Dôchodky sa budú počítať po novom. Zmena by mala platiť už od roku 2025

Mechanizmus valorizácie dôchodkov by sa mal od roku 2025 zmeniť. Kým v súčasnosti sa pri zvyšovaní dôchodkov zohľadňuje medziročná výška dôchodcovskej inflácie za prvý polrok predchádzajúceho roka, po novom by sa mala brať do úvahy medziročná hodnota dôchodcovskej inflácie za deväť mesiacov predchádzajúceho roka.

28.10.2022 09:28
Krajniak Foto: ,
debata

Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý rezort práce a sociálnych vecí predložil do pripomienkového konania. „Valorizačný mechanizmus tak bude zohľadňovať najaktuálnejšie údaje o raste spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov," zdôvodnilo ministerstvo práce. Nový spôsob valorizácie sa má týkať aj zvyšovania úrazovej renty.

Krajniak Čítajte viac Schválili novú inflačnú pomoc. Vláda pošle 100 eurovky, pozrite si, kto ich dostane

K celkovej modernizácii spôsobu valorizácie dôchodkov vo vzťahu k včasnému zohľadneniu inflácie vyzvala vládu aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). V súčasnosti platný stav vedie podľa rozpočtovej rady ku omeškaniu zvyšovania dôchodkov za vývojom inflácie o viac ako jeden rok, čo môže znamenať aj pomerne dramatický, aj keď len dočasný pokles ich kúpyschopnosti.

„Dôchodkový systém by mal automaticky reagovať oveľa pružnejšie, aby bola kúpyschopnosť týchto dávok lepšie ochránená a nezavádzali sa nesystémové riešenia, ktoré majú potenciál stať sa trvalou súčasťou dôchodkového systému," tvrdí RRZ.

Zároveň by mal byť tento systém podľa rozpočtovej rady transparentný a rešpektujúci existujúci vzťah zásluhovosti. „To znamená zvyšovanie dôchodkov o čo najaktuálnejšiu informáciu o vývoji cenovej hladiny," radí RRZ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodky #Milan Krajniak