Slováci už cestujú do zahraničia častejšie, než v predpandemickom roku 2019

Najnavštevovanejšie prímorské destinácie sú už tradične grécke ostrovy, Chorvátsko a Cyprus. Ožil aj záujem o Turecko.

23.10.2022 16:11
Trieste, Terst, Taliansko, cestovanie,... Foto:
Záujem Slovákov o dovolenky v zahraničí výrazne vzrástol.
debata (1)

Záujem Slovákov o cestovanie a dovolenku v zahraničí za deväť mesiacov tohto roka prekonal predpandemický rok 2019. Stále viac ich popri tradičných stredomorských destináciách vyhľadáva oddych v exotických krajinách s priamymi letmi z Bratislavy a Košíc. Našinci v letnej sezóne najčastejšie dovolenkovali v Grécku, Turecku, Chorvátsku, na Cypre a v Egypte.

„Najnavštevova­nejšie prímorské destinácie sú už tradične grécke ostrovy, Chorvátsko a Cyprus. Do top destinácií sa opäť vrátilo Turecko, ktoré je pre vynikajúci pomer ceny a kvality veľmi obľúbenou destináciou,“ uviedla riaditeľka cestovnej kancelárie Satur Nora Fedorová. „Z pohľadu počtu cestujúcich zostali Slováci verní dovolenkám na Slovensku, ktoré sa stalo pre väčšinu z nich druhou letnou dovolenkou,“ podotkla.

námorný kongres Štetín more Čítajte viac Poľsko pumpuje milióny do prístavov, chce byť námorným lídrom v regióne. Ťažiť z toho bude aj Slovensko

Exotika sa počas pandémie stala veľmi atraktívnou. Za takýmito dovolenkami vycestovalo o polovicu viac Slovákov ako v predchádzajúcich rokoch. V tomto roku je najväčší záujem o Dubaj, Omán, Maldivy, Zanzibar a Mexiko. Dovolenka v exotike už dávno nie je sústredná na dva, tri zimné mesiace, ale takmer na tri štvrtiny roka – od októbra do mája. Prevládajú termíny na Vianoce, Silvestra, Veľkú noc a prázdniny. Nahrávajú tomu aj pravidelné priame lety z Bratislavy a Košíc.

Pandémia ovplyvnila aj spôsob nákupu dovoleniek, v roku 2021 sa 35 % celkového predaja presunulo do onlinu. Dovolenky tak majú nižšiu priemernú cenu ako napríklad dovolenky v Chorvátsku, či na Slovensku. Trend v roku 2022 ukazuje, že ľudia sa opäť vracajú do kamenných pobočiek a preferujú osobný kontakt a rady. Platí to najmä pri drahších dovolenkách a poznávacích zájazdoch.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #dovolenky #top destinácie #dovolenkové destinácie