Poslanci schválili ďalšie zmeny v dôchodkoch. Dotknú sa vdov, vdovcov či poberateľov opatrovateľského

Vdovám a vdovcom, ktorí vychovali aspoň jedno dieťa, sa veková hranica opätovného vzniku nároku na vdovský a vdovecký dôchodok zníži z dôchodkového veku na vek 57 rokov. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v utorok schválil parlament. Novelu zákona do parlamentu predložil nezaradený poslanec Martin Čepček.

08.11.2022 17:08
Boris Kollár, Gábor Grendel, Michal Šipoš,... Foto: ,
Poslanci parlamentu.
debata (3)

V súčasnosti zákon podľa poslanca nezakotvuje žiadne zvýhodnenie pre vdovy, ktoré vychovali jedno dieťa, oproti tým, ktoré nevychovali žiadne dieťa. Schválená novela zákona ponecháva zvýhodnenie v prípade vychovania dvoch detí, ako aj zvýhodnenie v prípade vychovania aspoň troch detí, avšak dopĺňa aj zvýhodnenie pre vdovy a vdovcov, ktorí vychovali aspoň jedno dieťa. V takýchto prípadoch nárok na vdovský a analogicky na vdovecký dôchodok vznikne dovŕšením veku 57 rokov.

Krajniak Čítajte viac Presun miliárd eur z fondov, automatický vstup a napravenie Ficovej zmeny. Krajniak presadil reformu II. piliera

Nebude sa krátiť suma opatrovateľského príspevku pre penzistov

Poberateľom dôchodku, ktorí opatrujú osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, sa suma opatrovateľského príspevku od júla budúceho roka nebude krátiť na polovicu. Vláda od druhej polovice budúceho roka nariadením zvýši sumu opatrovateľského príspevku pre penzistov na 75 percent výšky opatrovateľského príspevku, na ktorý majú nárok osoby v produktívnom ve­ku.

Od júla 2024 bude výška opatrovateľského príspevku pre dôchodcov rovnaká ako suma príspevku pre ľudí v produktívnom veku. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia od nezaradenej poslankyne Národnej rady SR Jany Žitňanskej (Za ľudí), ktorú schválil parlament.

kollár Čítajte viac Kollárovci na poslednú chvíľu prišli s novinkou. Nižšia DPH pre vleky a akvaparky, SaS vytiahla karty a protestuje

Novela zákona tiež umožňuje zvýšenie príspevku na opatrovanie o 100 eur mesačne, ak osoba opatruje jedno alebo viacero nezaopatrených detí s ťažkým zdravotným postihnutím. Zo štátneho rozpočtu si tieto opatrenia vyžiadajú 70 miliónov eur ročne.

Na Slovensku je viac ako 24-tisíc opatrovateľov, ktorí sú zároveň poberateľmi dôchodkovej dávky. „Všetkým týmto opatrovateľom je príspevok na opatrovanie krátený, pričom tieto osoby poskytujú rovnakú starostlivosť a významne odľahčujú sociálne služby, ktoré by mal poskytovať štát," upozorňuje Žitňanská.

Tvrdí, že takéto krátenie nemá svoje odôvodnenie v zníženom rozsahu alebo kvalite poskytovania opatrovania fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím. „Odstránenie neodôvodneného krátenia peňažného príspevku na opatrovanie by nielen výrazne pomohlo rodinám osôb so zdravotným postihnutím, kde jeden z príbuzných pôsobí ako opatrovateľ osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, ale zároveň by aj pomohlo zlepšiť postavenie opatrovateľov a oceniť ich prínos pre spoločnosť," dodala nezaradená poslankyňa.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #penzia #Dôchodcovia #opatrovateľský príspevok