Nečakané zdanenie dôchodkových úspor. Matovičov poslanec pretláča zásadnú novinku

Poslanci môžu schváliť veľmi podstatnú zmenu vo fungovaní druhého piliera. V súčasnosti platí, že svoje úspory si môžete vybrať aj naraz. Toto robí veľká časť sporiteľov už teraz. Zákonodarcovia však rokujú o zmene, ktorá výber úspor možno zdaní.

27.10.2022 14:20
kreston, obnova ukrajiny, kremský peter Foto: ,
Peter Kremský
debata (85)

Novinku predložil do parlamentu ako pozmeňovací návrh k reforme druhého pilier z dielne ministerstva práce Peter Kremský, predseda hospodárskeho výboru za OĽaNO.

Kremského návrh síce hovorí, že zachová jednorazový výber úspor z druhého piliera, no zároveň je to za cenu ústupku. A to takého, že sa úspory zdania. „Vybrať sa bude dať iba polovica sumy (aj na viackrát) a že sa vybraná suma bude zaraďovať do základu dane z príjmu,“ vysvetlil zmenu sám Kremský.

Daň by sa platila podľa výšky úspor pri sadzbe 19 až 25 percent.

Vypočujte si komentár Mariána Repu k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Ako tvrdí, nie je s tým spokojný, no inak sa vraj nedala zachovať možnosť jednorazového výberu. Minister práce totiž v novele druhého piliera navrhol jednorazový výber zrušiť. Novinka by mala platiť až od roku 2024. Paradoxne, tvrdí Kremský, že do roku 2024 urobí všetko pre to, aby toto nové zdanenie zmizlo.

Krajniak Čítajte viac Schválili novú inflačnú pomoc. Vláda pošle 100 eurovky, pozrite si, kto ich dostane

Takzvaný programový výber v súčasnosti znamená, že ak vám vychádza výplata dôchodku najmenej vo výške 509 eur, môžete si svoje nasporené peniaze z druhého piliera vybrať a robiť si s nimi, čo chcete.

V poznámke pod návrhom Kremský a spol. uvádzajú, že vyšli v ústrety 4000 ľuďom, ktorí podpísali petíciu za zachovanie programového výberu.

SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Čítajte viac Štát mení dôchodkový systém. Prichádza rodičovský bonus či predčasná penzia (prehľad zmien)

O zmenách v druhom pilieri sa malo hlasovať vo štvrtok. Kvôli hekerskému útoku sa hlasovanie zrejme odloží možno až na 8. november.

© Autorské práva vyhradené

85 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #dôchodková dávka #Peter Kremský