Ako budú fungovať energošeky? Krajniak vysvetľuje, komu prídu peniaze na účet

Štát bude vyplácať tzv. energošeky - teda peniaze kvôli drahým energiám - ľuďom, ktorí nebudú schopní splácať svoje účty. Vláda má predstaviť mechanizmus, ako to bude fungovať už v najbližších týždňoch. Detaily však stále nie sú známe. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) je zodpovedný za túto agendu.

22.10.2022 06:01
Krajniak Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).
debata (125)

Krajniak hovorí, že na kompenzácie pre drahé energie má štát 5 miliárd eur. Jeden a pol miliardy má k dispozícii vďaka novele rozpočtu, kam pribudli peniaze aj kvôli vysokej inflácii. Ďalšie 3,5 miliardy štát prichystal v rozpočte na rok 2023.

Energošeky ľudia nemusia dostať priamo domov vo forme peňazí. Krajniak to vysvetlil na nasledujúcom príklade. Ak niekomu bude dodávateľ plynu chcieť zvýšiť účet o 50 eur, túto sumu mu nepremietne celú. „Nie, ty si to strhneš z energošeku, ktorý na tohto občana vyčleníme a účet mu dvihneš iba o 10 percent,“ povedal minister na videu.

Pozrite si reakciu Milana Krajniaka:

Krajniak ďalej dodáva, že presadzuje, aby ľudia nedostávali peniaze priamo a potom ich odovzdávali svojim dodávateľom. Chce, aby sa priamo poslali dodávateľom energií.

Kedy táto schéma bude predstavená? „Začneme ju predstavovať budúci týždeň. Prvých sa to dotkne zamestnávateľov,“ povedal Krajniak.

Domácnosti si budú musieť ešte počkať. Krajniak hovorí, že fungovanie energošekov pre domácnosti predstavia v novembri. „Už dnes viem povedať, že budú v takej podobe, aby si každá domácnosť na Slovensku vedela dovoliť variť, kúriť a svietiť,“ povedal minister.

© Autorské práva vyhradené

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Krajniak