Matovičov nápad preplácať bločky v reštauráciách: Hotelieri, podnikatelia a SaS iba krútia hlavami

Prídete do reštaurácie, objednáte si, pokrm skonzumujete a zaplatíte. Čašník vám odovzdá bloček. Nainštalujete si do mobilu novú štátnu aplikáciu. Do nej načítate QR kód z bločku. Štát vám následne pošle späť na účet určitú sumu. Takto nejako by mal fungovať najnovší nápad z dielne ministra financí Igora Matoviča (OľaNO) a ktorý priniesli do parlamentu poslanci Obyčajných ľudí Anna Andrejuvová a Milan Vetrák.

22.10.2022 00:00
Richard Sulík Foto: ,
Richard Sulík počas hlasovania na schôdzi parlamentu o odvolaní ministra financií Igora Matoviča 4. októbra 2022
debata (121)

Platiť môže začať už od 15. novembra alebo najneskôr od 1. decembra tohto roku. Vo štvrtok ho poslanci poslali do druhého čítania a hlasovať sa má o ňom budúci štvrtok. Vytvorenie aplikácie má stáť 458 tisíc eur, jej prevádzka 298 tisíc ročne.

Tento systém má motivovať podnikateľov v službách oficiálne dokladovať tržby a ľudí platiť dane. „Primárnym cieľom predkladaného návrhu zákona je efektívne znižovanie daňovej medzery, zapojením širokej verejnosti do kontroly dodržiavania ustanovení zákona, čo bude mať vplyv na zvýšenie motivácie podnikateľov vydávať pokladničné doklady,“ vysvetľujú v dôvodovej správe poslanci.

Predajna COOP Jednota 1 kopie Čítajte viac 300 potravinám v obciach hrozí koniec. Prežili sme aj vojnu, no drahú elektrinu nie, tvrdí šéf COOP Jednota

Okrem reštaurácií by takýto systém mohol fungovať aj v iných odvetviach. Všetko má upresniť až vládne nariadenie. „Nariadenie vlády Slovenskej republiky ustanoví, na aké tovary a služby možno príspevok uplatniť, spôsob označovania týchto tovarov a služieb na pokladničnom doklade, výšku príspevku, obdobie vyhotovovania dokladov, na základe ktorých si možno uplatniť nárok na príspevok, ako aj obdobie uplatňovania nároku na príspevok,“ píše sa v návrhu zákona.

Poslanci sami priznávajú, že o návrhu sa nediskutovalo v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Tvrdia však, že to bude mať pozitívne vplyvy na rodinu. „Nový nástroj kontroly sekundárne prispeje k pozitívnym sociálnym vplyvom a vplyvom na manželstvo, rodičovstvo a rodinu, ktoré vyplývajú z možnosti fyzickej osoby získať osobitný finančný príspevok na úhradu tovarov a služieb, čo prispeje k úspore výdavkov pri neustále sa zvyšujúcej inflácii,“ dodávajú autori.

Nižšiu DPH nahradí „cashback“

Sám Matovič vo štvrtkovej parlamentnej rozprave priznal, že je to nápad ministerstva financií, ktorý ale predložili protredníctvom dvoch poslancov OĽaNO. Povedal tiež, že nižšia DPH v gastro sektore, po ktorej biznis tak dlho volá, sa určite v najbližšej dobe nezavedie. „Keď teraz tu niekto blúzni o tom, že lepšia je znížená DPH, no nie je lepšia znížená DPH, lebo minimálne pol roka nebude znížená DPH. Lebo to neprešlo minulý mesiac, tým pádom, keď najskôr by teoreticky mohla, tak možno od júla budúceho roku,“ tvrdí minister financií.

Karel Hirman Čítajte viac Minister Hirman: Domácnosti nemusia povinne ušetriť 15 percent elektriny, ceny energií budú únosné

Predstavil tiež, ako si predstavuje fungovanie svojej iniciatívy – za bločky by sa mohlo vracať 20 percent zo zaplatenej sumy. Povedal, že sa to môže dotýkať aj kaderníctiev. „Napríklad ďalší návrh môže byť na všetky kadernícke služby,“ hovoril v pléne Národnej rady predseda OĽaNO.

V rokovacej sále prosil poslancov, aby návrh podporili, aby štát vybral čo najviac daní. „Ak náš spoločný záujem je, aby fungovalo školstvo, zdravotníctvo, obrana, polícia, súdy, tak potrebujeme mať na to asi aj nejaké peniaze v spoločnej kase, a preto asi by sme mali mať spoločný záujem, že budeme sa snažiť získať do našej spoločnej kasy čo naviac,“ hovoril Matovič.

Kritizujú to hotelieri, aj SaS

Na návrh sa okamžite zniesla vlna kritiky. „Táto práca ministra financií je dokonalá ukážka toho, prečo sme odišli z koalície,“ zareagovala strana SaS na Facebooku. „Aby sme si nezvykali na časy bez „atómofiek“ Igora Matoviča, na svete je ďalšia a spĺňa všetky atribúty kvalitnej atómofky, napísali liberáli. „Nikto nevie, čo má priniesť, nemáme ako zmerať výsledky a efektivitu. Nevieme, koľko to bude stáť. Nikto ešte vlastne nevie, čo, kedy, ako a prečo. Pokojne sa tiež môže stať, že žiadny takýto zákon nikdy neuzrie svetlo sveta, lebo sa Igor začne hrať s niečím iným,“ konštatujú v statuse.

SR Bratislava energetika Klub 500 plyn zabezpečenie BAX Čítajte viac Priemyselník Soták z Podbrezovej stavia najväčšiu slnečnú elektráreň na Slovensku. Zverejnili jej zábery

Rovnako kritickí sú aj zástupcovia hotelierov a podnikateľského sektora. „Štát by nemal suplovať súkromné spoločnosti a vytvárať akúsi formu „cashbacku“ pre obyvateľov, ako je to v uvedenom predkladanom návrhu, ktorý nemožno nazvať systémovým opatrením a ani pomocou pre podnikateľské prostredie. Takéto opatrenie nie je zárukou vyššej návštevnosť ľudí v reštauráciách počas večerov či počas obdobia kedy sú tržby najnižšie,“ hovorí o návrhu Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.

Návštevnosti to nijako nepomôže, vraví Harbuľák, pretože v januári či februári, kedy by mali vratky fungovať, ľudia viac šetria, čo prevádzkari vidia na nižších príjmoch a návštevnosti.

„Aj na týchto príkladoch je jasné, že tu absentovala odborná komunikácia a ciele, ktoré si tento návrh dáva, budú jednoducho nenaplnené. Budú to len ďalšie neúčelne vynaložené náklady, ktoré neprinesú želaný účel. Alebo inak povedané, ak predkladatelia sú toho názoru, že doteraz zavedené nástroje na zvýšenie efektivity výberu dane nefungujú, resp. neprinášajú želený výsledok, tak nech ich zrušia,“ pokračuje Harbuľák. Na záver upozorňuje, že štát im na margo požiadavky zníženia DPH hovorí, že príde o peniaze. Podľa neho nový návrh tiež ukrojí zo štátnej kasy, navyše, nikto nevie, koľko.

Vratky na zaplatené účty gastro sektor nezachráni, tvrdí Marián Galajda z Tatry Mountain Resorts. „Najprv je potrebné pomôcť samotným podnikateľom, aby mohli v súčasnej situácii pri násobne vyšších účtoch za energie vôbec variť a existovať. Napríklad čím skôr znížiť DPH a až potom riešiť všetko ostatné. Aby si ľudia tú večeru mali kde dať a bolo vôbec možné bločky získať,“ hovorí Galajda.

hlasovanie, poslanci, parlament, novela, štátny rozpočet Čítajte viac Dôchodcovia sa konečne dočkajú. Schválili 14. penzie, koľko dostane každý?

Situáciu, ktorá sa aktuálne deje v parlamente nemožno nazvať inak než poslanecká anarchia, hovorí na margo diania v parlamente tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Marián Hošták. Za posledné mesiace sa v parlamente podľa neho rokuje o stovkách legislatívnych návrhov, ktoré majú zásadné negatívne vplyvy na celé podnikateľské prostredie, a to bez akejkoľvek vecnej diskusie so zamestnávateľmi a sociálnymi partnermi.

Matovičov návrh nazval „krátkozrakým účelovým politikárčením, ktoré sa tvári ako prorodinná politika“. Aj keď by nové pravidlá platili už o pár týždňov, podnikatelia o ňom vôbec nič nepočuli a rezort financií s nimi vôbec nekomunikoval. Hošták hovorí, že návrh zásadne ovplyvní činnosť sektoru obchodu a služieb, gastra či hotelierstva. Tvrdí, že potrebujú okamžitú pomoc kvôli cenám energií. Ak sa to nestane, tak domáce podniky skrachujú a nebude im mať kto dávať spomínané „bločky“.

„Spomedzi našej členskej základne máme informácie o tom, že viac ako polovica prevádzok v sektore HoReCa túto zimnú sezónu svoje prevádzky pravdepodobne ani neotvorí, a to najmä v dôsledku absencie pomoci zo strany štátu v časoch inflačnej a energetickej krízy, ktorá sa, zdá sa, vymyká z rúk,“ dodal Hošták.

Denník Pravda oslovil aj ministerstvo financií s otázkami ohľadom ďalších detailov návrhu, odpoveď zatiaľ neposlalo.

© Autorské práva vyhradené

121 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #gastro