Keď si penzisti z II. piliera vyberú úspory naraz, môže im zostať almužna. Dôchodcovia prišli presunom o 100 eur mesačne

Parlament schválil novelu zákona z dielne ministerstva práce, ktorá prináša viaceré zmeny v II. pilieri. Ich vplyv hodnotí investičný analytik Swiss Life Select Pavel Škriniar.

14.11.2022 14:04
Pavel Škriniar, Ide o peniaze Foto:
debata (27)

Prečo vznikol II. pilier a na čo je dobrý?

Keď sa pozrieme do dávnej histórie, tak na konci 19. storočia nemecký kancelár Otto von Bismarck zaviedol priebežný systém dôchodkového zabezpečenia. To znamená, že nejaká časť populácie prispieva na život inej časti populácie. Ekonomicky aktívni ľudia prispievajú dôchodcom. Po dosiahnutí dôchodkového veku začal človek dostávať dávky z tohto systému. Vek odchodu do dôchodku bol nastavený na 70 rokov. Takýto systém bol udržateľný. Na dnešné pomery sa nám zdá 70 rokov veľa. Keď to ale dáme do tamojšieho veku dožitia, ktorý bol nižší ako 70 rokov, tak nám je jasné, prečo bol udržateľný. Pracujúcich bolo veľa a dôchodcov málo, preto sa to dalo ufinancovať.

No začali sa do toho miešať politici, ktorým sa 70 rokov zdalo veľa, chceli byť pekní a prerobili to. Systém je teraz neudržateľný. Peniaze, ktoré sa vyzbierajú u ekonomicky aktívneho obyvateľstva, už nepostačujú na výšku dôchodkov, ktorú majú poberať dôchodcovia. Bolo to treba zmeniť, a tak vznikol II. pilier. Ten odkazuje ľuďom: odkladajte si svoje vlastné peniaze na svoj dôchodkový účet, z ktorého budete neskôr odčerpávať.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Fico obral ľudí o miliardy, Krajniak to ide opraviť. Škodlivosti ale v dôchodkovom systéme nechal

Bude to v budúcnosti tak, že v II. pilieri bude mať každý toľko, koľko si tam odloží?

Páči sa mi, že máme kombináciu solidárnosti a zásluhovosti, aj keď ten I. pilier nie je čisto solidárny a stále sa zohľadňuje aj to, čo si som tam vložil. Druhý je čisto zásluhový a môžem si vybrať, koľko som tam vložil. Myslím si skôr, že v budúcnosti bude skôr I. pilier čisto solidárny. Budem teda dostávať dávku bez ohľadu na to, koľko som prispieval a môže byť naozaj veľmi symbolická. Dôraz bude skôr kladený na ten zásluhový systém: teda druhý, tretí, štvrtý či piaty pilier.

Aké zásadné zmeny priniesla novela v II. pilieri?

Medzi hlavné zmeny patrí napríklad to, že sa stanovuje predvolená stratégia. Nastavuje sa automaticky vstup mladých do systému, čo bolo v minulosti zrušené. Predlžuje sa obdobie zvyšovania príspevkov. Zmrazia sa príspevky do druhého piliera. Upravia sa poplatky. Zruší sa vstupný poplatok, čiže poplatok za spracovanie platby.

Na začiatku bol II. pilier nastavený tak, že sa odvody delili na polovicu. Deväť percent išlo do Sociálnej poisťovne a tých ďalších 9 do II. piliera. Ficovej vláde sa to nezdalo, tak to znížila s tým, že sa mali odvody zvyšovať postupne, až na 6 %, ale ani to sa neudeje. Táto novela to posúva. Čo to prinesie sporiteľom a o koľko prídu?

Ťažko vypočítavať, čo by bolo, keby bolo. Keď sme ale napríklad prepočítavali, čo by znamenal presun sporiteľov z akciových fondov do dlhopisových, tak nám vyšlo, že dôchodcovia stratia 100 eur mesačne. Tí, ktorí nedali svoje úspory naspäť, odkiaľ boli presunutí, teda do výnosnejších fondov, tak títo ľudia budú mať o 100 eur nižší dôchodok. To, že sa zmrazia dočasne príspevky, nie je až taká zásadná zmena, ako ušlé výnosy, spôsobené prehodením úspor v málo výnosných fondoch.

Čo znamená pre nových sporiteľov preddefinovaná stratégia sporenia?

Finančné trhy fungujú tak, že čím dlhšie tam máte peniaze, tým je pre vás výhodnejšie byť v rizikovejších aktívach. Tie sú výnosnejšie. Keď budeme mať peniaze niekde, kde sú garantované, bezpečne uložené s nízkym výnosom, tak nám ich pohltí inflácia. Zbytočne budem mať uložené peniaze v zabezpečenom trezore. Vždy odtiaľ vyberiem len to, čo som tam vložil. Náš nákupný košík bude ale diametrálne odlišne naplnený. Teda za 20, 30 až 40 rokov, teda počas obdobia, počas ktorého sa sporí na dôchodok, inflácia výrazne znehodnotí tieto peniaze.

Novela rieši aj znižovanie poplatkov pre dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS). Čo konkrétne to znamená pre sporiteľov?

Znova záleží, ako dlho tam bude mať klientela peniaze. V princípe platí, že čím je dlhší čas pravidelného sporenia, tým je výhodnejšie mať jednorazové poplatky a nie priebežné. Teraz sa urobil protisporiteľský krok. Zrušil sa jednorazový poplatok a zároveň sa zvýšili tie priebežné. V horizonte desiatok rokov je priebežný poplatok počítaný z aktuálnej hodnoty účtu, ktorý má sporiteľ. Keď mám platiť 1 % z každého príspevku, tak v určitom momente je tento poplatok nižší ako 0,4 % z objemu aktív, ktoré tam mám a ktoré sa tam hromadia.

Zmeny nastanú aj pri vyplácaní. Na začiatok si vysvetlime, ako to dnes funguje pri odchode do dôchodku, čo je to programový výber a čo doživotný dôchodok.

Dosiahneme dôchodkový vek. Máme našetrené peniaze a rôzne možnosti, čo s nimi. Dôchodkový systém má zaručiť príjem v starobe. Mám teda objem peňazí, a tie mi majú vystačiť, dokiaľ budem žiť. Doživotná anuita je primárny dôvod, prečo si dôchodkovo sporiť v II. pilieri. Zaviedol sa tam programový výber. Ak vám bude stačiť minimálny dôchodok, ktorý určí štát, ktorý potrebujete mať a máte toľko úspor, že by ste si mohli kúpiť vyšší, tak ten rozdiel si môžete nechať a naložiť s ním podľa svojho uváženia. Opäť to musí byť rozvrhnuté v čase, to je ten programový výber, kde mám možnosť postupne odčerpávať zo svojich úspor. Je vyplácaný z déesesky. Dočasný dôchodok sa stanovuje na 5, 7 alebo 10 rokov a vypláca ho poisťovňa.

Ak to niekomu vyjde, je dobré si vybrať nejaké peniaze aj za cenu zdanenia alebo je lepšie si dať vyplácať dôchodok?

Dôchodkové úspory vnímam, že mi majú zabezpečiť príjem v starobe. Keď si to vyberiem naraz a kúpim si auto alebo zrekonštruujem byt, tak o päť rokov už nemusím mať peniaze. Mnohí ľudia, ktorí majú možnosť si ich vybrať na začiatku, si neuvedomujú, že tam je riziko dlhovekosti. Keď sa dožijem na dôchodku iba jedného či dvoch rokov, tak sa mi oplatí vybrať naraz. Keď sa mám na ňom ale dožiť 20–30, možno že aj 40 rokov, tak mi môže ostať veľmi malý dôchodok tým, že som ich vybral a spotreboval na začiatku. Keď si ešte zvolím, že dôchodok sa nemá navyšovať, tak po desiatkach rokov môžem mať almužnu, čo je dosť nebezpečné.

Niekto ale môže mať dosť peňazí, vidí zmysel si ich vybrať a napríklad investovať a zhodnotiť lepšie, ako by boli na účte déesesky. Je teda zdanenie 19 % spravodlivé?

Úprimne, pochybujem, že bežný človek vie lepšie spravovať peniaze ako profesionál, ktorým je dôchodková správcovská spoločnosť. Teoreticky si viem predstaviť, že si nájde niečo výnosnejšie, no silno pochybujem, že sa to bude týkať priemerného človeka.

Čo majú robiť ľudia v II. pilieri a čo tí, ktorí tam nie sú a rozhodnú sa doň vstúpiť?

Tí, ktorí tam ešte nie sú, nemusia čakať. Môžu vstúpiť doň hneď a peniaze sa im budú kumulovať už od ďalšieho mesiaca. Ak už tam ste, tak znova netreba čakať a sami si môžete presúvať úspory podľa uváženia. Je pravda, že akciové trhy sú v 20 % poklese od začiatku roka, čo znamená, že sa nemusia báť takého výrazného prepadu. Postupne si môžu presúvať z garantovaných fondov do akciových a nečakať, kým to za nich spraví niekto druhý. O pol roka môže byť situácia diametrálne odlišná a ochudobnia sa o ďalšie zhodnotenia.

Aby som to zhrnul, kto nie je v garantovaných fondoch, pôjde do nich tak či tak, ale je pre neho lepšie to urobiť hneď.

Nemusí sa to týkať každého, sú tam aj ďalšie podmienky. Platí ale to, že kto je v garantovaných fondoch a má dostatočne dlhý časový horizont pred sebou, tak nemá dôvod čakať, kým tú zmenu urobí niekto za neho.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #Dôchodcovia #zdražovanie #penzie #Pavel Škriniar