Slovensko je blízko k vyše 800 miliónom z plánu obnovy. Požiadali sme o druhú platbu

Slovensko podáva už druhú žiadosť o platbu z plánu obnovy a odolnosti, tentoraz vo výške 815 miliónov eur. Na brífingu o tom v utorok informoval premiér Eduard Heger (OĽANO). O prvú platbu vo výške 458 miliónov eur bolo požiadané ešte 19. apríla.

25.10.2022 13:03
heger Foto: ,
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas tlačovej konferencie o druhej žiadosti o platbu z plánu obnovy v hodnote 815 miliónov eur.
debata (1)

„Týmto sa stávame šiestou krajinou spomedzi 27 členských štátov, ktorá splnila míľniky a podáva druhú žiadosť o platbu,“ povedal Heger. Premiér zdôraznil, že nejde iba o peniaze, ale súčasťou plánu obnovy sú aj systémové zmeny napríklad v zdravotníctve, školstve, životnom prostredí, podpore a lákaní talentov či v oblasti sociálnej starostlivosti.

Jednu z týchto plánovaných úloh podľa Hegera splnil aj Úrad vlády SR, keď zriadili expertný útvar, čo je výskumná a inovačná autorita. Tá má zaistiť, aby sa prostriedky určené na výskum a inovácie dostali bez zbytočnej byrokracie tam, kde budú najlepšie využité. „Toto je pre Slovensko veľký krok, pretože vieme, že byrokracia tu zabíjala mnohé veci, a preto som rád, že sa nám podarilo aj do rady vlády pre vedu, techniku a inovácie dostať odborníkov, dalo by sa povedať svetových expertov z podnikateľského a vedeckého prostredia,“ povedal Heger.

Obnova rodinných domov, bývanie, rodina, rekonštrukcia Čítajte viac Budaj odštartoval veľkú obnovu domov. Ľudia môžu žiadať o tisícky eur, pozrite sa, ako

Premiér pripomenul, že okrem systémových zmien sa Slovensko dostalo v pláne obnovy aj do investičnej časti, keď už vypísali 25 výziev za viac ako 850 miliónov eur.

Súčasťou plánu obnovy sú desiatky reforiem a investícií vo výške približne šesť miliárd eur. Plán sa zameriava na päť hlavných priorít, a to zelená ekonomika; vzdelávanie, veda, výskum a inovácie; zdravie; efektívna verejná správa a digitalizácia. Dôraz kladie na udržateľnosť, zdravé životné prostredie, inklúziu vo vzdelávaní, modernú zdravotnú starostlivosť, zlepšenie podnikateľského prostredia, ako aj zdravé verejné financie.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #platba #plán obnovy