Vianoce budú chudobnejšie. Zdražovanie núti ľudí šetriť, ukázal prieskum

Inflácia zasahuje do fungovania každej domácnosti a s blížiacimi sa vianočnými sviatkami ešte viac. Ako skonštatoval analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák, čelíme v slovenskej aj svetovej ekonomike náročným časom. Je to výrazná kríza, v ktorej sa kombinuje spomaľovanie ekonomického rastu a vysoká inflácia. Naposledy sme tu takúto situáciu podľa analytika mali v sedemdesiatych rokoch počas ropných šokov.

15.11.2022 11:46
vianoce
Ilustračná fotka
debata

Väčšina Slovákov sa v prieskume pre Slovenskú sporiteľňu vyjadrila, že nejakým spôsobom sa ich aktuálna situácia dotýka. Dopady inflácie však nie sú rovnaké. Čím má domácnosť nižšie príjmy, tým viac sa jej dotýkajú vyššie ceny potravín a náklady na bývanie. „Potraviny predpokladáme, že budú v decembri medziročne vyššie zhruba o tretinu, oleje dokonca o viac ako polovicu,“ povedal Horňák. Podľa neho to vyzerá tak, že nárast cien potravinových položiek v spotrebiteľskom koši bude citeľný.

Vianoce budú o šetrení

Inflácia zasahuje do fungovania domácností, tak isto sa dotkne aj Vianoc.

Fotogaléria
Do akej miery sú Slováci zasiahnutí infláciou?
Dopady nie sú pre všetkých rovnaké.
+4Priemerný objem čerpaných spotrebných úverov....

V prvom polroku spotreba rástla výraznejšie, domácnosti dokázali vykrývať negatívnu situáciu. Domácnosti však podľa analytika čerpali svoje úspory, ktoré používali na vykrytie vyšších cien. V prieskume sa respondenti vyjadrili, že sporenie považujú za dôležité. Za veľmi dôležité to považuje 40 % ľudí a za skôr dôležité 44 %. „Práve počas pandémie sa ľuďom ukázalo, ako veľmi dôležité je mať úspory,“ skonštatoval Horňák.

slovensky vyrobok, obchod, kvalita z nasich regionov, potraviny Čítajte viac Ceny potravín za rok zdraželi o vyše štvrtinu. Chlieb stojí 2 eurá, rožok 10 centov, vrchol len príde

Dôvodov sporenia je podľa analytika viacero. Ide o železnú rezervu, či finančné zabezpečenie pre rodinu. Ale sú to aj veľké nákupy, vyjadrila sa tak viac ako polovica respondentov. Zhruba polovica ľudí si sporí na starobu. S rastúcimi cenami sa dá vysporiadať rôzne. Sú zhruba tri štvrtiny domácností, ktoré plánujú zredukovať výdavky a upraviť svoje spotrebiteľské správanie. Zhruba tretina bude šetriť na darčekoch, 14 % na jedle. Len dve percentá v prieskume uviedli, že ich vysoká inflácia vôbec nezasiahla.

Pomôcť s finančným zdravím by Slovákom mohol aj nový nástroj, inflačná kalkulačka. Tá dokáže po zadaní súčasných úspor a výdavkov vypočítať presnú sumu, o koľko viac bude konkrétny človek platiť za bežné výdavky. Na stránke buducnostjevasa.sk dostane následne aj odporúčané riešenia, aby sa nedostal do mínusu, prípadne, aby dokázal zhodnocovať ušetrené peniaze. Riešením, ako poraziť infláciu v úsporách, je podľa sporiteľne škrtenie výdavkov a následná orientácia na šetrenie či investovanie. Na trh preto sporiteľňa prináša inflačný dlhopis, čo je nástroj pre konzervatívnejších klientov.

debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #úspory #Slovensko #ľudia #Vianoce