Odklepli zmeny v Matovičovom balíku. Rodičia si prilepšia o desiatky eur, kto dostane koľko?

Od 1. januára 2023 by mali dostať rodičia 200 eur. 140 eur vo forme daňového bonusu, 60 eur vo forme prídavkov. No nie všetci dostanú plné sumy.

08.11.2022 17:44
SR Bratislava Politika Koalícia Kríza Bôrik BAX Foto: ,
Igor Matovič.
debata (32)

V rodinnom balíku z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) po novom takzvané krúžkovné nebude a presúva sa až na január 2025. Prídavky na deti a daňový bonus sa zvýšia.

Zmeny v krúžkovnom pre deti a vyššie prídavky na deti prešli vďaka novele zákona o financovaní voľného času dieťaťa, hlasovalo za ňu 75 poslancov zo 138 prítomných. Zmeny v balíku navrhli poslanci Milan Vetrák a Lukáš Kyselica (obaja OĽaNO).

Pôvodne sa počítalo s príspevkami na dieťa v sume 40 eur, daňovým bonusom v rozmedzí 50 až 100 eur a takzvaným krúžkovným pre deti v sume 60 eur.

Krajniak Čítajte viac Presun miliárd eur z fondov, automatický vstup a napravenie Ficovej zmeny. Krajniak presadil reformu II. piliera

Daňový bonus by mal byť 140 eur

Zvýši sa aj daňový bonus, o ktorom sa ešte bude v parlamente hlasovať. Tieto zmeny majú zachovať možnosť mať 200 eur na dieťa na všetky deti od 0 do 18 rokov. Pre deti od 18 rokov by mal byť bonus vo výške 50 eur. 140 eur by tak bolo z daňového bonusu a 60 z prídavkov na dieťa.

O vyššom daňovom bonuse sa vďaka pozmeňovaciemu návrhu Milana Kuriaka (OĽaNO) v rámci novely zákona o daní z príjmov ešte len bude rozhodovať.

V dôsledku vyššieho daňového bonusu prídu samosprávy o zdroje príjmov. Aj preto chcú novelou zákona výpadky príjmov samospráv kompenzovať.

Exminister práce za SaS a daňový expert Jozef Mihál upozorňuje, že na plnú sumu daňového bonusu nedosiahne každý. Zároveň prepočítal, koľko musia rodičia zarobiť, aby dostali plný daňový bonus na nezaopatrené deti. Ako ukázal Mihál, najviac dostanú ľudia s najvyššími mzdami. Napríklad človek, ktorý zarába 700 eur v hrubom a má jedno dieťa, dostane iba 121 eur.

Podobné príklady uviedol Mihál aj na príklade samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO):

Ak rodič bude mať ročný príjem za rok 2023 nižší, suma daňového bonusu bude menšia. A naopak, najviac si prilepšia najlepšie zarábajúci živnostníci. Aj k nim Mihál prepočítal konkrétne príklady a prehľadné tabuľky.

Exminister práce uvádza príklad, pri dvoch deťoch vo veku do 18 rokov a jednom dieťati vo veku 18 a viac rokov je za rok 2023 plná suma daňového bonusu 3 960 eur. Túto sumu dostanete, ak za rok 2023 budete mať ročný hrubý (fakturovaný) príjem 35 073 eur a viac.

Prídavky na deti budú 60 eur

Prídavok na dieťa sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 30 eur na 60 eur mesačne. Vyplýva to novely zákona o prídavku na dieťa, ktorú schválil parlament. Opätovne sa tiež zavedie jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa v sume 110 eur pre deti, ktoré prvýkrát nastúpili do prvého ročníka základnej školy. Poskytovanie tejto dávky rodičom prvákov na základnej škole pritom od začiatku budúceho roka zrušil parlament schválením prorodinného balíčka Igora Matoviča.

Zvýšené prídavky na deti zo súčasných 30 eur na 60 eur mesačne prešli vďaka pozmeňujúcemu návrhu Petry Krištúfkovej (Sme rodina).

„Predkladaný návrh zákona je vypracovaný v súlade s Programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky na obdobie rokov 2021 až 2024, v ktorom sa vláda zasadila o podporu rodiny, ako základnej bunky spoločnosti, a prijatie s tým súvisiacich opatrení na zlepšenie finančnej situácie rodín s nezaopatrenými deťmi," zdôvodnili návrh poslanci za hnutie Sme rodina, ktorí novelu zákona do parlamentu predložili.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový bonus #Igor Matovič #prorodinný balíček