieto odvody. Aktuálne 5,5 percenta, vo finále to bude 6 percent, pošleme do II. piliera, zbytok ti pošleme do I. piliera a každého budeme informovať. A mladý má dva roky na to, sa rozhodnúť, či tam chce byť alebo nechce. Aj keď vyskočí a povie, ja tam radšej byť nechcem, ešte má čas si to rozmyslieť a vrátiť sa nazad. Dnes zvyšujeme aj možnosť, že ak niekto do 40. roku života nebol v II. pilieri, lebo už presiahol tú hranicu, kedy by mohol stúpiť, ale predsa len by chcel, tak môže.

Keď má niekto 18 rokov, akurát ide pracovať, má priemernú mzdu alebo aj vyššiu, tak mu s kľudným svedomím poviem, choď do druhého piliera, na 99 percent sa ti to oplatí. Spor si tam 40 rokov, oplatí sa ti to. Ak by mal však niekto minimálnu mzdu, tak mu poviem, nech si to radšej rozmyslí. S istotou viem povedať, ak má niekto od 900 eur vyššie, nech ide do II. piliera oplatí sa mu to.

Tak teda dúfame, že každý 18 roční, ktorí tam musí ísť povinne zarába aspoň tých 900 eur na začiatok.

Pozrite sa, sú profesie, kde je perspektíva zvyšovania platu, v tom prípade sa to tiež oplatí.

Mladí ľudia, ktorí idú študovať na vysokú školu, tam je to ako upravené?

Je to vždy, že prvý krát stúpite na trh práce. Prvý krát sú za vás odvedené odvody. Ale máme veľa ľudí, ktorí popri škole pracujú. No študenti si veľa x uplatňujú odvodovú úľavu. Vtedy ešte neposielajú odvody a ani do II. piliera.

Ján Šebo, dôchodky, plán obnovy, jan sebo Čítajte viac Expert z plánu obnovy: Zmeny v dôchodkoch sú dobré, som zvedavý na emócie z rodičovského bonusu

Dôchodcov príliš nepoteší vec, že ak si budú chcieť jednorázovo vyplatiť peniaze z II. piliera, budú im zdanené.

Žiadny dôchodok, nebude nikdy zdanený, minimálne dovtedy, kým ja budem ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny. To znamená, že žiadne peniaze, ktoré sú vyplatené na dôchodok, nebudú predmetom zdanenia. Tak to aj je a tak to aj bude. Myslím si, že taký blázon sa nenájde, ktorý by chcel toto zmeniť.

Iba si povedzme argumenty, ktoré Saskári a niektorí analytici uvádzali. Hovoria, že v priebehu začiatku dôchodkového veku, vznikne nejaký problém (kúpa auta), ale to nie sú peniaze na dôchodok, ale použijú sa na niečo iné a idú mimo dôchodkový systém. Každý človek z I. alebo II. piliera má garantovaný dôchodok, čo znamená, že každý mesiac mu na účet príde suma. Tak to má byť. Takto má mať človek zabezpečenú starobu. Takto vie, že mu príjem príde aj budúci mesiac. Ľudia si väčšinou chcú vybrať všetky úspory naraz, pretože sa boja, že ostanú štátu. Tak to je v I. pilieri. Prvých 10 rokov na dôchodku, všetky úspory z II. piliera podliehajú dedeniu. Ľudia sa nemusia báť, žeby prepadli štátu.

V prvých 10. rokoch na dôchodku, polovicu usporenej sumy si môžu jednorazovo vybrať. No môžu si dohodnúť aj tak, že si dôchodok budú vyberať napríklad na desať ročných splátok, alebo o za dva roky 5 000 a potom o rok napríklad 1 500. Po 10 rokoch si však kúpite ten mesačný dôchodok.

Takže ak si vyberie celú sumu, bude zdanená?

Celú sumu si vybrať nemôže. Môže si vybrať polovicu, tá bude zdanená podľa zákona. Daň na dôchodkovské úspory je nula.

Ak ostane polovica úspor stále v dôchodkových správcovských spoločnostiach (DSS), tak platia poplatky ľudia, čiže na tom nakoniec zarábajú.

Nie je to tak. Ľudia tým, že im tam polovica peňazí ostane, stále môžu na tom zarábať. Mám 63 rokov, idem do dôchodku, fajka zhasla, peniaze sa rozčítajú, z prvého piliera vieš ako dostaneš, z II. piliera rozpočíta sa to napríklad 263 eur a čau párky. Dnes sa tá suma bude stále v II. pilieri prepočítavať. Stále sa bude zhodnocovať.

Tak isto dosiahneme to, že peniaze zostanú v systéme DSS.

Ak zarobí DSS, nech si vezme znížený výnos. Tým, však že to necháme ešte 10 rokov v systéme DSS, sú chránené a nestane sa to, že keď zomriete v deň nástupe na dôchodok, tak bohužiaľ. Ja kašlem na dôchodkové správcovské spoločnosti. A kašlem na systém ako taký. Aby som pomáhal nejakému systému. Je mi to srdečne ukradnuté. Jediné na čo nekašlem, a preto aj kritizujem II. pilier a snažím sa ho napraviť, sú tí ľudia, ktorí sporia.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #minister práce #Milan Krajniak