Ľudia sa boja nižších dôchodkov, denne volajú do Sociálnej poisťovne. Dôvodom je Krajniakov bonus

Od 1. januára 2023 budú pracujúce deti posielať svojim rodičom v penzii tzv. rodičovský dôchodok (rodičovský bonus). Je to novinka z dielne ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina). Viacerí ľudia sa ale obávajú, že ich 1,5 percento z vymeriavacieho základu, ktoré presmeruje štát na rodičov, im zároveň zníži ich budúci dôchodok.

03.11.2022 00:00
SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina)
debata (323)
VIDEO: Vypočujte si vysvetlenie ministra Milana Krajniaka na niektoré otázky ohľahne nového tzv. rodičovského dôchodku (rodičovský bonus)
Video

Informáciu priniesla RTVS.

„V Sociálnej poisťovni riešia denne telefonáty s otázkou, ako to zariadiť. Ľudia sa boja, že im neskôr bude hroziť nižší dôchodok, alebo, že rodina odhalí výšku ich zárobkov,“ píše spravodajský web RTVS.

senior, opatrovanie, dôchodok, penzia Čítajte viac Nechcete rodičom prispievať na penziu? Musíte vyplniť formulár a doručiť ho Sociálnej poisťovni

RTVS píše, že Sociálna poisťovňa denne odpovedá nespokojným ľuďom. Obavy sú však neopodstatnené, nikomu z pracujúcich detí sa nič nestrhne.

O tom, že rodičovský bonus nikomu z pracujúcich detí neskráti výplatu, informovala v utorok aj samotná Sociálna poisťovňa. „Rodičovský dôchodok nemá vplyv na výšku odvodov dieťaťa ani na výšku jeho budúceho dôchodku,“ informuje štátna inštitúcia.

Krajniak Čítajte viac Krajniak ukázal, o koľko si dôchodcovia prilepšia: Budú to stovky eur za rok

Psychologička Silvia Langermann v reportáži povedala, že časť ľudí sa búri z princípu. „Je veľká skupina, ktorá úplne nepochopila, že sa im nezvýšia výdavky. Búria sa tak principiálne proti všetkému, čo vymyslí štát,“ povedala Langermann.

Rodičovský dôchodok biologickému rodičovi alebo osvojiteľovi poistenca prizná bez toho, aby bolo potrebné podať akúkoľvek žiadosť alebo vyhlásenie.

Suma rodičovského dôchodku za rok 2023 sa vyplatí jednorazovo. V ďalších rokoch bude rodičovský dôchodok súčasťou pravidelnej mesačnej výplaty dôchodku. Suma rodičovského dôchodku pre jedného rodiča je 1,5 percenta jednej dvanástiny úhrnu vymeriavacích základov dieťaťa za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza roku, z ktorého bolo zaplatené poistné na starobné poistenie.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Štát mení dôchodkový systém. Prichádza rodičovský bonus či predčasná penzia (prehľad zmien)

© Autorské práva vyhradené

323 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský bonus #rodičovský dôchodok