Platy opäť rástli vo všetkých odvetviach, niekde dvojciferne. Inflácia ale nárast vynulovala

Priemerná nominálna mesačná mzda na Slovensku v septembri medziročne vzrástla vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach. Najvýraznejšie stúpli hrubé zárobky v ubytovaní, a to o 17,2 %.

10.11.2022 10:16
platy, graf, mzdy Foto:
debata (7)

Dvojciferný rast miezd vykázalo aj stavebníctvo, o 13 %. V priemysle mzdy medziročne stúpli o 9,3 %. V príjmovo najslabšom odvetví, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, bol rast miezd najnižší, len o 1,8 %. Informoval o tom Štatisticky úrad SR.

krajniak Čítajte viac Krajniak zreformoval celý dôchodkový systém. Sľubuje viac peňazí penzistom, komu pomôže najviac?

Vysoká inflácia spôsobila pokles reálnych miezd takmer vo všetkých odvetviach. Najvýraznejší, skoro 11-percentný pokles reálnej mzdy štatistici zaznamenali v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, o 9,9 % klesla reálna mzda v odvetví informácií a komunikácie. O viac ako 5 percent klesli aj reálne príjmy zamestnancov v predaji a oprave motorových vozidiel, vo veľkoobchode, v maloobchode, vo vybraných trhových službách i doprave a skladovaní. Len v ubytovaní reálne mzdy rástli, a to o 2,6 %.

V priemere za deväť mesiacov tohto roka sa nominálna mesačná mzda medziročne zvýšila o viac ako pätinu v ubytovaní. Nominálne mzdy rástli výraznejšie aj v stavebníctve, o 11,1 %, a v maloobchode o 10,9 %. Najnižší rast nominálnej mzdy zaznamenali vybrané trhové služby, o 4,9 %.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #zdražovanie #mzdy