Nový ekonóm progresívcov: S Matovičom si vykáme, celé leto sme zabili politickými hádkami

S Igorom Matovičom máme pracovný vzťah a vykáme si, hovorí nový ekonomický analytik strany Progresívne Slovensko Štefan Kišš. Doteraz pôsobil ako šéf Útvaru hodnoty za peniaze, inštitútu, ktorý patrí pod ministerstvo financií a ktorý kontroluje míňanie štátnych peňazí.

04.11.2022 17:12
Štefan Kišš Foto:
Štefan Kišš, bývalý šéf Útvaru hodnoty za peniaze a v súčasnosti ekonomický expert strany Progresívne Slovensko.
debata (3)

Leto sme zabili politickou krízou a dnes už nemáme čas a opatrenia proti zdražovaniu potrebujeme prijať veľmi urgentne a rýchlo, hovorí Kišš. Najprv pre firmy a potom pre domácnosti.

Pozrite si krátky teaser k rozhovoru:

Kľúčovou ekonomickou témou je rozpočet na rok 2023. Koalícia musí nájsť dosť hlasov, aby ho pretlačila v parlamente. SaS mu vyčíta, že budeme mať vysoký deficit a že sa prudko zadlžujeme. „Na tomto rozpočte som sa ešte podieľal a spolupracoval. Veľa vecí ako Útvar hodnoty za peniaze sme tam vylepšili. Na druhej strane, mohol by byť lepší,“ pokračuje Kišš.

Podľa neho je samotná rezerva na nepredvídateľné veci najväčšia v histórii. Má 5 miliárd eur na všetko, čo nás čaká – energie, Covid-19, zdravotníctvo či investície. „Mala by byť ale menšia a mala by mať pravidlá, ako by sme mali s ňou narábať. Po druhé, mal by byť vypracovaný ozdravný plán pre verejné financie. Slovensko má veľký problém – populácia rýchlo starne a z toho vyplýva veľmi ťažká pozícia pre verejné financie. Po tretie, ciele, ktoré si rozpočet stanovuje, nevieme, ako budú naplnené. Vláda by mala predstaviť opatrenia, ako by mala splniť svoje ciele v horizonte troch rokov,“ dodáva Kišš.

Celý rozhovor si budete môcť prečítať onedlho na webe pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Kišš #Progresívne Slovensko #ÚHP