Začína platiť novinka pre otcov. Už môžu žiadať o otcovskú dávku, kto má na ňu nárok?

Otcovia už môžu od 1. novembra 2022 požiadať Sociálnu poisťovňu o vyplácanie novej dávky, tzv. otcovské. Zverejnila aj formulár na vyplnenie.

02.11.2022 11:27
šťastná rodina, deti, otec, mama Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Sociálna poisťovňa pre nich na svojej webovej stránke zverejnila tlačivo, ktoré po potvrdení zamestnávateľom (v prípade zamestnancov) následne doručia príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne. Tlačivo je k dispozícii aj v regiónoch – v jednotlivých pobočkách Sociálnej poisťovne po celom Slovensku,“ informuje poisťovňa na svojom webe.

Formulár a podrobnejšie detaily sú na tejto stránke.

Pred vyplnením žiadosti je potrebné pozorne si prečítať poučenie. Časť A tejto žiadosti vypĺňa iba otec, ktorý žiada o tzv. otcovské. Časť B žiadosti vypĺňajú všetci iní poistenci (aj otcovia), ktorí žiadajú o štandardné materské.

Cord Blood center, pr Čítajte viac Desať najväčších noviniek v Zákonníku práce. Od novembra sa mení viacero vecí pre zamestnancov

„Ak je poistenec zamestnancom a chce si uplatniť nárok na tzv. otcovské, tlačivo Žiadosť iného poistenca o materské je potrebné najskôr predložiť zamestnávateľovi na potvrdenie. Vyplnenú a podpísanú žiadosť následne doručí príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, ktorá vykonáva jeho nemocenské poistenie. Ak ide o zamestnanca, tak príslušnou je pobočka podľa sídla zamestnávateľa. Ak ide o zamestnanca v ochrannej lehote (teda spravidla do 7 sedem dní po zániku nemocenského poistenia), tak žiadosť predkladá v pobočke podľa sídla posledného zamestnávateľa,“ informuje poisťovňa.

Žiadosť nie je nevyhnutné podávať hneď po 1. novembri, stačí ju doručiť v priebehu mesiaca november, respektíve podať aj neskôr, keďže dávky sa vyplácajú mesačne pozadu a nevyužitý nárok po 1. novembri 2022 na výplatu dávky otcovské si môže poistenec uplatniť spätne až do 3 rokov.

Dôchodky, seniori, penzia Čítajte viac Penzie priznané na budúci rok budú nižšie. Aký je dôvod?

Po doručení žiadosti príslušná pobočka Sociálnej poisťovne rozhodne o nároku na dávku v zákonom stanovenej 60-dňovej lehote. Ak poistenec spĺňa všetky zákonné podmienky nároku, dávku mu prizná a vyplatí mu ju do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom trval nárok na dávku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #otcovská dovolenka