Sulík reaguje na pozvanie k stolu od Matoviča: Rozpočet nepodporíme, nedáme mu miliardy na ďalšie atómovky

Šéf liberálov Richard Sulík (SaS) vyhlásil, že rokovania o podpore rozpočtu na budúci rok sa nezúčastnia.

07.11.2022 13:39 , aktualizované: 08.11.2022 12:26
Richard Sulík Foto: ,
Predseda SaS Richard Sulík
debata (4)

Hlavné dôvody sú podľa Sulíka veľký deficit, a to, že štátny rozpočet neobsahuje výdavkové limity. „Už v apríli sme prijali zákon, že výdavkové limity budú v štátnom rozpočte,“ vysvetľuje.

Zrazu to tam podľa neho nie je a Európska komisia nás za to kritizuje. Dokonca hrozí, že nám eurokomisia zastaví platby z plánu obnovy. Tretím dôvodom je podľa Sulíka to, že v rozpočte je 3,5 miliardový balík, ktorým bude disponovať výlučne minister financií a bude tak môcť používať peniaze na svoje „atómovky“. „Pod takéto niečo sa my nepodpíšeme,“ dodal Sulík.

Pozvanie za rokovací stôl

Ministerstvo financií (MF) SR pozvalo predstaviteľov poslaneckého klubu SaS na pracovné stretnutie k návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2023. Rezort financií tak reagovalo na vyhlásenia niektorých poslancov Národnej rady (NR) SR, ktorí verejne deklarovali, že rozpočet nepodporia.

„Ministerstvo financií SR má záujem o vecnú a odbornú diskusiu, no nie cez odkazy v médiách, ale za jedným stolom,“ skonštatoval rezort financií. Predstaviteľov poslaneckého klubu strany SaS preto pozýva na stretnutie, na ktorom je MF pripravené zodpovedať všetky otázky a vysvetliť prípadné nejasnosti. Pozvánka už podľa rezortu bola doručená do podateľne parlamentu.

matovič Čítajte viac Bitka o rozpočet na rok 2023: SaS nezahlasuje, lebo sa zadlžujeme, sú obavy z dlhu oprávnené?

„V nadväznosti na nadchádzajúce hlasovanie v Národnej rade SR Ministerstvo financií SR vníma v prípade predmetnej legislatívy viacero nejasností a otázok zo strany vášho poslaneckého klubu,“ konštatuje rezort financií v pozvánke pre poslanecký klub SaS.

Rozpočtové provizórium

MF je presvedčené, že prípadné rozpočtové provizórium by spôsobilo významné hospodárske škody celej slovenskej ekonomike – občanom aj firmám.

Vláda v polovici októbra schválila návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2023 až 2025. Vyplýva z neho, že deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných takmer 5 %.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Igor Matovič #SASKA