Presun miliárd eur z fondov, automatický vstup a napravenie Ficovej zmeny. Krajniak presadil reformu II. piliera

Poslanci schválili druhú časť dôchodkovej reformy z dielne ministra práce Milana Krajniaka. Ide o zmeny v druhom pilieri.

08.11.2022 14:12
Krajniak Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak - ilustračné foto.
debata (29)

1. Presúvanie úspor z fondov

Všetci súčasní sporitelia v druhom dôchodkovom pilieri narodení po roku 1968, ktorí na penziu sporia v inom ako indexovom dôchodkovom fonde, sa začnú od júla budúceho roka presúvať do indexových fondov. Týchto sporiteľov budú dôchodkové spoločnosti postupne presúvať do indexových fondov do konca roka 2025.

Vyplýva to z novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorú schválil parlament. Za hlasovalo 74 zo 76 prítomných poslancov.

Nebude sa to však týkať tých sporiteľov, ktorí do konca mája budúceho roka oznámia svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti, že si chcú naďalej sporiť na penziu v inom ako indexovom fonde.

2. Predvolená investičná stratégia

Sporenie v indexovom dôchodkovom fonde budú mať automaticky ako predvolenú investičnú stratégiu od mája budúceho roka aj noví sporitelia, vstupujúci do druhého penzijného piliera.

Jozef Mihál, Ide o pravdu, Čítajte viac Mihál o zmenách v penziách: Rodičovský bonus a 14. dôchodok. Všetko príde naraz, budú to pekné Vianoce

Predvolená investičná stratégia spočívajúca v sporení si v indexovom dôchodkovom fonde sa tak bude okrem nových sporiteľov aplikovať aj na väčšinu existujúcich, konkrétne na sporiteľov narodených po roku 1968 (viac ako 54 rokov). „Podľa údajov dôchodkových správcovských spoločností do tejto skupiny patrí cca 1,1 milióna sporiteľov s celkovou nasporenou sumou približne 5,6 mld. eur," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Do indexového fondu budú pritom po novom smerovať aj nové príspevky sporiteľov starších ako 54 rokov, kým doterajšie dôchodkové úspory im zostanú v inom ako indexovom fonde.

3. Automatická účasť v II. pilieri

Od mája budúceho roka sa zavedie automatická účasť v druhom pilieri pre ľudí vo veku do 40 rokov. Bude sa to týkať osôb, ktoré budú po 1. máji budúceho roka prvýkrát dôchodkovo poistené. Tieto osoby pritom budú môcť z druhého piliera vystúpiť do dvoch rokov od vstupu. Sporiteľ automaticky vstupujúci do druhého piliera bude môcť do 180 dní od vstupu do tohto systému uzatvoriť zmluvu s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou, ktorú si sám vyberie.

Ak sporiteľ takúto zmluvu neuzatvorí, dôchodkovú spoločnosť mu určí Sociálna poisťovňa. Bude pritom postupovať tak, že pôjde postupne podľa zoznamu dôchodkových spoločností zoradených v abecednom poradí. Sporiteľ si pritom následne bude môcť správcu svojich penzijných úspor zmeniť.

4. Výber peňazí naraz sa zdaní

Od roku 2024 sa zásadne zmení aj výplatná fáza druhého piliera. Od dosiahnutia dôchodkového veku sa nasporená suma rozdelí na dve polovice. Jednu polovicu bude dôchodková spoločnosť vyplácať tzv. programovým výberom sporiteľovi. Obdobie poberania programového výberu sa pritom bude odvíjať od strednej dĺžky života v čase požiadania sporiteľa o dôchodok. Druhá polovica nasporenej sumy sa bude naďalej priebežne zhodnocovať fondoch a po skončení poberania programového výberu sa použije na zakúpenie doživotného dôchodku. Kto si však bude chcieť peniaze vybrať naraz, tak sa jeho suma zdaní.

5. DSS-ky budú mať menšie poplatky

Zmeny nastanú aj v poplatkoch, ktoré sporiteľom účtujú dôchodkové spoločnosti. Ruší sa poplatok za zhodnotenie majetku v dôchodkovom fonde. Dôchodkové spoločnosti tiež stratia nárok na poplatok za vedenie osobného dôchodkového účtu sporiteľa. Správcovia úspor v druhom pilieri však budú mať nárok na vyšší poplatok za správu dôchodkového fondu. Tento poplatok v budúcom roku stúpne zo súčasných 0,3 % na 0,45 % , v roku 2024 klesne na 0,425 % a od roku 2025 bude vo výške 0,4 % priemernej ročnej predbežnej čistej hodnoty majetku v dôchodkovom fon­de.

6. Nové príspevky sa zmrazia

Zmrazenie nových príspevkov do druhého piliera sa netýkajú tejto novely. Tento návrh presadila poslankyňa Sme rodina Petra Hajšelová k návrhu novele o prvom dôchodkovom pilieri. No týkajú sa druhého piliera ako celku. Príspevková sadzba do druhého dôchodkového piliera sa mala od budúceho roka zvýšiť z 5,5 percenta na 5,75 percenta. V roku 2024 na 6 percent. No neudeje sa tak. Sadzba vo výške 5,5 percenta hrubej mzdy, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby sa má uplatňovať aj v rokoch 2023 a 2024.

hajšelová, kollár Čítajte viac Vyše 1,7 milióna dôchodcov príde o desiatky až stovky eur. Kollárova poslankyňa pretlačila zásadnú zmenu

Exminister práce za stranu SaS Jozef Mihál prepočítal, čo to spraví s celkovou sumou usporených peňazí. Ak niekto zarába 600 eur v hrubom, kvôli zmrazeniu príde od roku 2023 až po rok 2026 dokopy o 90 eur. Ak niekto zarába 1000 eur v hrubom, za tieto štyri roky príde dokopy o 150 eur. Ak niekto zarába 1800 eur v hrubom, za štyri roky príde o 270 eur. Ak niekto zarába 2500 eur, príde kvôli zmrazeným odvodom dokopy o 375 eur.

7. Akceptačný list už nebude treba

Zruší sa povinnosť získania akceptačného listu vydávaného Sociálnou poisťovňou pri prestupe sporiteľa do inej dôchodkovej správcovskej spoločnosti.

Medzi rokmi 2005 až 2021 zmenilo dôchodkovú správcovskú spoločnosť priemerne ročne cca 26 000 sporiteľov. Po odstránení administratívnej a finančnej prekážky možno očakávať zvýšený počet prestupov.

Zmeny v prvom pilieri už prešli

Zmeny v prvom pilieri schválili poslanci približne pred mesiacom. Týkajú sa nového rodičovského dôchodku, možnosti odísť do predčasnej penzie po 40 odpracovaných rokoch či nadviazanie veku odchodu do dôchodku na vek dožitia. Zo 133 hlasujúcich bolo 73 za, 24 proti a 36 sa zdržalo. Skoro všetci poslanci SaS boli proti.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Štát mení dôchodkový systém. Prichádza rodičovský bonus či predčasná penzia (prehľad zmien)

Najlepšia zmena podľa odborníkov je, že končí hranica 64 rokov, keď sa odchádzalo do penzie. Namiesto toho sa bude viazať odchod do dôchodku na strednú dĺžku života. Penzijný vek by mal po nadviazaní na strednú dĺžku života stúpať o dva mesiace ročne. Súčasne sa zachová to, že ženám sa bude dôchodkový vek za každé dieťa znižovať o šesť mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier #penzie