Obrat na trhu s bývaním: Ceny za byty a domy sa výrazne spomalili, niekde už aj spadli

Ceny nehnuteľností za bývanie už citeľne spomaľujú. „Pri pohľade na jednotlivé mesiace pozorujeme náznaky postupného obratu v cenovom vývoji, obzvlášť viditeľné v Bratislavskom kraji,“ hodnotí nové dáta Národnej banky Slovenska jej analytik Roman Vrbovský.

02.11.2022 09:46
Bory Bývanie Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Čísla medzi letom a jeseňou hovoria o náraste cien bytov a domov iba o 1,6 percenta. Skoro sa tak zastavil. Priemerná cena rezidenčných nehnuteľností tak vyskočila na 2 714 eur za štvorcový meter. Priemerná cena bytov je 2982 eur, priemerná cena domov je 2021 eur.

Generálny riaditeľ developera YIT Milan Murcko. Čítajte viac Šéf veľkého developera: Predaj bytov síce klesol, lebo ľudí trápi neistota, no nečakajme, že ich ceny poklesnú

V porovnaní s minulým rokom však ceny narástli o skoro 22 percent. Byty narástli o 24 percent za rok, domy narástli medziročne o 12,5 percenta.

Vývoj cien za bývanie. Foto: Národná banka Slovenska
Vývoj cien za bývanie. Vývoj cien za bývanie.

Vývoj v krajoch je rozdielny

V Trnavskom a Banskobystrickom kraji ceny rezidenčných nehnuteľností v porovnaní s minulým štvrťrokom mierne klesli (-0,3 resp. –2,2 %).

Najvyšší medzištvrťročný rast evidujeme v Prešovskom (7,4 %) a Trenčianskom kraji (5 %). Medzikvartálny rast v Bratislavskom a Košickom kraji je približne na úrovni celoslovenského priemeru.

Hypotéky strmo stúpajú

K spomaleniu rastu cien bývania prispeli aj drahšie hypotéky. Priemerná úroková sadzba čisto nových úverov na nehnuteľnosti dosiahla v júli 2,5 percenta a v septembri už 2,9 percenta.

„Tomu zodpovedá aj viditeľný pokles čistého prírastku úverov na nehnuteľnosti v priebehu letných mesiacov a septembra. Trhy očakávajú ďalší rast úrokových sadzieb, spomalenie úverovania bude teda pravdepodobne pokračovať. Z toho vyplýva aj pokračujúci pokles aktivity na realitnom trhu,“ hodnotí vývoj Vrbovský.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #NBS