Druhý pilier nezarábal všetkým rovnako. Slovensko prekvapilo v porovnaní s inými

Výnosy slovenského druhého piliera v porovnaní s ostatnými krajinami si neviedli vôbec zle. Finančná inštitúcia Better Finance zverejnila každoročné porovnanie výnosov penzijných schém naprieč krajinami Európskej únie.

31.10.2022 00:01
Krajniak Foto: ,
Minister práce Milan Krajniak.
debata (18)

Výsledky zverejnila organizácia Better Finance (Európska federácia investorov a používateľov finančných služieb|.

Veľkým nepriateľom výnosov je inflácia. Tá reálne znižuje kúpnu hodnotu peňazí. Ak totiž odpočítame vplyv inflácie v krajinách európskej 27-čky, tak hodnota 100 eur by sa od roku 2000 do roku 2021 prepadla iba na 64 eur.

Iba za rok 2022 najmä kvôli inflácii a tomu, že vláda prostredníctvom zdaňovania odčerpáva zdroje, organizácia odhaduje, že domácnosti v krajinách eurozóny prídu o bilión eur.

Krajniak Čítajte viac Schválili novú inflačnú pomoc. Vláda pošle 100 eurovky, pozrite si, kto ich dostane

Odborníci z Better Finance vypočítali, že medzi rokmi 2005 až 2021 priemerný ročný výnos v druhom pilieri očistený od inflácie a poplatkov (no nie od daní) na Slovensku predstavoval iba 0,21 percenta. Pre porovnanie, kto si vo Švédsku sporil v predvolenom fonde (AP7 Safa), od roku 2021 sa dočkal až 482 percentného výnosu a priemerný ročný výnos očistený o infláciu dosiahol od začiatku merania až 10,59 percenta.

Porovnanie výkonnosti penzijných schém v druhom pilieri za rok 2021 ukazuje nasledujúca tabuľka. Víťazom sú švédski sporitelia v druhom pilieri, za minulý rok dosiahla od inflácie očistená výkonnosť penzijnej schémy až 13,5 percenta.

krajniak Čítajte viac Kto dostane 14. dôchodok, kedy a koľko? Hanba a almužna odkazujú Krajniakovi penzisti

Za nimi nasleduje Litva s takmer 6 percentami. Na treťom mieste je Slovensko s výkonnosťou 3,38 percenta. Na porovnanie, za rok 2020 bol priemerný výnos iba 2,1 percenta.

V súčasnosti sa na Slovensku čaká so schválením reformy druhého piliera. Poslanci o nej mali hlasovať minulý štvrtok, ale nehlasovali, kvôli technickým problémom v národnej rade. Navrhuje sa v nej automatický vstup pre tých, ktorí začnú pracovať a platiť odvody a ešte nemajú 40 rokov. Presunú sa úspory do akcií tým, ktorí nič so svojimi peniazmi nespravili a nechali ich v dlhopisových fondoch. Štát tiež zadefinuje tzv. predvolenú investičnú stratégiu – teda kde by mali mať najmä mladší sporitelia uložené peniaze. Jednorazový výber by mal byť zachovaný, no v hre je aj jeho zdanenie.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #penzie #dôchodkové fondy