Hromadne prepúšťania a likvidácia miest. V parlamente sa rokuje o nebezpečnom návrhu, tvrdí RÚZ

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) kritizujú novelu Zákonníka práce z dielne opozičnej strany Smer-SD, ktorá je na aktuálnej schôdzi Národnej rady (NR) SR. Upozorňujú, že poslanecký návrh priamo ohrozuje zamestnanosť na Slovensku a v praxi môže negatívne ovplyvniť tisíce pracovných miest naprieč jednotlivými sektormi ekonomiky.

25.10.2022 12:08
dôchodca, žiaci, práca, lekcia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako informoval tajomník RÚZ Martin Hošták, zamestnávatelia poslancom NR SR verejne odkazujú, že predkladať takýto návrh v krízových časoch, a to bez akéhokoľvek odôvodnenia a diskusie, je vrcholne nezodpovedný hazard s celou ekonomikou i ľudskými životmi.

Matovič Čítajte viac Prvý vládny balík pomoci: ceny elektriny zastropujú na 199 eurách, ceny plynu na 99 eurách, SaS rozpočet nepodporí

Poznamenal, že na nedostatky novely Zákonníka práce upozornili zamestnávatelia združení v RÚZ už pred niekoľkými týždňami, pričom kritizovali predovšetkým obchádzanie riadneho legislatívneho procesu zo strany poslancov parlamentu. V tejto súvislosti taktiež žiadali o stiahnutie návrhu z rokovania NR SR. Ani napriek tomu však doposiaľ k spoločnému stretnutiu, stiahnutiu či dopracovaniu návrhu, prípadne vecnej diskusii o rozsiahlych negatívnych dosahoch návrhu na podniky a domácnosti podľa neho neprišlo. Naopak, novela Zákonníka práce v parlamente prešla do druhého čítania.

Hošták pripomenul, že návrh poslancov Smeru-SD počíta s opätovným rozmrazením mzdových príplatkov za prácu počas noci, víkendov či sviatkov a ich naviazanie na aktuálnu sadzbu minimálnej mzdy.

Matovič, Heger, Kollár Čítajte viac Heger s Matovičom prichádzajú s riešením drahých energií: Zastropujú sa ceny plynu a elektriny

RÚZ upozorňuje, že novela bude mať na svedomí likvidáciu pracovných miest a skokový nárast nezamestnanosti. Ďalšie zvyšovanie nákladov v čase energetickej a inflačnej krízy totiž spôsobí, že podniky nebudú schopné udržať svojich zamestnancov. Hromadné prepúšťanie by sa tak mohlo dotknúť tisícov ľudí vo všetkých regiónoch, a to vrátane najohrozenejších nízkopríjmových pracovníkov.

Zamestnávatelia združení v RÚZ podľa neho upozorňujú, že navrhovaná novela Zákonníka práce je opakom toho, čo by sa dalo v týchto časoch považovať za sociálnu politiku. Zdôrazňujú, že krátkozrakosť poslancov, ktorí si takýmto spôsobom snažia poistiť volebné hlasy, je krajne nezodpovedná a na domácej ekonomike zanechá devastačné dôsledky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #príplatky #Republiková únia zamestnávateľov