Zastrešuje obnovu domov: Máme taký nápor, že nestíhame. Dobre si skontrolujte podmienky výzvy, hovorí

Od 15. októbra sa spustila prvá výzva na podávanie žiadosti o poskytovanie príspevku na obnovu rodinných domov. Ľudia teda môžu žiadať o peniaze z plánu obnovy, ktoré im môžu časť rekonštrukcie príbytku zaplatiť.

04.11.2022 00:00
Ján Budaj / Michal Maco / Foto: ,
Zľava generálny riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Michal Maco a minister životného prostredia Ján Budaj
debata

Ako podať žiadosť, kde robia žiadatelia najčastejšie chyby a ako sa v konečnom dôsledku dostať k peniazom, vysvetľuje pre Pravdu riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia Michal Maco. „Záujem je adekvátny. Možno až väčší, než sme očakávali. Zatiaľ to kapacitne zvládame. Pozitívne sme prekvapení kvalitou podávaných žiadostí,“ hovorí Maco.

Aký je zatiaľ záujem o peniaze na obnovu domu?

Momentálne máme aktívne dve výzvy. Máme štandardnú výzvu a sociálnu. Na obidve je alokácia 15 miliónov eur. Čo v princípe znamená, že ak by každý žiadateľ požiadal zhruba o 15-tisíc eur, tak to vychádza asi na tisíc žiadateľov. K štvrtku (27. októbra – pozn. red.) máme dokopy približne 910 žiadostí, z toho je 860 zo štandardnej výzvy a zvyšok asi 60 je zo sociálnej výzvy. Čo znamená, že pri štandardnej žiadosti máme už viac ako tretinu alokácie minutú.

Súčasťou obnovy rodinného domu musí byť aspoň jedno opatrenie zo skupiny opatrení A. A to sú:

Výška oprávnených výdavkov na realizáciu opatrení patriacich do skupiny A musí predstavovať minimálne 50 % celkových oprávnených výdavkov projektu.

Opatrenia zo skupiny B sú voliteľné:

Výzva na vyčerpanie 30 miliónov sa končí vo februári. Keďže už o dotáciu požiadala asi tretina možných záujemcov, je šanca, že sa skončí aj skôr?

Áno, výzva sa končí vo februári. My ju, samozrejme, ukončíme, len čo bude alokácia vyčerpaná. Výzvu vyhodnotíme. Čo znamená, že sa pozrieme na to, v akom stave prichádzali žiadosti. S akými najväčšími problémami sa naši prijímatelia stretli, čo nám vyčítala odborná verejnosť, čo nám vyčítali žiadatelia, a adekvátne upravíme ďalšiu výzvu. Tým, že sme nevyhlásili len jednu výzvu na 500 miliónov, ale sme si ju rozdelili na ďalšie výzvy, máme flexibilitu v čase ich upravovať na základe požiadaviek od potenciálnych prijímateľov.

Koľko bude výziev?

Či to budeme dávať po 15 miliónov, či po 50 miliónov, je otázka. Prvotnú sme dali po 15 miliónov, pretože nám to prišlo najoptimálnejšie vzhľadom na pripravenosť energetikov, stavebných firiem, žiadateľov. Vidíme však, že sa výzva míňa relatívne rýchlo. Takže pravdepodobne ďalšia výzva bude väčšia. Celková alokácia je 523 miliónov a musíme ju úplne minúť. Či to rozdelíme na 10 výziev po 50 miliónov, alebo 20 výziev po 20 miliónov, to už bude závisieť od toho, ako bude reagovať trh. A ako budú reagovať prijímatelia.

Kedy plánujete ďalšiu výzvu?

Začiatkom nového roka by sme chceli ďalšiu. Vždy medzi výzvami potrebujeme obdobie pauzy, aby sme stihli vyhodnotiť projekt.

Budaj Čítajte viac Veľká obnova domov sa začína: Kto môže dostať až 19-tisíc eur na opravu nehnuteľnosti a ako? (detailný návod)

Keby nastala situácia, že by sa 523 miliónov nedokázalo minúť. Čo by ste s týmito peniazmi spravili? Rozmýšľali ste nad zmenou momentálnych podmienok, napríklad by sa mohli žiadať aj na obnovu trebárs chát a podobne?

Pozor. My musíme naplniť literu, ktorú nám dáva plán obnovy. Podmienka z Európskej komisie je ušetrenie 30 percent primárnej energie oproti stavu pred obnovou rekonštrukcie rodinného domu, nie chaty, nie verejnej budovy, ničoho iného, len rodinného domu. Nepredpokladáme, že by sa rozpočet nenaplnil. Pretože štatistika ukazuje, že na Slovensku je plus mínus 300– až 400-tisíc domov, ktoré potrebujú rekonštrukciu. Naším balíkom rekonštruujeme len jednu desatinu domov. V prípade, že by sa tak stalo a enormným spôsobom klesol záujem o túto výzvu, máme spomínanú flexibilitu vo výzve meniť podmienky, tak aby sme ju spravili atraktívnejšiu. No stále musíme dodržať literu 30 percent úspor energií na rodinnom dome. Nemôžeme zmeniť celú výzvu a prehodiť ju na tepelné čerpadlá a energetiku.

Ak by k tomu došlo, tak potom by mohol o výzvu požiadať aj niekto, kto nemá trvalý pobyt v rodinnom dome?

Áno, napríklad.

Očakávali ste súčasný záujem o dotácie?

Záujem je adekvátny. Možno až väčší, než sme očakávali. Zatiaľ to kapacitne zvládame. Pozitívne sme prekvapení kvalitou podávaných žiadostí.

To znamená, že žiadosti obsahujú všetko, čo majú mať?

Počty mám na všetky žiadosti, ale administratívu sme ešte nestihli vykonať. Ale žiadosti, ktoré otvárame a pozeráme si ich, sú vo veľmi dobrej kvalite. Dokonca ľudia si dávajú tú námahu, že zoraďujú dokumenty presne v tom poradí, ako na našom check liste.

Aký prvý krok musí spraviť žiadateľ, aby sa dostal k požadovanej dotácii?

V prvom rade musí zistiť, či je vlastníkom rodinného domu. Ak ho vlastní, býva v ňom a má v ňom trvalé bydlisko, môže začať rozmýšľať nad touto schémou. Odporúčame žiadateľovi prečítať si podmienky, ktoré sú dostupné na webovej stránke www.obnovdom.sk.

A jeho prvý krok by mala byť konzultácia s energetikom. Ten mu vypracuje energeticky certifikát. Pretože v rámci energetického certifikátu energetický technik vie navrhnúť aj opatrenia, ktorými dom vie dosiahnuť aktuálnu vyhlášku a ušetriť energiu. Energetik odhadne súčasný stav a vie vypočítať potenciálnu úsporu. Čiže žiadateľ si tak vie na základe energetického certifikátu povedať: aha, môj dom môže ušetriť 60 percent energie. My požadujeme 30 percent, takže môže ísť do toho a osloviť stavebného inžiniera, nech mu vypracuje projekt. Ak však žiadateľovi vyjde len 15 percent, tak to skúsiť síce môže, pretože sa môže stať, že na konci projektu vyjde úspora 30 percent. No je to veľké riziko.

Na jednej strane majú strach, no na druhej strane rastúce ceny za energie ich vyslovene tlačia do tohto projektu.

Keď má žiadateľ energetický certifikát a má potenciál ušetriť 30 percent, odporúčame mu ísť za stavebným inžinierom a dať si vypracovať projektovú dokumentáciu. S ňou potom vyplniť žiadosť a všetko nám poslať. Ak žiadateľ v našom projekte uspeje, tak mu uhradíme do určitej sumy aj energeticky certifikát a projektovú dokumentáciu.

Ak žiadateľovi schválite žiadosť, začne s rekonštrukciou a dokončí ju. Aké ďalšie kroky ho ešte čakajú, aby sa k požadovanej dotácii dostal?

Treba si prečítať podmienky na našej webovej stránke. Spraviť fotodokumentáciu pred projektom a po dokončení projektu. A s ňou nám musí žiadateľ predložiť všetky finalizačné dokumenty. My sa na to pozrieme, usúdime, že prišlo k požadovanej úspore, a uzavrieme projekt. Na záver mu ho zaplatíme.

Obnova rodinných domov, bývanie, rodina, rekonštrukcia Čítajte viac Budaj odštartoval veľkú obnovu domov. Ľudia môžu žiadať o tisícky eur, pozrite sa, ako

Nebudú mať rodiny problém s financovaním celkovej časti, keďže od štátu peniaze dostanú až po uskutočnení rekonštrukcie? Dá sa s tým niečo spraviť?

Takýmto žiadateľom odporúčam, aby navštívili finančné inštitúcie, teda komerčné banky na Slovensku. My sme rozbehli spoluprácu so Slovenskou bankovou asociáciou, ktorá združuje všetky komerčné banky. Cez ňu komunikujeme homogénne cez všetky banky rovnako. Čiže nemáme priamu komunikáciu s bankami. Dali sme všetkým bankám možnosť vstúpiť do tohto projektu a aby si navrhli úverové projekty, ktoré by mohli našim prijímateľom pomôcť. Momentálne máme na stránke minimálne dve banky, ktoré nastavili úverové produkty špeciálne šité na túto mieru. Rokujeme aj s Národnou bankou Slovenska na uvoľnenie úverových podmienok, pre tento špecifický komponent. Aby boli nižšie podmienky na získanie úveru. Plus rokujeme aj s Európskou investičnou bankou, ktorá má poskytnúť krytie na úverové produkty. Nechcem, aby naši žiadatelia zakladali svoju nehnuteľnosť. Nechcem ani, aby žiadatelia dostávali pôžičky s vysokými úrokmi. Preto by náš model mal v budúcnosti predstavovať kvalitatívnu pôžičku na úrovni hypotéky bez založenia nehnuteľnosti. Momentálne spolupracujeme s piatimi bankami: VÚB banka, Tatra banka, ČSOB banka, Slovenská sporiteľňa a Unikredit banka.

Takže takýmto ľuďom odporúčate, aby to konzultovali s bankou a vybavili si v nej úver. Áno?

Áno, napríklad pri štandardnej výzve je to až 60 percent, pri sociálnej 90 percent. Je to nastavené tak, že majiteľ domu po obnove ušetrí minimálne 30 percent energií, tak približne do šiestich rokov splatí na úspore energií celú rekonštrukciu rodinného domu.

Aké praktické rady by ste odporučili žiadateľom na základe dodnes nadobudnutých skúseností? Na čo nemajú zabudnúť?

Základná praktická rada je, aby si preštudovali našu webstránku. Dostávame stále otázky typu: dotácia na fóliovník, skleník, záhradnú studňu, záhradný domček. To nie sú oprávnené aktivity. Užívateľom našej stránky by som odporučil, aby si dávali pozor pri vypĺňaní políčok v žiadosti. Často sa stáva, že vypĺňajú plochu štvorcových metrov domu, kde majú napísať len číslo, ale stále tam dávajú jednotky.

Na Slovensku je plus mínus 300– až 400-tisíc domov, ktoré potrebujú rekonštrukciu. Naším balíkom rekonštruujeme len jednu desatinu domov.

Myslíte si, že záujem o dotácie bude stále rasť?

Predpovedať záujem dnes je naozaj veľmi ťažké, keďže analytické dáta pri takomto veľkom programe na Slovensku neexistujú. Čiže vychádzame len z odhadov. Ale predpokladáme, že záujem bude adekvátny a 30-tisíc domov obnovíme.

Nemajú ľudia strach investovať, vzhľadom na to, že je vojna na Ukrajine, neistota a veľká inflácia?

Ono je to dvojsečná zbraň. Na jednej strane majú strach, no na druhej strane rastúce ceny za energie ich vyslovene tlačia do tohto projektu. Momentálne program perfektne sedí na energetickú krízu. Šetrenie energií nielenže pomáha užívateľom na úrovni rodiny, ale pomáha aj celému Slovensku. Pretože celé Slovensko bude energeticky menej závislé.

Vzhľadom na to, že Slovensko dnes trápia vysoké ceny vstupov a vysoké ceny za energie, sú objemy výziev stále primerané? Netreba ich navyšovať?

Preto máme výzvy rozkúskované. Možnosť jednotlivých výziev nám dáva možnosť aj meniť výšku jednotlivých výdavkov. Zaviedli sme aj uhrádzanie svojpomoci. Čo by mohlo pomôcť mnohým prijímateľom. Človek si môže obnoviť svoj domov sám bez firmy. Ale musí predložiť rovnakú kvalitu, akú by mu urobila firma.

Ako dlho trvá proces schvaľovania žiadosti?

Zatiaľ to neviem povedať. Momentálne sme v stave, keď prijímame žiadosti. Robíme len administratívu kontrolu. Odborné hodnotenie začneme pravdepodobne začiatkom novembra. Chceli by sme prvých žiadateľov zazmluvňovať tento rok. Dnes máme taký veľký nápor v regionálnych kanceláriách, že nestíhame. Nápor lineárne klesá a v polovici novembra by sme sa mali začať venovať hodnoteniu.

Kedy a ako sa žiadateľ dozvie, že mu dotáciu schválili?

V momente, keď žiadosť prejde odborným hodnotením, do 24 hodín bude upozornený.

Čo Slovensku prinesie výsledok celej obnovy rodinných domov?

Je tam viacej úrovní. Začnem energetickou, tá je momentálne najdôležitejšia, a to zníženie energetickej závislosti Slovenska. Znížime spotrebu elektrickej energie, spotrebu fosílnych palív ako plyn, drevo. Zlepšíme energetickú hospodárnosť Slovenska.

Na druhej strane prispejeme k zlepšeniu životného prostredia. Naša krajina má najväčší problém s kvalitou ovzdušia, je to zapríčinené nesprávnym vykurovaním. Ak všetko pôjde dobre, tak 30-tisíc domov prejde na ekologické vykurovanie.

Takáto veľká injekcia do stavebného sektora tiež prinesie zvýšenie zamestnanosti v tomto a v energetickom sektore. Pre štát to znamená viac zisku z daní. Svojím spôsobom to naštartuje ekonomiku Slovenska.

Michal Maco

Michal Maco študoval na Univerzite Komenského v Bratislave. Jeho kroky ďalej smerovali k IT sektoru, kde pôsobil ako manažér a neskôr sa stal aj riaditeľom. Dnes šéfuje Slovenskej agentúre životného prostredia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #obnova rodinných domov