Reforma dôchodkov: Odborníci vybrali najlepšiu a najhoršiu vec pre ľudí. Rodičovský bonus prepadol

Zmeny, aké tu neboli roky. V priebehu mesiaca poslanci parlamentu spečatili veľké novinky v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri. Ide o zásahy, ktoré pocíti azda každý občan Slovenska.

12.11.2022 05:00
Premýšľajúci muž, senior, penzista, otáznik,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (28)

Denník Pravda sa pýtal expertov na financie a ekonómov, ako hodnotia reformy z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Odborníci zdôraznili, že väčšina zmien je dobrá, no nájdu sa aj veci, ktoré sporiteľov a budúcich dôchodcov poškodia.

VIDEO: Expert Jozef Mihál v Ide o pravdu vysvetľuje smršť zmien v dôchodkoch.

Smutnou správou je, že tri koaličné strany si museli pri ich schvaľovaní pomôcť hlasmi od extrémistov Mariana Kotlebu či odídencov od nich, napríklad Tomáša Tarabu a kuffovcov. Inak by hrozilo, že jedna aj druhá novela neprejdú.

Všetci oslovení odborníci sa zhodujú: Za najkľúčovejšiu a najprínosnejšiu zmenu považujú, že skončí strop pre vek odchodu do dôchodku. Namiesto neho sa bude penzijný vek zvyšovať podľa strednej dĺžky dožitia. Neskorší odchod do penzie by sa mal týkať ľudí narodených v roku 1967. Do penzie by mali ísť o mesiac neskôr, čiže vo veku 64 rokov a 1 mesiac.

Aké sú najväčšie zmeny v I. pilieri

1. Rodičovský dôchodok (alebo tzv. rodičovský bonus)

Ide o novinku, ktorá umožňuje posielať príspevky pracujúcich detí rodičom. Bonus má byť vyrátaný na každého rodiča ako 1,5 percenta z jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacích základov dieťaťa za rok. Krajniak hovorí, že nárok naň bude mať 80 percent dôchodcov. Má sa týkať 136-tisíc penzistov s jedným dieťaťom, 426-tisíc s dvoma deťmi, 181-tisíc s tromi, 46-tisíc so štyrmi a 27-tisíc dôchodcov s piatimi a viac deťmi. Na ilustráciu, za minulý rok bola priemerná hrubá mzda vo výške 1¤211 eur. Ak by ju zarábalo dieťa, ktoré chce posielať svojim rodičom rodičovský dôchodok, ten by dosiahol maximálne 21,80 eura pre jedného rodiča.

2. Odchod do penzie určí automat

Ruší sa dôchodkový strop a vek odchodu do penzie bude naviazaný na strednú dĺžku života. V praxi by tak tento vek mal stúpať o mesiac – dva ročne. Týka sa ročníkov narodených od roku 1967 a neskôr, pričom by sa mali presný termín odchodu do penzie dozvedieť päť rokov predtým. Automat sa netýka ľudí narodených pred rokom 1967. V platnosti ostáva to, že ženám sa bude penzijný vek za každé dieťa znižovať o šesť, najviac o 18 mesiacov.

3. Predčasný dôchodok po odpracovaných 40 rokoch

Každý kto odpracuje 40 rokov, bude môcť požiadať o predčasný dôchodok. V súčasnosti by podľa dát Sociálnej poisťovne zhruba každý štvrtý poistenec splnil podmienku 40 odpracovaných rokov a teoreticky by mohol požiadať o predčasnú penziu. Ak začnete pracovať v 18 rokoch, do dôchodku môžete ísť v 58 rokoch. Každý, kto sa rozhodne odísť do dôchodku za týchto podmienok, bude mať penziu krátenú o 0,3 percenta za každý mesiac, o ktorý odíde do penzie skôr oproti oficiálnemu aktuálnemu dôchodkovému veku.

4. Zvyšovanie penzií bude pomalšie

Kým v súčasnosti aktuálna dôchodková hodnota (ADH) pravidelne k 1. januáru stúpa o rast priemernej mzdy, po novom to bude iba 95 percent priemernej mzdy. Preto budú budúce dôchodky nižšie. Ak minulý rok narástla priemerná mzda o desať percent, aj ADH sa zvyšovala o desať percent. No od nového roku bude rásť už iba o 95 percent z priemernej mzdy. Ak bude priemerná mzda vyššia o desať percent, po novom bude „ádéháčka“ vyššia len o 9,5 percenta.

VIDEO: Je správne vybrať si peniaze z II. piliera aj za cenu zdanenia?

Video
Ide o peniaze: O reforme II. piliera s Pavlom Škriniarom (Swiss Life Select). Je správne vybrať si peniaze z II. piliera aj za cenu zdanenia? Premiéra 12. 11. 2022.

Keďže sa dožívame čoraz vyššieho veku, aj do dôchodku pôjdeme neskôr. Vylepší to stav verejných financií, keďže počet pracujúcich ubúda a pribúda penzistov. Inými slovami, čoraz menej ľudí pracuje a čoraz viac ich poberá dôchodky. A táto situácia sa bude ešte prehlbovať. „V budúcnosti to výrazne pomôže bilancii Sociálnej poisťovne, keďže bude mať viac príjmov a menej výdavkov, ale aj ekonomike prostredníctvom vyššej zamestnanosti,“ hodnotí zmenu ekonóm VÚB banky Michal Lehuta.

Jozef Mihál, Ide o pravdu, Čítajte viac Mihál o zmenách v penziách: Rodičovský bonus a 14. dôchodok. Všetko príde naraz, budú to pekné Vianoce

„Nastavenie veku odchodu do dôchodku podľa strednej dĺžky života je nevyhnutný a dôležitý krok pre udržateľnosť dôchodkového systému na Slovensku,“ vysvetľuje zámer reformy odborník na financie zo spoločnosti Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

„Rozhodnutie predchádzajúcej vlády o zafixovaní dôchodkového veku na 64 rokov bolo neudržateľné najmä preto, že sa predlžuje vek dožitia, klesá pôrodnosť a tým aj počet detí na rodinu, ale aj počet pracujúcich a na druhej strane rastie skupina dôchodcov, ktorých je už dnes viac ako jeden milión,“ dodáva Búlik.

To isté si myslí aj Maroš Ovčarik zo spoločnosti Partners Investments. „Mimoriadne pozitívne vnímam naviazanie veku odchodu do dôchodku na strednú dĺžku života, pretože táto zmena nepopiera negatívny demografický vývoj, ktorý je nezastaviteľný,“ hovorí.

Za najpozitívnejšiu zmenu ho považuje aj ekonóm Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Proti tomuto opatreniu nenamieta ani Konfederácia odborových zväzov.

Rodičovský bonus kritizujú všetci

Naopak, medzi najkritizovanejšie zmeny patrí rodičovský dôchodok, resp. rodičovský bonus. Ten presadzoval práve šéf rezortu práce Krajniak. Jeho princíp spočíva v tom, že pracujúce deti budú posielať 1,5 percenta zo svojej mzdy jednému rodičovi. Tak napríklad ak pracujúce dieťa zarába 1453 eur, čo je maximálna možná výška z akej sa dávka bude počítať, tak jeden rodič dostane skoro 22 eur. Ak bude mať toto dieťa v penzii aj druhého rodiča, aj on dostane takmer 22 eur. Jednému rodičovi tak za rok pribudne ku klasickému dôchodku približne 262 eur navyše.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Štát mení dôchodkový systém. Prichádza rodičovský bonus či predčasná penzia (prehľad zmien)

Fakt, že každý piaty penzista nebude mať z tohto príspevku nič, kritizujú ekonómovia aj odborári. Prezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová s ním zásadne nesúhlasí. „Obsahuje prvky diskriminácie voči viacerým skupinám poistencov, ktorí prispievajú do systému sociálneho zabezpečenia. Uplatňovaním tohto opatrenia sa prehĺbi deficit v Základnom fonde dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne, pričom tento deficit bude potrebné dofinancovať z daní a odvodov všetkých daňovníkov a poistencov,“ tvrdí.

Odborníci mu vyčítajú, že je drahý, nesystémový a diskriminačný. „Je to nesystémový prvok, ktorý diskriminuje nemalú časť ľudí. Je to prvok, ktorý má podľa môjho názoru ambíciu skôr získavať voličské hlasy, ako pôsobiť v dôchodkovom systéme systémovo a spravodlivo,“ tvrdí Ovčarik.

Milan Lehuta hovorí, že niekto bude musieť zaplatiť príspevky na rodičovský dôchodok „Zjednodušene povedané, ide o zvýšenie dôchodkov veľkej vybranej skupine penzistov bez akéhokoľvek ekvivalentného zvýšenia odvodov,“ upozorňuje.

Každý piaty dôchodca s ním nemôže počítať najmä preto, lebo buď nemá deti alebo jeho potomkovia pracujú v zahraničí alebo sú zdravotne postihnutí a nepracujú.

„Prvý pilier je založený solidárnom princípe a poskytuje dôchodok každému, kto splní základné kritériá. Rodičovský bonus tento princíp nabúrava a iba zbytočne zhorší udržateľnosť prvého piliera,“ hovorí Búlik.

Minister Krajniak tvrdí, že rodičovským bonusom chcel napraviť nespravodlivosť voči ženám, ktoré vychovávali deti a za to majú nižšie platy po návrate do práce, ale aj penzie. Odborníci mu ale odporúčali, aby zmenil výpočet dôchodkov pre matky. To sa ale nestalo.

Princíp rodičovského dôchodku majú aj v Česku, no tam funguje trochu inak. Tam peniaze dostane každý dôchodca, a to za každé vychované dieťa. „Bez ohľadu na to, či už ako dospelý človek pracuje alebo medzičasom zomrel,“ vraví Búlik. Ako dodal, týmto krokom sa nepodarí zvýšiť pôrodnosť.

„Štatistiky od roku 1989 ukazujú, že zvýšenie počtu narodených detí rozhodne nie je otázkou financií. Oveľa väčší vplyv majú vhodné podmienky pre rodičovstvo a výchovu detí. Finančná motivácia k vyššej pôrodnosti jednoducho nefunguje, čo sa už viackrát potvrdilo aj v zahraničí,“ konštatoval Búlik.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #dôchodková reforma #Milan Krajniak